Xavier Trias: “Barcelona necessita un canvi, per tornar a crear il·lusió, però aquest canvi no el poden fer els que han estat governant fins ara, o donant suport al govern”

L’alcalde Xavier Trias, candidat de ‘Trias per Barcelona’ a les eleccions a l’Ajuntament del pròxim mes de maig, proposa la creació d’una Agència per definir les polítiques comercials conjuntament amb el sector per treballar plegats, comerç i Ajuntament

 

L’alcalde Xavier Trias, candidat de ‘Trias per Barcelona’ a les eleccions a l’Ajuntament del pròxim mes de maig, ha participat aquest matí en el debat d’alcaldables ‘La Barcelona futura: econòmica i social’, organitzat per PIMEC, la patronal de la Micro, Petita i Mitjana empresa de Catalunya, a la Sala Moragues del Born CCM. Acompanyaven Trias, Jordi Martí, Victòria Alsina, Joana Ortega, Joan Rodríguez i Ramon Tremosa, que formen part de la seva candidatura de ‘Trias per Barcelona’.

 

El debat, moderat per la periodista de TV3 Cristina Riba, ha comptat amb la participació dels candidats Xavier Trias, Ernest Maragall, Ada Colau, Jaume Collboni i Daniel Sirera; i versat al voltant de tres grans blocs:

 

· L’economia productiva: comerç i turisme.

· Barcelona 2030: innovació, futur i talent.

· La mobilitat del futur: sostenibilitat, infraestructures, el Port i l’Aeroport.

 

En el debat, en el que hi eren presents representants el teixit empresarial de la ciutat i del país, els candidats han tingut una primera intervenció per exposar les seves propostes en clau Pime. Trias ha assenyalat que el primer que ha de fer l’Ajuntament de Barcelona és “demostrar que està a favor de l’economia, perquè no tindrem progrés social sense progrés econòmic i que sigui sostenible”, i ha afegit que s’ha de generar complicitat i diàleg, a tots nivells, “perquè la petita empresa confiï en nosaltres”.

 

El primer bloc que s’ha introduït al debat ha estat el de l’economia productiva, i com potenciar l’atractiu de Barcelona com a capital de compres de l’AMB. Per a Trias “impulsar la ciutat vol dir generar simpatia, l’hem de fer atractiva, tenim una riquesa que no tothom la té, els eixos comercials, un èxit de la ciutat, i això s’ho ha de creure l’ajuntament i els ha d’ajudar”.

 

Xavier Trias ha proposat la creació d’una Agència per definir les polítiques comercials conjuntament amb el sector, per treballar plegats, comerç i ajuntament en campanyes i promoció, per posar en marxa els APEUS per reforçar l’atractiu de les zones comercials. Per ajudar-vos a competir amb el comerç electrònic -que cada dia serà més important i no pot quedar només en mans de les grans empreses), i per fer que Barcelona recuperi el Nadal .-és cert que en el darrer any hi ha hagut una millora, però no suficient-.

 

Sobre el turisme urbà sostenible econòmic, social i ambientalment, Trias ha recordat que el turisme representa el 14% del PIB, “no s’hi pot estar en contra, però ha de ser sostenible i cal fer una aposta per un turisme familiar, cultural de fires i congressos i que no volem, i hem de fer estrictes, turisme de drogues, alcohol…; l’Ajuntament ha de fer campanyes en aquest sentit, donant suport al sector turístic i sabent que la competència al sector és bona i l’ajuntament ha impedit la competència en el sector turístic”.

 

Trias ha retret a l’alcaldessa, i al seu govern en col·laboració amb el PSC, que fa vuit anys que governen, “la realitat és molt dura, hem passat una pandèmia, el turisme ha desaparegut durant tres anys, ara ha tornat, i vostè, que ha fet? Perquè vostè i el seu grup han estat uns activistes en contra el turisme i això els genera contradiccions quan governen”.

 

El segon bloc del debat s’ha centrat en Barcelona 2030: innovació, futur i talent, i s’ha preguntat als candidats què s’ha de fer per convertir Barcelona en un hub digital i tecnològic de primer nivell a Europa.

