Aconseguim la millora i ampliació del programa ‘Tastets d’Oficis’ que ofereix acompanyament socioeducatiu i d’orientació laboral a joves de la ciutat

El regidor Joan Rodríguez, que ha defensat la proposició que ho reclama a la Comissió de Drets Socials, Cultura i Esports, alerta de la realitat preocupant que suposa que 15.000 joves de Barcelona no tinguin estudis post-obligatoris i que ni estudien ni treballen

El Grup Municipal de Trias per Barcelona ha aconseguit avui impulsar la millora i ampliació del programa ‘Tastets d’Oficis’ que ofereix acompanyament socioeducatiu i d’orientació laboral a joves de la capital catalana. El regidor de TriasxBCN Joan Rodríguez, que ha defensat la proposició que ho reclama a la Comissió de Drets Socials, Cultura i Esports, ha alertat de la realitat preocupant que suposa que 15.000 joves d’entre 16 i 24 anys de Barcelona no tinguin estudis post-obligatoris i ni estudien ni treballen.

A la Comissió de Drets Socials, Cultura i Esports celebrada aquest matí, el regidor Joan Rodríguez ha presentat una proposició que acorda: Que el Govern Municipal, en el marc del Pla de Barris, millori el programa “Tastets d’Oficis” tot:

  • Fent-lo extensiu al conjunt de barris del Pla de Barris, col·laborant activament, des del disseny fins a la implementació, amb el teixit associatiu, cultural i econòmic dels barris.
  • Comprometent-se a donar-li continuïtat per al Pla de Barris 2025-2029.
  • Incrementant i diversificant l’oferta de cursos.
  • Posant especial atenció al jovent migrat. En aquesta línia cal reforçar el treball amb les comunitats de nouvinguts per a atraure al programa al jovent que no disposi d’estudis ni treball.
  • Informant i donant suport durant el procés de matriculació als joves participants del programa que vulguin enfocar-se cap a una oferta formativa després de realitzar els tastets. De la mateixa manera, se’ls acompanyaria des del programa durant els primers mesos dels estudis, amb l’objectiu de que no els abandonin.”

En la defensa de la proposició de TriasxBCN, Joan Rodríguez s’ha fet ressò d’un estudi publicat per la Fundació BCN Formació Professional i el Consell Econòmic i Social de Barcelona que assenyala que a la ciutat de Barcelona hi ha prop de 15.000 joves d’entre 16 i 24 anys sense estudis post-obligatoris que ni estudia ni treballa. D’acord amb l’esmentat informe, el risc d’estar desocupat sent jove (16-24 anys) i sense estudis post-obligatoris es triplica entre la població migrada, que representa la meitat d’aquests 15.000 joves. Pel que fa a la distribució per districtes d’aquest jovent, Ciutat Vella, Sants-Montjuïc, Nou Barris, Sant Andreu i Sant Martí presenten proporcions superiors a les de la resta de barris. “És a dir, que aquest jovent es concentra en districtes on les rendes són més baixes”, ha dit Rodríguez.

El regidor ha afegit que davant aquesta realitat preocupant, “des de diferents governs s’ha actuat, i des de l’any 2011 hem reduït dos punts percentuals la proporció que representen els joves desocupats i sense estudis post-obligatoris, però encara queda un llarg camí per recórrer”.

L’estudi fa recomanacions i propostes de treball, i el regidor n’ha destacat dos que des del consistori s’hi podria incidir: el coneixement de les ocupacions i demandes del mercat laboral i la figura de l’aprenent. Així, ha destacat que, en el marc del Pla de Barris, “disposem del Tastet d’Oficis, una iniciativa nascuda l’any 2019 al barri de les Roquetes, que ofereix acompanyament socioeducatiu, prelaboral i d’inserció comunitària per a joves, a través de petits cursos formatius que finalitzen amb la realització de pràctiques en entitats i empreses”.

Per tot això, el regidor de TriasxBCN ha demanat  fer extensiu aquest programa al conjunt de barris que conformen el Pla de Barris, donar-li continuïtat per a la nova edició del Pla de Barris 2025-2029, incrementant i diversificant l’oferta de cursos i posant especial atenció al jovent migrat. En aquest punt, ha afegit que “segons dades de l’informe, el 22,3% dels joves estrangers de 16 a 24 anys no tenen estudis obligatoris ni ocupació enfront del 1,7% de la població jove amb les mateixes circumstàncies però de nacionalitat espanyola”. “El risc d’estar a l’atur sent jove i sense estudis es triplica entre la població migrada. És una dada que a la que no podem donar l’esquena”.

La iniciativa s’ha aprovat amb el suport de Trias per Barcelona, PSC, Barcelona en Comú, ERC i el PP; mentre que Vox s’ha abstingut. 

Barcelona, 13 de febrer de 2024

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Email
Print
ÚLTIMES NOTÍCIES
TEMÀTIQUES
SEGUEIX-NOS!
Desplaça cap amunt