Xavier Trias: “Volem ciutats intel·ligents, saludables i sostenibles que garanteixin el progrés econòmic i social”

L’alcalde Trias, en el cicle “Barcelona, eleccions 2023”, organitzat pel Cercle d’Economia, avança tres propostes programàtiques: “Barcelona International”, un consorci públicoprivat per potenciar, i gestionar la “Marca Barcelona”; el “Districte Exterior”, punt de trobada per persones i empreses que han decidit instal·lar-se a Barcelona; i el “Barcelona Knowledge Yard”, per promoure la transferència de coneixement entre els centres universitaris i de recerca i empreses innovadores

 

L’alcalde Xavier Trias, candidat de ‘Trias per Barcelona’ a les eleccions a l’Ajuntament del pròxim mes de maig, ha intervingut en el cicle de conferència ‘Reflexionant sobre Barcelona’ que organitza el Cercle d’Economia en el marc de la precampanya electoral. Trias ha estat presentat per Jaume Guardiola, president del Cercle d’Economia, i després de la conferència ha mantingut un diàleg amb la notari Camino Quiroga, i Miquel Nadal, tots dos membres de la Junta Directiva del Cercle d’Economia i ha respost les preguntes dels assistents. Els candidats Jordi Martí, Victòria Alsina i Ramon Tremosa també han assistit a l’acte.

 

Xavier Trias ha explicat que les eleccions del proper 28 de maig són per decidir “si volem seguir igual que fins ara, o si volem fer el canvi que la ciutat necessita i la ciutadania reclama. La meva proposta és la del canvi”.

 

“Vivim en un món de ciutats”, ha afirmat, explicant que a Catalunya, avui, el 95% de la població, viu en un hàbitat urbà. D’aquestes, més d’un milió sis-centes mil persones a Barcelona ciutat. Barcelona des del 2020 ha perdut trenta mil habitants, “no està clar si ha estat motivat per la pandèmia de la Covid, o per la pandèmia del preu de l’habitatge, cada dia més car. Les enquestes del mateix ajuntament diuen que gairebé un de cada tres ciutadans vol marxar de Barcelona”. Per a Trias les ciutats són protagonistes dels grans debats, l’emergència climàtica, el repte demogràfic, la digitalització, el futur del treball, la reducció de les desigualtats o l’educació, “i Barcelona ha de tenir veu pròpia i lideratge en aquests debats, des de la seva pròpia identitat i personalitat”.

 

Trias ha assenyalat que “el futur de la nostra ciutat passa per tres vectors de desenvolupament, de transformació, absolutament irrenunciables: volem ciutats intel·ligents, saludables i sostenibles. I aquests tres vectors de transformació han de ser la base d’un doble objectiu: progrés econòmic i progrés social”.

 

Per Trias hi ha tres aspectes ens poden diferenciar com a ciutat. El primer el territori on està situada Barcelona, les persones i l’administració que la governa. “Barcelona, som a capital de Catalunya, a un lloc estratègic d’Europa,

 

 enmig d’aquest territori europeu que és el bressol de l’estat del benestar. I alhora tenim una gran dissort: mai ens han regalat res, no som capital d’un estat, tenim un grau de dependència d’un Estat que decideix per nosaltres i gairebé sempre sense nosaltres”. Davant això, “hem de lluitar per aconseguir les inversions, serveis i infraestructures que ens mereixem; es pressuposta poc, ens passa molt amb el Govern de l’Estat, però també amb el Govern de la Generalitat”.

 

I ha retret que, en comptes d’alçar la veu i exercir el lideratge, “l’ajuntament, i la seva alcaldessa, deixen fer. O millor dit, deixen no fer” i ha posat com a exemple l’aeroport, “no podem ser una ciutat present al món si no tenim un aeroport de primera, amb vols intercontinentals i connexions estratègiques, per connectar-nos al món”. Trias ha reclamat canvis en la governança, en l’operativa i, si s’escau, en la infraestructura de l’aeroport.

 

“Barcelona ha de tenir un alcalde que alci la veu. Un alcalde que sumi suports en les administracions i la societat civil, que lideri la negociació. L’alcalde de Barcelona ha de liderar l’exigència de la ciutat davant totes les administracions, en interès de Barcelona i en interès de Catalunya”, ha assenyalat.

 

“Una altra cosa que ens pot diferenciar com a ciutat són les persones que viuen o treballen. Volem una ciutat de primera, no una ciutat de sous low cost. Hem de competir en qualitat i no en preu” i ha apostat per millorar l’educació i la formació al llarg de tota la vida; fugir de qualsevol monocultiu econòmic i impulsar un canvi del model productiu apostant per la innovació, la digitalització i la recerca; captar i retenir talent. “Aquest canvi de model no es fa ni en un any ni en un mandat. Ha de ser una estratègia compartida per l’administració pública i també el sector privat”.

 

Trias ha explicat que per fer aquests canvis es presenta amb un equip de persones amb les quals ha preparat propostes programàtiques molt potents i n’ha exposat tres. Es crearà el “Barcelona International”, un consorci públicoprivat que permeti potenciar, promocionar i gestionar la “Marca Barcelona”, i que sigui l’embrió de noves iniciatives al servei d’una acció exterior de ciutat i de país construïda de la mà de la societat civil. “Una bona gestió de la Marca Barcelona és clau per a la millora de la competitivitat internacional del teixit empresarial de la ciutat a través de més i millor innovació empresarial, per fomentar l’atracció de talent internacional, perquè el talent local no marxi i per atreure inversió estrangera de qualitat”.

 

Una segona proposta és el “Districte Exterior” com a punt de trobada i de generació de sinergies positives per a totes aquelles persones i empreses que han decidit instal·lar-se a Barcelona. I la tercera, el “Barcelona Knowledge Yard”, amb l’objectiu de promoure la transferència de coneixement entre els centres universitaris i de recerca de primer nivell que tenim a casa nostra i totes les empreses innovadores amb capacitat de generar productes competitius en l’àmbit internacional.

  

I tercera cosa que ens ha de diferenciar és l’administració, l’ajuntament. “Barcelona necessita un ajuntament que faci funcionar de nou la ciutat., gestionar bé, no improvisar, acabar amb la inseguretat, millorar la neteja i el manteniment, acabar amb el col·lapse programat i posar la mobilitat al servei de la ciutadania”,

 

“Necessitem un ajuntament que cregui en el creixement econòmic”, ha declarat, lamentant que els darrers anys s’ha imposat un discurs que defensava el decreixement econòmic, vinculant a un discurs sobre la sostenibilitat, “el decreixement econòmic no és cap solució. Necessitem un creixement intel·ligent i sostenible”.

 

Acabant la seva intervenció ha afegit “necessitem progrés econòmic per assegurar el progrés social. L’ajuntament ha de fer arribar el progrés a tothom. I per fer-ho és imprescindible el protagonisme del Tercer Sector social”. “Hem de tenir una ciutat que es governi per a tothom, des del diàleg i impulsant la col·laboració público-privada, i no des del sectarisme, on s’imposi el rigor en la presa de decisions, per sobre de la frivolitat. Que aposti per governar bé, i no per la improvisació. Que aparqui el dogmatisme per la ciència. En definitiva, una Barcelona que superi l’actual degradació i s’il·lusioni amb el futur”.

 

 

Barcelona, 27 d’abril de 2023

ÚLTIMES NOTÍCIES
TEMÀTIQUES
SEGUEIX-NOS!
Desplaça cap amunt