Xavier Trias: “Qualitat de vida és habitatge de lloguer assequible, serveis i equipaments per cada etapa de la vida, però això tan bàsic està fallant”

La candidatura ‘Trias per Barcelona’ presenta les propostes dels àmbits d’Urbanisme, Mobilitat i Habitatge per fer una ciutat més sostenible, verda i connectada entre barris, entre les que destaca la creació d’una oficina específica per la gestió dels grans projectes de ciutat o una auditoria als eixos verds i als carrers dels entorns

 

L’alcalde Xavier Trias, candidat de ‘Trias per Barcelona’ a les eleccions a l’Ajuntament del pròxim dia 28, ha presentat aquest matí les propostes de la candidatura en els àmbits d’Urbanisme, Mobilitat i Habitatge. Trias, que ha destacat la ubicació especial de Barcelona, entre la muntanya i el mar, el Besòs i el Llobregat, ha afirmat que quan parlem de qualitat de vida “parlem d’habitatge de lloguer assequible, serveis que funcionin i equipaments per cada etapa de la vida, i això tan bàsic està fallant, perquè les polítiques s’estan basant en el confrontament, estem perdent temps i oportunitats per fer més habitatge i per acollir més inversions”.

 

Xavier Trias ha assenyalat que s’han de fer polítiques d’urbanisme, habitatge i mobilitat “basades en la tecnologia, amb diàleg amb els experts, veïns, buscant el màxim consens possible” i ha afegit que l’Ajuntament ha de ser “facilitador d’un desenvolupament econòmic sostenible, compartir una visió metropolitana i nacional” i ha apostat per la protecció de Collserola, el Besòs i el Llobregat, “amb un urbanisme orientat envers el canvi climàtic”.

 

L’alcalde Trias s’ha mostrat molt crític amb la situació de Rodalies, “hem de ser exigents amb totes les administracions. La situació de Rodalies és un escàndol, hem d’exigir a l’estat el finançament adient, i també una millor governança a l’aeroport”. Del programa electoral ha destacat diversos projectes, com la finalització de la carretera de les Aigües, la cobertura de la ronda de Dalt, el Parc del Litoral, la transformació de Glòries, la Sagrera, i l’aposta pels parcs de la ciutat de Barcelona.

 

Tot seguit ha intervingut Francina Vila, que s’ha centrat en temes relacionats amb la mobilitat, i ha destacat la gran feblesa que pateix la ciutat en aquest aspecte: Rodalies. Precisament aquest matí, membres de la candidatura han repartit per les diferents estacions díptics per denunciar la situació de Rodalies, “el govern de l’estat n’és el culpable, però tenim còmplices, Colau i Collboni que han governat aquí, però no han reivindicat mai aquesta injustícia. Sense resoldre les mancances de Rodalies, Barcelona té una hipoteca en mobilitat”.

 

 

“Colau i Collboni han estat al capdavant de la ciutat, amb ERC com a còmplice, que ha donat suport a les polítiques impulsades en mobilitat, mesures desencertades i que persegueixen el decreixement econòmic. Volem revertir aquestes polítiques, defensem el binomi ecologia i economia”. “Protegirem l’essència del pla Cerdà. Renaturalitzar la ciutat implica recuperar els interiors d’illa”, ha exposat Vila, que ha afegit fer una ciutat que funcioni, amable, emprenedora i verda, “només es pot fer a través del pacte, proposem fer un nou Pacte per la Mobilitat”, i també ha destacat la necessitat d’apostar per l’electrificació, amb l’objectiu que moltes de les motos que circulen per la ciutat acabin sent elèctriques, augmentar els punts de recàrrega, “anem molt lents”. “Tenim moltes propostes, hem de posar la tecnologia, l’eficiència, la innovació al servei de la ciutat i de les persones.”

 

Per la seva banda, Damià Calvet, ha destacat la importància d’invertir en infraestructures, en serveis, mobilitat, en equipaments públics i en manteniment de l’espai públic, “perquè dona qualitat de vida. La pobresa es combat amb activitat econòmica, i Barcelona ha de tenir visió metropolitana i les polítiques han d’anar orientades en la lluita contra el canvi climàtic”.

 

Calvet ha explicat que des de la candidatura de Trias es vol impulsar la Barcelona dels 6 grans parcs: a la ronda de Dalt, els Tres Turons, Montjuïc, Besòs, Llobregat, i el Front Marítim. I acompanyar aquest projecte amb inversions en un parc longitudinal de verds i ombres i la recuperació dels interiors d’illa.

 

Una altra proposta és la finalització del Pla Director Urbanístic i actualitzar el Pla General Metropolità, crear una oficina específica per la gestió dels grans projectes de ciutat. També ha explicat que es treballarà en la “definició i implantació de nous sistemes urbans que connectin millor el mar i la muntanya, en tres grans línies de força: la línia de Collserola i la ronda de Dalt, la nova Gran Via de les Corts Catalanes, i el Mar i la ronda Litoral”. Damià Calvet ha afirmat que “farem una auditoria amb els indicadors objectius, als eixos verds i carrers dels entorns per detectar el grau d’augment del preu de l’habitatge, mobilitat i revertirem els elements que no funcionin”.

 

Sobre habitatge, ha lamentat que en els darrers anys s’hagi tractat promotors, constructors i professionals del sector “com a especuladors, oblidant que són una part important del PIB”. Calvet ha apostat per una regulació legislativa, inversió pública i col·laboració público-privada en la gestió de l’emergència habitacional, per gran acord de ciutat per l’habitatge, i per una tramitació de llicències àgil.

 

Finalment, ha intervingut Josep Rull, que va ser conseller de Territori, que destacat la importància del desenvolupament sostenible, “hem d’estendre la qualitat de vida a les generacions presents sense hipotecar la de les generacions futures, créixer de forma adequada i intel·ligent”.

 

 

Rull ha afirmat que “la lluita contra el canvi climàtic ens interpel·la a tots, i davant això hi ha dues opcions: ideologitzar-la i abocar-nos-la els uns contra els altres, o cercar diàleg i consens”. “Hem de generar consens ampli quan parlem d’urbanisme, mobilitat, economia circular i Barcelona ho ha de liderar, també en el conjunt del país, comptant amb tothom, sector públic, privat, amb la societat civil, és la clau per poder pensar en gran”.

 

 

 

 

Barcelona, 23 de maig de 2023

ÚLTIMES NOTÍCIES
TEMÀTIQUES
SEGUEIX-NOS!
Desplaça cap amunt