Reclamem al govern Collboni rebaixar progressivament la fiscalitat a les famílies de rendes baixes i mitjanes de la ciutat

TriasxBCN ho demanarà a la Comissió de Presidència, Seguretat i Règim Interior, on també reclamarà a l’executiu un informe que inclogui millores per fer de Barcelona una ciutat lliure d’agressions sexuals i un conjunt de mesures destinades a la promoció i protecció d’establiments emblemàtics

El Grup Municipal de Trias per Barcelona reclama al govern de Jaume Collboni rebaixar progressivament la fiscalitat a les famílies de rendes baixes i mitjanes de la capital catalana Barcelona. El grup de TriasxBCN ho demanarà a la Comissió de Presidència, Seguretat i Règim Interior de demà, on també reclamarà a l’executiu un informe que inclogui millores per fer de Barcelona una ciutat lliure d’agressions sexuals, així com un conjunt de mesures destinades a la promoció i protecció d’establiments emblemàtics.

El portaveu i la portaveu adjunta del Grup municipal de ‘Trias per Barcelona’ a l’Ajuntament, Jordi Martí Galbis i Neus Munté respectivament, han presentat aquest matí en roda de premsa a l’Ajuntament les iniciatives que la formació defensarà a la Comissió de Presidència, Seguretat i Règim Interior, que es converteix, per la coincidència amb les eleccions al Parlament, en una comissió única, on es tractaran expedients de la resta de comissions de plenari que es consideren urgents o inajornables.

Jordi Martí, abans d’entrar en el detall de les iniciatives que defensarà TriasxBCN en la sessió de control al Govern, s’ha referit al Pla d’Actuació Municipal (PAM), que demà s’ha d’aprovar inicialment a la Comissió. “Ahir ja vam anunciar un vot negatiu, per diverses raons, entre elles la manca d’interès del govern per a negociar. Per aprovar un document tan important com aquest s’ha de negociar, però no hi ha hagut cap trucada per parlar del contingut, només una trucada per anunciar-nos que ho portaven a aprovació inicial”, ha exposat Martí, que ha afegit “no estem d’acord amb aquesta manera de fer política”. Sobre el contingut del PAM ha assegurat que “és hereu de model de gestió dels darrers governs d’Ada Colau i Jaume Collboni, s’inspira en fonts equivocades”.

També s’ha referit a la petició, formulada ahir mitjançant una carta al tinent d’Alcalde de Seguretat, Albert Batlle, per convocar una nova reunió amb tots els grups polítics per compartir informació sobre el risc d’amenaça terrorista a Barcelona. “Estem a l’espera de la resposta del govern”, ha insistit.

Pel que fa a les iniciatives, Jordi Martí ha explicat que, de la mà del regidor Ramon Tremosa es debatrà una proposta de Trias per Barcelona que reclama la rebaixa de la fiscalitat a la capital catalana: “cal contenció i no incrementar taxes i impostos”. Com ha exposat el portaveu de TriasxBCN, diferents indicadors avalen aquesta rebaixa de la fiscalitat a la capital catalana: Barcelona és una de les ciutats de més de 500.000 habitants amb més pressió fiscal de l’Estat espanyol; l’Ajuntament ha tancat l’exercici pressupostari de 2023 complint els seus principals objectius financers i amb un superàvit de 51,2 milions d’euros; en el període de 2020 al 2023, l’Ajuntament de Barcelona ha incrementat els seus ingressos un 23% (de 2.878 M€ a 3.538 M€); la inflació registrada en els darrers tres anys a Catalunya ha comportat una molt notable pèrdua de poder adquisitiu.

“Creiem que es possible una rebaixa d’impostos a Barcelona”, ha afirmat el regidor que ha exposat el contingut de la proposició, que reclama:

“1.- Assumir el compromís de rebaixar progressivament la fiscalitat a les famílies de rendes baixes i mitjanes de Barcelona, amb una consideració especial en la bonificació de l’IBI per a les famílies monoparentals i per a les famílies nombroses. Assumir també la rebaixa del tipus impositiu previst en la quota íntegra de l’Impost sobre l’Increment de Valor dels Terrenys de Naturalesa Urbana, així com també noves bonificacions de l’Impost sobre Activitats Econòmiques (IAE) per a aquelles activitats d’especial interès a la ciutat.

2.- Instar el proper Govern de la Generalitat de Catalunya a rebaixar la pressió fiscal a les famílies de rendes baixes i mitjanes, impulsant canvis en les polítiques fiscals i tributàries que incloguin la deflactació anual del tram autonòmic de l’IRPF i la rebaixa de l’impost de successions i de l’impost de transmissions patrimonials per a les rendes mitjanes.”

