Reclamem reformes legals per superar l’actual fracàs de les polítiques de seguretat i combatre amb eficàcia la multireincidència delictiva a la ciutat

El portaveu del grup de Trias per Barcelona, Jordi Martí Galbis, proposa castigar amb presó els robatoris de telèfons mòbils, que la reincidència es consideri un agreujant i incrementar el nombre de jutjats per fer front a la multireincidència, entre d’altres mesures

El Grup Municipal de Trias per Barcelona ha reclamat avui reformes legals per superar l’actual fracàs de les polítiques de seguretat a la capital catalana i combatre amb eficàcia la multireincidència delictiva a la ciutat. El portaveu del grup de TriasxBCN, Jordi Martí Galbis, ha proposat castigar amb presó els robatoris de telèfons mòbils, que la reincidència es consideri un agreujant i incrementar el nombre de jutjats per fer front a la multireincidència, entre d’altres mesures.

Avui s’ha celebrat la primera sessió de la Comissió que, a petició de Trias per Barcelona, estudiarà els pròxims mesos reformes legals per a fer front a la multireincidència delictiva. Presidida pel portaveu del grup de TriasxBCN, Jordi Martí Galbis, se celebraran fins a 5 sessions, i es preveu que es presentin les conclusions abans de l’estiu, amb propostes a posar en marxa per revertir les dades d’inseguretat a la ciutat que no paren de créixer. La sessió d’avui ha servit per constituir la Comissió i s’han aprovat les normes de funcionament i el calendari de treball. També s’ha produït un debat a l’entorn d’un informe inicial que ha elaborat el Govern municipal i que vol situar el marc i el context dels treballs que es portaran a terme a les sessions següents.

El portaveu de TriasxBCN, Jordi Martí, ha afirmat que la celebració d’aquesta comissió “és un exemple, massa poc freqüent, dels resultats positius de la tasca d’impuls i control dels grups de l’oposició al govern municipal”, ja que és una realitat gràcies a una Proposició del grup de Trias per Barcelona aprovada pel Consell Plenari del mes de desembre de 2023, transaccionada amb el govern, i refrendada pel Consell Plenari del passat mes de febrer.

“La multireincidència delictiva”, ha assenyalat Martí Galbis, “és una de les manifestacions més preocupants que es deriven de la que és la primera preocupació dels barcelonins des de fa 9 anys, segons tots els baròmetres municipals”. “La creació de la comissió, una eina que hem d’aprofitar, és el resultat d’un fracàs col·lectiu i, sobretot, de les administracions perquè no funcionen les eines que tenim per fer-hi front i hi arribem com a conseqüència de dos fracassos: el de les polítiques públiques de prevenció i seguretat, i el de la reforma del Codi Penal que va entrar en vigor l’agost de 2022 i que tenia com a objectiu combatre i castigar la reincidència delictiva, però ha estat una mala modificació”, ha assenyalat el regidor.

Martí ha reclamat que, “tot i que ens trobem en període electoral, consensuar i aplicar modificacions legals, normatives i organitzatives que la societat reclama i arribar a la sessió de conclusions amb el màxim consens possible. Des de l’Ajuntament de Barcelona tenim recorregut”.

“I també hi tenim una doble responsabilitat: posar el nostre gra de sorra de qualitat política i tècnica per fer front a aquesta xacra, autèntic combustible per la ultradreta; i el repte d’evitar la desconnexió de la ciutadania amb la política, per fer donar resposta a la inseguretat i a la multirreincidència”, ha remarcat.

Sobre l’informe presentat pel govern, el portaveu de TriasxBCN, ha dit que, tot i que no pot avançar conclusions, “és un text que no arriba a la categoria d’Informe; esperàvem bastant més, sobretot amb l’experiència dels funcionaris municipals, així com de la direcció política del Govern. És fluix i podia haver estat més ambiciós i més útil”.

Jordi Martí Galbis ha reclamat “rigor i tenir una ment oberta per assumir les propostes tècniques que ens arribin del operadors, jurídics, policials, que vindran a les properes sessions. Hem de fer el màxim esforç per assumir les seves propostes”.   

Finalment, Martí ha avançat algunes propostes relatives a la millora de la legislació per fer front amb eficàcia a la multirreincidència que el grup de Trias per Barcelona plantejarà a la comissió:

  • La modificació de l’article 234.2 i 235.1 del Codi Penal per corregir els dèficits demostrats en la darrera modificació del juliol de 2022. Afegint també, en l’article 235, un ordinal 10è la pena de presó d’1 a 3 anys pels que robin telèfons mòbils o dispositius electrònics o tecnològics. I també la modificació de l’article 22.8è paràgraf segon del Codi Penal, contemplant la reincidència com a circumstància agreujant, així com la modificació de l’article 66.2 del Codi Penal perquè els jutges tinguin més discrecionalitat a l’hora de judicar els delictes lleus.
  • La modificació de la Llei de Demarcació i Planta judicial per tal d’incrementar el nombre de jutjats, jutjats de guàrdia, jutges de reforç per a delictes lleus i jutjats d’executòries; així com més mitjans humans i materials.
  • La modificació de l’article 105 de la Llei d’Enjudiciament Criminal perquè els ens locals puguin exercir l’acció penal, i altres modificacions legals que afecten al Sistema de Registres Administratius de suport a l’Administració de Justícia, per facilitar als jutges l’accés als textos íntegres de les sentències judicials i a l’import dels béns robats.

“Hem de fer propostes que puguin ser efectives i preses en consideració per les administracions competents. El problema és molt greu i hem de focalitzar mesures per reduir la multireincidència, que s’ha de castigar i ara no es fa prou”, ha conclòs Jordi Martí. La pròxima sessió de treball, amb les compareixences de representants institucionals, es celebrarà a l’Ajuntament el 16 de maig.

 

Barcelona, 11 d’abril de 2024

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Email
Print
ÚLTIMES NOTÍCIES
TEMÀTIQUES
SEGUEIX-NOS!
Desplaça cap amunt