 

Xavier Trias ha recordat que era alcalde “vaig començar a anar pel món explicant que érem una ‘smart city’. Aquesta és una aposta que l’ajuntament ha de tenir clara, s’ha de liderar, estem davant una revolució tecnològica i no podem quedar enrere” i ha afegit que cal construir ciutats intel·ligents, saludables i sostenibles, per afavorir el progrés econòmic i social. Trias també ha remarcat “volem posicionar Barcelona com a referent en connectivitat en 5G i 6G, treballar plegats amb empreses i centres de recerca, universitat, per ser un laboratori de solucions urbanes. Ho hem de fer amb rigor, i transformar el model econòmic per millorar l’educació i crear llocs de treball ben pagats”.

 

Sobre l’atracció i retenció del talent jove ha assenyalat que és fonamental crear activitat econòmica i pagar bé “no retindrem talent si paguem malament”. “No podem ser competitius per què som els més barats, sinó perquè som els millors i l’aposta la podem fer a Catalunya per ser els millors, tenim gent molt bona”. Referent a l’habitatge, Trias ha recordat que a Barcelona es va transformar el front litoral, “i no ho va fer un govern de dretes, però no es va fer habitatge públic de lloguer a bon preu. Ara aquesta ha de ser la nostra prioritat i s’ha d’assolir un consens per unes fer polítiques d’habitatge per 15-30 anys”.

 

Un tercer bloc, sobre mobilitat, s’ha iniciat parlant de l’aeroport. Trias ha insistit en el fet que l’Ajuntament ha de tenir incidència real en com es gestiona l’aeroport del Prat. “Ningú vol una agressió a la Ricarda, però volem vols intercontinentals i que sigui compatible amb el medi ambient. No ha de venir ningú a dir-nos res, hem de dir amb veu alta que això no pot ser”. Sobre la mobilitat a la ciutat, el candidat Trias ha coincidit en el fet que cal pacificar la ciutat i ha reclamat actuar també en l’àmbit metropolità, a les entrades i sortides de la ciutat, per facilitar que la gent vingui amb transport públic. “El que no té sentit és anar contra el cotxe i la moto”, ha dit.

 

Adreçant-se directament a Ada Colau, Trias ha assenyalat “han transformat Consell de Cent, queda molt maco, i ahir hi van posar la seva parada de sant Jordi. Si ho hagués fet jo m’haurien dit de tot. Per lluitar contra el canvi climàtic no hagués estat millor transformar la ronda de Dalt?”.

 

Tot seguit s’ha donat pas a un bloc de preguntes creuades entre candidats, que s’han triat amb un sorteig. Trias l’ha formulat al candidat Jaume Collboni, la pregunta ha estat “si guanyo vostè em donarà suport per ser alcalde?”. I Trias ha rebut la pregunta per part d’Ada Colau sobre habitatge i ha tornat a insistir que les lleis s’ha de fer cercant complicitats. “La culpa que no hi hagi habitatge no la tenen els privats, sinó perquè l’estat i les administracions públiques no hem fet el que havíem de fer, hem de canviar l’actitud i hem de buscar entesa i col·laboració “.

 

Per tancar l’acte, els candidats han disposat d’un minut d’or en què Trias ha assenyalat que les enquestes d’opinió, també les que fa l’ajuntament, diuen que “a gent no està contenta amb la situació a Barcelona, que es governa malament i que cal un canvi. Aquest canvi no el poden fer els que han estat governant fins ara, o donant suport. Es necessita un canvi amb lideratge, amb força i per tornar a crear il·lusió, autoestima, la ciutat de BCN no agrada a la seva gent, la gent està descontenta. Hem de fer aquest canvi, per governar per tots, entre tots i que arribi a tothom i que hi hagi més força social a la gent”.

 

 

 

Barcelona, 24 d’abril de 2023

ÚLTIMES NOTÍCIES
TEMÀTIQUES
SEGUEIX-NOS!
Desplaça cap amunt