Jordi Martí ha explicat que la regidora Titon Lailla presentarà un prec al Govern municipal per donar un pas endavant i més efectiu per eradicar la violència sexual a Barcelona. “Els delictes sexuals i la violència masclista és un dels fenòmens d’inseguretat més preocupants a tota Barcelona”, ha afirmat Martí, que s’ha referit a dades alarmants: segons el Ministeri de l’Interior, a la ciutat de Barcelona han augmentat els delictes d’agressió sexual amb penetracions un 50,9 % de 2022 a 2023. De 293 casos el 2022, hem passat a 442 casos el 2023. També han augmentat en el mateix període un 28,3% els delictes contra la llibertat sexual (de 955 a 1223). La resta de delictes sexuals ha augmentat un 18,3%.

En el Prec es reclama al govern municipal:

– Presentar en un màxim de tres mesos un informe de les millores que es puguin posar en marxa per tal de fer de Barcelona una ciutat lliure d’agressions sexuals.

– Que la realització d’aquest informe serveixi per revisar tots els protocols, i intervencions per tal de prevenir qualsevol forma de violència sexual a la ciutat de Barcelona.

– Que aquest informe sigui treballat interadministrativament amb la Generalitat de Catalunya.

– I que el govern municipal continuï desplegant els recursos de la Guàrdia Urbana dedicats a l’atenció a les víctimes d’agressions sexuals.”

També es presentarà un seguiment de la proposició que es va aprovar a la Comissió de Presidència, Seguretat i Règim Intern del passat mes de febrer i que va aprovar que, “en el marc de la Taula de Seguretat del Taxi es creï un espai de trobada i treball permanent entre el cos de la GUB, CME, les altres policies locals de l’AMB, l’IMET i el sector del taxi d’analitzar quines son les mesures possibles per garantir la seguretat laboral de cara al públic pel que fa als treballadors del taxi de Barcelona i de tota l’Àrea Metropolitana, especialment durant la nit”.

La portaveu adjunta, Neus Munté, ha explicat que el grup de TriasxBCN ha sol·licitat una Compareixença del Govern atès les reiterades queixes per part de treballadores i treballadors socials i persones usuàries del servei gestió de l’allotjament temporal i manutenció de persones i famílies. La saturació d’aquest servei està comportant l’increment de persones allotjades al CUESB (Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona).

“Cal reformular la prestació d’aquest servei, i per aquest motiu volem que l’executiu de l’Alcalde Collboni ens expliqui les accions dutes per l’Ajuntament per a millorar el Servei de gestió de l’allotjament temporal i manutenció de persones i famílies i quines accions es volen dur a terme en el mandat actual per millorar aquest servei”, ha reclamat Munté.

El segon Prec al Govern està relacionat amb els comerços emblemàtics de la nostra ciutat. La regidora ha explicat que l’any 2014, en temps de l’Alcalde Xavier Trias, es va presentar la Mesura de Govern “Pla Específic de protecció i suport als Establiments Emblemàtics”, que destacava el tret identitari dels comerços històrics de la ciutat, i la necessitat de protegir-los i potenciar-los. El 2022, el Govern Colau-Collboni va presentar una Mesura de Govern amb el títol de “Per a la preservació i la promoció dels establiments comercials emblemàtics de Barcelona”. “Estem a l’any 2024 i veiem com es va succeint el tancament de comerços i activitats comercials històriques i emblemàtiques de la nostra ciutat”, ha lamentat Munté.

El prec, que defensarà el regidor Damià Calvet, demana:

“- Que el Govern Municipal dissenyi, planifiqui i posi en marxa un conjunt de mesures destinades a la promoció i protecció d’establiments emblemàtics.

– Que informi sobre l’estat d’execució de cadascuna de les 18 accions a desenvolupar incloses a la mesura de govern de l’any 2022.

– Que informi de les accions que es duran a terme amb els 3,2M€ que el Govern ha anunciat que es destinaran a la protecció de comerços emblemàtics durant aquest any 2024.”

Finalment, el grup de Trias per Barcelona està negociant l’aprovació d’una Declaració Institucional que coincideix amb la commemoració el passat 8 d’abril, del Dia del poble Gitano.

 

Barcelona, 16 d’abril de 2024

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Email
Print
ÚLTIMES NOTÍCIES
TEMÀTIQUES
SEGUEIX-NOS!
Desplaça cap amunt