Xavier Trias proposa crear una Oficina en defensa, preservació i difusió del Patrimoni de Barcelona

L’alcalde Trias alerta que el patrimoni es pot perdre amb facilitat, i anuncia mesures per impedir la degradació patrimonial que s’ha produït aquests últims anys a la ciutat i per fer que la ciutadania se senti orgullosa del gran patrimoni de la ciutat

Xavier Trias, en una passejada aquest matí pel barri de Sant Andreu, amb la regidora Neus Munté i la consellera municipal al districte, Ximena Gadea, ha proposat crear una Oficina en defensa, preservació i difusió del Patrimoni de Barcelona. L’alcalde Trias alerta que el patrimoni es pot perdre amb facilitat, i anuncia mesures per impedir la degradació patrimonial que s’ha produït aquests últims anys a la ciutat i per fer que la ciutadania se senti orgullosa del gran patrimoni de la ciutat.

El barri de Sant Andreu de Palomar és un dels més populars i amb més història de la ciutat de Barcelona. Història i tradicions vinculades al passat agrícola de la ciutat, i que representa de la millor manera el Rec Comtal; però també al passat industrial, que es reconeix en el recinte de l’antiga Fabra i Coats, que avui ha visitat Xavier Trias. L’Alcalde Trias també ha passejat per l’eix comercial de Sant Andreu, que és el segon en impacte econòmic a Barcelona, després del de Passeig de Gràcia, i ha estat parlant amb els comerços del carrer Gran i del Mercat. El recorregut ha acabat davant l’Església de Sant Andreu de Palomar, on Trias ha atès els mitjans de comunicació i ha avançat propostes en matèria de defensa del patrimoni històric, cultural i urbanístic de Barcelona.

“Ens trobem a Sant Andreu, davant l’església de Sant Andreu de Palomar, on hi ha la Capella dels Segadors; quan vas pels diferents barris de la ciutat te n’adones que tenim un gran patrimoni, que en molts casos no està catalogat; per això proposem la creació de l’Oficina en defensa, preservació i difusió del Patrimoni de Barcelona

“El patrimoni ha d’estar al servei dels ciutadans i que aquests se’n sentin orgullosos, crearem aquesta oficina amb la voluntat de clara defensa del patrimoni”, ha dit Trias, que ha afegit que molt patrimoni de la ciutat és desconegut per la ciutadania, i de vegades es troba en molt mal estat, o quasi no queda res, com la Capella dels Segadors, un espai cabdal de la història de Catalunya i del patrimoni barceloní que avui està desfet pendent de la seva rehabilitació. Trias ha alertat que “el patrimoni es pot perdre amb facilitat, hem de valorar el que tenim”.

Preguntat pel polèmic sistema de recollida de residus escombraries Porta a Porta que s’està fent al barri de Sant Andreu, Trias ha lamentat que s’hagi generat un conflicte allà on no n’hi havia. “Els veïns estan indignats, s’ha de parlar, negociar i buscar una solució diferent. El sistema no funció a i el govern no es pot entossudir”. “Hem de veure quina és la solució, no es pot improvisar. Ho estudiarem, ho acordarem amb els veïns, i s’ha d’aplicar amb la flexibilitat necessària per no crear problemes. Els serveis públics no han de crear problemes sinó per facilitar la vida a la gent, se’ls ha d’escoltar”, ha afirmat l’alcalde Tria

Oficina en defensa, preservació i difusió del Patrimoni de Barcelona.

“No podem permetré la degradació patrimonial que s’ha produït aquests últims anys a la ciutat”.

“L’Ajuntament té la responsabilitat de vigilància i actuació immediata per garantir que Barcelona no veurà més perdre o malmetre els seu patrimoni històric, artístic i cultural”.

En el marc d’aquesta oficina, algunes mesures a destacar:

1. Revisarem el Catàleg de Patrimoni a cada districte per tal que cap obra de valor arquitectònic i patrimonial es perdi, així com exercirem controls en obres noves i reformes per tal que no es perdi cap valor patrimonial o arqueològic.

2. En el marc del projecte de la Muntanya dels Museus desenvoluparem un Pla de Recuperació i Manteniment del patrimoni de Montjuïc per tal de defensar, restaurar, informar i posar en context tot el patrimoni històric, artístic i natural de la muntanya.

3. Desenvoluparem un Pla de Recuperació i Manteniment del Patrimoni de la Serra de Collserola que desenvoluparem amb la resta de municipis de la serralada en un projecte que ha de ser metropolità per tal de defensar, restaurar, informar i posar en context tot el patrimoni històric, artístic i natural de la muntanya.

4. Treballarem conjuntament amb Memòria Històrica per tornar a posar en valor el conjunt patrimonial del Born, Centre de Cultura i Memòria així com del Baluard del Migdia, el Baluard de Sant Antoni, el Fort Pius o la Ciutadella.

5. Treballarem en mecanismes per tal d’agilitzar la inclusió en el catàleg del patrimoni que es consideri vulnerable o d’interès.

Mesures del programa que afecten a Sant Andreu

1. Exigirem a la Generalitat de Catalunya la recuperació i restauració la Capella dels Segadors de Sant Andreu del Palomar.

2. Crearem un Pla de conservació del patrimoni industrial i popular dels segles XVIII, XIX i XX.

3. Recuperarem en la mesura del possible el Rec Comtal, així com el posarem en valor històric.

Patrimoni perdut o malmès en el mandat municipal:

  • Centre del Born, amb poca activitat, sense continuïtat, durant molt temps sense llibreria i bar que eren tancats.
  • Baluard de Mar a la Barceloneta, abandonat, brut i ple de brutícia, fins i tot amb assentaments ocasionals.
  • Palau de Vilana-Perles, una joia del barroc al Gòtic que s’ha perdut.
  • Palau Moxó, l’únic palau que conservava el mobiliari del S. XVIII, l’ajuntament el podia haver comprat però no va voler, ara s’ha venut a un particular, ha desaparegut el mobiliari i s’hi ha fet pisos de luxe.
  • Patrimoni de la Muntanya de Montjuïc, totalment abandonat i sense manteniment. El monument a la Sardana va estar trencat durant dos anys.
  • El mateix pel patrimoni de Collserola, sense cap mena de manteniment, amb moltíssimes fonts ornamentals tancades, trencades o plenes de brutícia.
  • El Parc del Laberint d’Horta, amb greus problemes de manteniment i el palauet totalment abandonat.
  • S’han perdut diversos murals artístics de finques privades per falta d’interès i protecció de l’Ajuntament, com el de Josep Guinovart al Carrer Bach 11.
  • Molt monuments, com els de Narcís Monturiol o el Memorial del Camp de la Bota, han sigut vandalitzats i no s’han reparat.

Barcelona, 17 de març de 2023

ÚLTIMES NOTÍCIES
TEMÀTIQUES
SEGUEIX-NOS!
Desplaça cap amunt