Arrenquem al govern Collboni un pla de mesures per a promoció i protecció d’establiments emblemàtics de la ciutat

A la Comissió de Presidència, Seguretat i Règim Interior, l’executiu accepta un altre prec de TriasxBCN i presentarà un informe amb millores per fer de Barcelona una ciutat lliure d’agressions sexuals

El Grup Municipal de Trias per Barcelona ha arrencat avui al govern de Jaume Collboni posar en marxa un pla de mesures destinades a la promoció i protecció d’establiments emblemàtics de la ciutat. A la Comissió de Presidència, Seguretat i Règim Interior, l’executiu del PSC ha acceptat un altre prec del grup de TriasxBCN i presentarà un informe amb millores per fer de Barcelona una ciutat lliure d’agressions sexuals.

A la Comissió de Presidència, Seguretat i Règim Interior, el grup de Trias per Barcelona ha presentat dos precs, que han estat acceptats pel govern. El primer, defensat pel regidor Damià Calvet, demanava:

“- Que el Govern Municipal dissenyi, planifiqui i posi en marxa un conjunt de mesures destinades a la promoció i protecció d’establiments emblemàtics.

– Que informi sobre l’estat d’execució de cadascuna de les 18 accions a desenvolupar incloses a la mesura de govern de l’any 2022.

– Que informi de les accions que es duran a terme amb els 3,2M€ que el Govern ha anunciat que es destinaran a la protecció de comerços emblemàtics durant aquest any 2024.”

Damià Calvet ha explicat que l’any 2014, amb l’Alcalde Xavier Trias, es va presentar la Mesura de Govern “Pla Específic de protecció i suport als Establiments Emblemàtics”, que destacava el tret identitari dels comerços històrics de la ciutat i la necessitat de protegir-los i potenciar-los. De fet, en el primer semestre de 2015, encara amb Trias d’Alcalde, es va aprovar inicialment el Pla Especial de Protecció i Potenciació de la Qualitat Urbana, que incloïa un catàleg de protecció patrimonial dels establiments emblemàtics, en va fixar 228; “a hores d’ara alguns d’aquests ja no existeixen”, ha lamentat Calvet.

El 2022, el Govern Colau-Collboni va presentar una Mesura de Govern amb el títol “Per a la preservació i la promoció dels establiments comercials emblemàtics de Barcelona”, que fixava 3 línies d’actuació (preservació, promoció i competitivitat), i 18 accions a executar fins a l’any a 2024, amb indicadors per avaluar el seu compliment i cadascun dels agents encarregats a desenvolupar-la.

“No és un tema senzill. Parlem de comerços emblemàtics, de la botiga física, la façana, el mobiliari, però també de l’activitat, una memòria més immaterial, que formen part de la nostra memòria històrica. Volem saber l’estat d’execució de les accions previstes”, ha afirmat Calvet, que ha agraït l’acceptació del prec per part del govern. “És un tema que ens preocupa a tots. És part de la memòria històrica, de no perdre més elements referencials de la ciutat, no només per la part material, que és important, també s’han de trobar fórmules de preservar l’activitat perquè és un tipus de comerç que, si es perd, es perd part de la nostra identitat”.

Calvet també ha demanat a l’executiu que parli amb l’associació que aglutina els comerços emblemàtics, “perquè el diàleg enriqueixi la voluntat de preservació. Fent-ho, preservem la ciutat que volem projectar al futur”.

En un segon prec, presentat per la regidora Titon Lailla, el grup de Trias per Barcelona ha reclamat al govern municipal:

“• Presentar en un màxim de tres mesos un informe de les millores que es puguin posar en marxa per tal de fer de Barcelona una ciutat lliure d’agressions sexuals.

  • Que la realització d’aquest informe serveixi per revisar tots els protocols, i intervencions per tal de prevenir qualsevol forma de violència sexual a la ciutat de Barcelona.
  • Que aquest informe sigui treballat interadministrativament amb la Generalitat de Catalunya.
  • I que el govern municipal continuï desplegant els recursos de la Guàrdia Urbana dedicats a l’atenció a les víctimes d’agressions sexuals.”

“Malauradament, els darrers mesos parlem d’inseguretat i de violència masclista arreu, amb unes dades preocupants, i no és una percepció, sinó una realitat com constaten les dades oficials”, ha afirmat la regidora de TriasxBCN. Segons el Ministeri de l’Interior, a la ciutat de Barcelona han augmentat els delictes d’agressió sexual amb penetracions un 50,9% de 2022 a 2023. De 293 casos el 2022, hem passat a 442 casos el 2023. També han augmentat en el mateix període un 28,3% els delictes contra la llibertat sexual (de 955 a 1223). La resta de delictes sexuals ha augmentat un 18,3%.

També amb les dades que ofereix el Clínic, l’hospital de referència a la capital catalana en aquest àmbit, que constaten que les agressions sexuals van acompanyades de més violència física i que, en un de cada cinc casos, se sospita que intervenen substàncies químiques.

“Aquestes dades, per una ciutat com Barcelona, que la volem segura, no són acceptables. Tots hem de treballar per revertir aquestes xifres preocupants”, ha afirmat Lailla, que ha afegit que “estem avesats a acompanyar la víctima, com no pot ser d’una altra manera, però haurem de treballar també per detectar causes que ens porten a tenir aquestes dades i posar el focus en l’abusador”.

 

Barcelona, 17 d’abril de 2024

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Email
Print
ÚLTIMES NOTÍCIES
TEMÀTIQUES
SEGUEIX-NOS!
Desplaça cap amunt