Apostem per recuperar l’autoritat de la Guàrdia Urbana desprès de 8 anys de fracàs dels governs Colau-Collboni

El portaveu del grup de Trias per Barcelona, Jordi Martí Galbis, presenta 18 propostes de millora del projecte de Pla Local de Seguretat 2024-2027 amb l’objectiu que la inseguretat deixi de ser la primera preocupació de la ciutadania de la capital catalana al final de mandat.

El Grup Municipal de Trias per Barcelona fa l’aposta prioritària de recuperar l’autoritat de la Guàrdia Urbana pe fer front a la greu crisi de seguretat que pateix la ciutat després de 8 anys de fracàs dels governs d’Ada Colau i Jaume Collboni. El portaveu del grup de TriasxBCN, Jordi Martí Galbis, ha presentat aquest matí fins a 18 propostes de millora del projecte de Pla Local de Seguretat 2024-2027, que s’està tramitant a l’Ajuntament, amb l’objectiu que la inseguretat deixi de ser la primera preocupació de la ciutadania de la capital catalana al final de mandat.

El portaveu del Grup de ‘Trias per Barcelona’, Jordi Martí Galbis, ha presentat aquest matí en roda de premsa el document que avui mateix ha registrat a l’Ajuntament amb les propostes de millora que la formació que presideix Xavier Trias defensa per millorar el projecte de Pla Local de Seguretat 2024-2027, que des de fa setmanes està en tràmit al consistori per part del Govern del PSC.

Jordi Martí ha afirmat que al mateix temps que realitzen “una acció crítica, contundent i de control sobre les polítiques de seguretat fallides del Govern municipal que són un fracàs des de fa 8 anys, en paral·lel sempre hem presentat propostes constructives i de millora per afavorir el conjunt de la citat i la seva gent, i és el que volem fer amb el tràmit del Pla de Seguretat”. El regidor de TriasxBCN ha recordat, en aquest sentit, que el plenari de l’Ajuntament del passat mes de desembre ja va aprovar una proposició del grup de Trias per Barcelona que reclamava, entre d’altres, dos punts important: la constitució d’una Comissió d’estudi no permanent per analitzar el fenomen de la multireincidència, que ja està en marxa i que ha d’iniciar els seus treballs el pròxim 8 d’abril; i la necessitat de renovar el Pla Local de Seguretat, caducat des de 2019”.

“Cal una nova eina estratègica per ressituar les prioritats en polítiques de seguretat en els pròxims anys”.

Martí, que ha recordat que tots els baròmetres municipals dels darrers 8 anys situen la seguretat com a primer problema de Barcelona; “però a aquestes dades de percepció ciutadana s’afegeixen les dades reals, que recullen els fets delinqüencials a la capital catalana i l’actuació policial, i que, per exemple, en el darrer anys situen en el 9% l’augment de fets delictius, que segur que són molt més si tenim en compte que més d’un 80% de qui és objecte d’algun delicte no ho acaba denunciant”.

El grup de TriasxBCN presenta així un escrit amb 18 propostes concretes, que, segons Jordi Martí Galbis, “posem sobre la taula per incorporar al Pla Local de Seguretat amb l’objectiu que la inseguretat deixi de ser la primera preocupació de la ciutadania a Barcelona”

LES 18 MESURES DEL GRUPS DE TRIASxBCN

 
  • 1. El retorn de l’autoritat de la Guàrdia Urbana de Barcelona. Els agents del cos s’han de sentir acompanyats amb una estructura política i directiva compromesa amb el servei públic i exigent en la prestació del servei, filosofia que impregni tota l’estructura de comandament.
  • 2. Elaborar i signar amb la Generalitat de Catalunya un nou Conveni de Seguretat Pública a la ciutat, apostant per la incorporació d’una visió sistèmica entre la GUB i la PGME. Un nou model relacional que, prioritzant la protecció de les persones i l’exercici lliure dels drets i les llibertats des d’una perspectiva de seguretat humana, explori les potencialitats funcionals de la GUB i la interacció dels dos cossos en una visió sistèmica de ciutat. Així com continuar treballant amb els altres cossos policials i la resta de policies locals de l’Àrea Metropolitana. Apostant també pels operatius i patrulles mixtes.
  • 3. Treballar amb la voluntat de ser un document viu, on per exemple, s’hi puguin incloure els punts pertinents que s’aprovin en la Comissió d’estudi sobre la multireincidència.
  • 4. Desenvolupar i augmentar els recursos de la Unitat contra les Violències Sexuals per tal de combatre la submissió química i altres violències contra les dones.
  • 5. Estudiar la creació de la figura d’auxiliars de la GUB, tal com existeixen en altres ciutats i països.
  • 6. Augmentar la ràtio d’agents de la Guàrdia Urbana fins a 2,5 agents per cada mil habitants, davant dels 2 agents per cada mil habitants actuals, arribant als 4.000 agents el 2027, així com exigir el mateix al CME.
  • 7. Augmentar l’equipament disponible del cos de la GUB amb l’estudi de la incorporació de tàsers, càmeres unipersonals, pales detectores d’armes blanques…
  • 8. Potenciar la policia de barri, també en horari nocturn.
  • 9. L’obertura d’una Unitat Nocturna Operativa a cada districte de la ciutat de Barcelona.
  • 10. Continuar treballant per la feminització del cos de la Guàrdia Urbana de Barcelona.
  • 11. Potenciar els plans d’inspecció coordinats amb la resta de serveis tècnics municipals, impulsant l’adopció de les mesures d’intervenció administrativa necessàries, en coordinació amb les taules administratives, sectorials o de districte. A mode d’exemple, l’abordatge integral de les sobreocupacions, l’infrahabitatge, HUTs, narcopisos, associacions cannàbiques, etc…
  • 12. Crear una Unitat de Protecció de Ciberseguretat per col•laborar amb l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya i establir mecanismes de seguretat tant en els sistemes municipals com en el conjunt de la població.
  • 13. Incorporar la resiliència urbana com un dels eixos de la seguretat de la ciutat per tal de protegir la ciutat dels FMA (fenòmens meteorològics adversos) així com per garantir la continuïtat dels serveis públics i el bon funcionament de les infraestructures.
  • 14. Centrar recursos en la prevenció, que ha de ser la gran tasca de la seguretat moderna. Prevenir el delicte, prevenir les situacions de risc.
  • 15. Dotar de més recursos la Divisió de Trànsit de la GUB especialment en el seu àmbit de la formació escolar. Així com fer un estudi acurat del nou urbanisme en la seguretat viària.
  • 16. Incloure les mesures a desenvolupar amb la Generalitat de Catalunya, per tal de combatre les ocupacions delictives, els nous mecanismes previstos a la Llei 1/2023, del 15 de febrer, de modificació de la Llei 18/2007, del dret a l’habitatge, i del llibre cinquè del Codi civil de Catalunya, relatiu als drets reals, amb relació a l’adopció de mesures urgents per a afrontar la inactivitat dels propietaris en els casos d’ocupació il·legal d’habitatges amb alteració de la convivència veïnal.
  • 17. Apostar per la transparència. Trimestralment s’han de publicar les dades dels fets delictius, per barris, districtes i tipus de fets delictius.
  • 18. Crear també una Comissió de seguiment del Pla Local del Seguretat de manera trimestral.

Barcelona, 14 de març de 2024

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Email
Print
ÚLTIMES NOTÍCIES
TEMÀTIQUES
SEGUEIX-NOS!
Desplaça cap amunt