Xavier Trias afirma que la cultura ha de ser la targeta de presentació de Barcelona al món

 La candidatura ‘Trias per Barcelona’ presenta les propostes en l’àmbit de Cultura i Llengua, entre les que destaquen mesures per abordar la situació d’emergència lingüística a Barcelona, la creació de l’oficina de defensa creació i difusió del patrimoni i la convocatòria  d’una cimera de la cultura

 

L’últim dia de campanya, l’alcalde Xavier Trias, candidat de ‘Trias per Barcelona’ a les eleccions a l’Ajuntament del pròxim diumenge, ha participat en l’acte de presentació de les propostes de la candidatura en els àmbits de Cultura i Llengua, en un acte que s’ha celebrat a l’IDEAL Centre d’Arts Digitals de Barcelona, davant d’unes 120 persones. L’acte s’ha iniciat amb la projecció d’un vídeo de Xavier Trias en què demana el vot útil el diumenge vinent. Joan Rodríguez ha fet de conductor de l’acte i han intervingut diferents persones vinculades al sector cultural de la ciutat.

 

Abel Plana, activista de cultura popular, ha reclamat que l’Ajuntament cregui en la cultura popular, “que és fer barri i cohesió” i ha demanat més suport institucional. Rodríguez ha reclamat fer un esforç per descentralitzar les festes als districtes i perquè la cultura popular entri amb més força a les escoles, “tindreu el nostre suport. Representeu la tradició i volem que representeu el futur”.

 

De la llengua i la situació d’emergència lingüística n’ha parlat Ximena Gadea, membre de la candidatura, nascuda a Montevideo, que ha afirmat que “la llengua és una part fonamental de la cultura i de la ciutat de Barcelona. És important aprendre-la”. Joan Rodríguez ha explicat que una de les propostes de la candidatura és la creació del comissionat per la llengua, “que amb mirada transversal vetlli per la promoció i ús del català”, també ha explicat que s’han de cuidar les biblioteques, “espais de foment i ús i promoció de la llengua” i ha afegit i l’idioma és la columna vertebral i l’hem de cuidar.

 

De la Cultura Literària de la ciutat n’ha parlat Iolanda Batallé, escriptora, editora i directora d’Ona Llibres, que ha destacat que la cultura necessita ser estimada, però també necessita mitjans materials, recursos, instal·lacions, inversions” i “la cultura que es fa a la nostra ciutat necessita que el seu alcalde l’entengui i se l’estimi, la protegeixi i projecti al món. Catalunya i Barcelona sempre han estat cultura, BCN és la ciutat de la cultura, les llibreries grans i petites, cal mantenir les llibreries obertes, són una forma de comerç i civisme”. I ha afegit “Xavier Trias és l’alcalde de la cultura”.

 

Per parlar de Patrimoni ha intervingut Carme Vinyes, presidenta de l’Associació Amics dels Calls de Catalunya, que ha expressat la necessitat de tenir cura del patrimoni i educació per respectar-o, “si no el tractem bé nosaltres, com esperem que ens tractin els de fora”. En aquest sentit, Rodríguez ha explicat que una de les propostes és la creació de l’oficina de defensa creació i difusió del patrimoni. Rodríguez ha anunciat, com ja va avançar Trias el dia de Sant Jordi, que es convocarà una cimera de la cultura, “per tornar a aprofitar el potencial de la ciutat”.

 

Un altre aspecte destacat durant l’acte ha estat la Innovació i Futur, que ha impactat de ple en el sector cultura. Laia Domènech, candidata i Doctora en Economia, ha assenyalat que “hem passat de consumir cultura analògica a cultura digital, que genera inquietuds i ha lamentat la poca presència del català a l’audiovisual i les plataformes”. “Hem d’escoltar el sector, hem de fer-ho d’una manera clara, amb lideratge, i amb una col·laboració publicoprivada.


També ha intervingut Josep Fèlix Benz, president del Reial Cercle Artístic per parlar d’Agitació Cultural, “la gent que fa que les coses passin a la ciutat, persones que fan que la cultura bategui a la ciutat, que sacseja la ciutat en matèria cultural”, ha dit Joan Rodríguez. Benz ha destacat que som una ciutat referent, amb molt de talent i un teixit associatiu molt ric. Demanem alguna cosa tan simple com la suma, la col·laboració, i entendre que la cultura té iniciativa privada. Necessitem facilitats en termes de llicències i permisos”. Rodríguez ha apostat perquè l’Ajuntament sigui un agent facilitador, “que acompanyi la cultura que fa una gran tasca”.

 

“Barcelona té tot el que ha de tenir per ser més que una cocapital. És una capital rica en entitats que cuiden les tradicions, el Corpus i el Carnestoltes, i que incorpora noves tradicions que cohesionen la ciutat. Barcelona serà capital cultural perquè té la força i a partir del 28M tindrem un alcalde que s’ho creu de veritat, en Xavier Trias”.

 

Xavier Trias ha demanat que no es vegi la cultura com una “maria” i ha assegurat que “les ciutats són cultura”. Ha tingut un record per Ferran Mascarell, regidor i conseller de Cultura, per la feina feta amb les biblioteques a la ciutat, “per fer de Barcelona una capital cultural de debò”; i per Jaume Ciurana, que va ser regidor de cultura en el seu mandat, per la posada en funcionament del Born Centre Cultura, “un centre important per reconèixer el que som i on ara no fan res”; tots dos presents a l’acte. “Ens hem de creure que Barcelona és la capital de Catalunya, de la catalanitat i defensora de la llengua, oberta al mon i capaç de projectar-se al mon, i que sigui una ciutat generosa”, ha afirmat Trias.

 

Trias ha afirmat que “la cultura ho ha d’amarar tot, tots els districtes” i hem de defensar els artistes, tots els actors de cultura, els promotors, la gent que impulsa la cultura als carrers, “hem d’estar al seu costat i que la gent estimi les diferents formes de cultura. Per això fan falta diners per estimular la producció cultural del nostre país, la cultura és prioritària, però no ha de ser només a base de subvencions, hem de fer concerts i contractes programes”.

 

“Tenim unes possibilitats immenses, hi ha una força creadora, però els hem de posar al seu costat. Estem per dialogar amb tothom i ajudar que les coses vagin bé. La targeta de presentació al mon ha de ser la cultura. Necessitem un canvi, us demano que guanyem les eleccions”, ha conclòs Trias.

 

 

Barcelona, 25 de maig de 2023

ÚLTIMES NOTÍCIES
TEMÀTIQUES
SEGUEIX-NOS!
Desplaça cap amunt