Xavier Trias reclama un gran acord públic-privat per construir habitatge públic de lloguer assequible

L’alcalde Trias, en un acte organitzat pel Col·legi d’Administradors de Finques de Barcelona- Lleida, afirma que l’ocupació és un delicte, que s’ha de combatre, però ha d’anar acompanyat amb solucions a les vulnerabilitats socials que hi ha darrere d’algunes d’aquestes ocupacions

 

L’alcalde Xavier Trias, candidat de ‘Trias per Barcelona’ a les eleccions a l’Ajuntament del pròxim dia 28, ha participat en l’acte organitzat pel Col·legi d’Administradors de Finques de Barcelona- Lleida i l’Oficina Tècnica de Rehabilitació, en el que s’ha debatut sobre “L’Habitatge, reptes de present u de futur. Quines són les necessitats?”. Acompanyaven Trias, Jordi Martí i Damià Calvet, membres de la candidatura.

 

Durant l’acte, en format d’entrevista, Trias ha respost a les preguntes plantejades pels assistents. “A Barcelona necessitem habitatge públic de lloguer a preu assequible. Les polítiques d’habitatge no han anat bé i ens hem de posar d’acord, fer un gran pacte d’habitatge, com es va fer en el seu dia amb l’acord per la sanitat del país. Un acord que també ha de donar seguretat a la gent, sense anar canviant cada dos dies de normativa. Hem de consensuar, comptant amb la societat civil organitzada, una eina molt important de país, i no escoltar-los ni buscar la manera de que s’involucrin en com ha de funcionar la ciutat, és un error. Hem de buscar un acord a 20-30 anys, tenint en compte l’AMB”.

 

“Nosaltres construirem habitatge públic de lloguer assequible, si manem col·laborarem estretament, col·laborant amb les entitats privades, amb col·laboració publicoprivada. Comprarem sol, no el vendrem, i els pisos que construïm públics, no els vendrem, els llogarem”, ha explicat el candidat.

 

Sobre polítiques d’habitatge impulsades pel govern d’Ada Colau, Trias ha assenyalat que “hi ha coses que no funcionen”, com la mesura de reservar el 30% per a pisos socials. “És una decisió benintencionada, parteix de la filosofia que no és bo acumular tot l’habitatge de protecció social en una zona, però ha demostrat que para la construcció”. “Em contraposen amb Colau, però quan vaig ser alcalde el preu de l’habitatge va baixar un 8%. Des d’aleshores, el preu ha pujat un 52% a Barcelona. És espectacular el que ha passat, i aquests augments no passen només a Pedralbes, sinó també al Raval, on tenim barraquisme interior, en pisos de 80 m2 hi viuen 4 famílies”.

 

 

 

“S’estan disparant els preus del lloguer, hem de fer un gran acord, perquè segons què fem tornarem a congelar la construcció. Els acords no es fan per decrets sinó asseient-nos i arribant a acords”, ha dit.

 

Sobre la llei espanyola d’habitatge l’ha criticat perquè “envaeix les competències de la Generalitat. Amb l’habitatge, no podem fer cap guerra de competències, el plantejament és equivocat. I anar contra els privats és un greu error”. Referent les ocupacions, ha afirmat que “són un delicte, s’ha de tenir clar” i també ha afegit que hi ha gent que està ocupant que té un problema social greu i de vulnerabilitat, i en aquests casos l’Ajuntament ha de respondre, amb una bona col·laboració entre serveis socials i la justícia. Preguntat per l’expedició de llicències d’obres ha criticat que es trigui tant en la seva concessió, “les normatives no estan clares, hem de fer una revisió dels circuits, es perden inversions”.

 

Les primeres mesures en l’àmbit d’habitatge que prendrà és “generar il·lusió, reunir tothom, partits i operadors, i veure què hem de fer amb l’habitatge, per fer un programa conjunt perquè o trobem col·laborem entre tots o ens equivocarem. I no vendrem més sol, ha de ser sagrat, i hem de construir habitatge de lloguer a bon preu”, i ha criticat que l’alcaldessa Colau actuï sovint posant impediments a grups que volen fer avançar la ciutat.

 

 

 

Barcelona, 8 de maig de  2023

ÚLTIMES NOTÍCIES
TEMÀTIQUES
SEGUEIX-NOS!
Desplaça cap amunt