Votem contra les ordenances fiscals perquè Collboni no accepta cap de les nostres propostes

El regidor Ramon Tremosa afirma que el seu grup ha ofert a l’executiu municipal una negociació global de les ordenances fiscals, proposant diverses mesures socials contra la crisi, però només hi ha hagut una resposta negativa del PSC

TriasxBCN ofereix una sortida a la norma de les terrasses i proposa un ple extraordinari abans del 7 de novembre per acordar mantenir la continuïtat de la bonificació del 75% un any més

El Grup Municipal de Trias per Barcelona ha votat en contra les ordenances fiscals de l’Ajuntament per l’any que ve perquè no s’ha acceptat cap de les seves propostes i ha criticat que el govern de Jaume Collboni actuï com si tingués majoria absoluta. El regidor Ramon Tremosa afirma que el seu grup ha ofert a l’executiu municipal una negociació global de les ordenances fiscals, proposant diverses mesures socials contra la crisi, però només hi ha hagut una resposta negativa del PSC.

El plenari del Consell Municipal havia d’aprovar la modificació per a l’exercici de 2024 de les Ordenances Fiscals, un projecte d’ordenances que ja es va dictaminar desfavorablement la setmana passada en la Comissió d’Economia, quan tots els grups de l’oposició hi van votar en contra. Avui el govern ha patit una segona derrota, ja que, de nou, tots els grups de l’oposició han anat votant en bloc contra el projecte d’ordenances fiscals. Tampoc s’ha aprovat la taxa de terrasses, que el govern ha intentat salvar fent una votació separada, ja que només ha trobat d’aliats PP i Vox.

El regidor de TriasxBCN ha retret al govern que hagi presentat una proposta d’ordenances fiscals sense negociar: “des del govern municipal se’ns demana ‘feu-nos confiança, voteu-nos i després ja negociarem’, però se’ns fa difícil i així es posen en perill totes les ordenances fiscals”. “El PSC fa el contrari del que va prometre en campanya, aquesta no és la nostra manera de fer. Votarem que no”, ha dit, afegint “vostès governen i vostès tenen la responsabilitat. Xavier Trias els ha estat advertint “No government, no budget (“Si no hi ha govern, no hi ha pressupostos”) i també que sense la rebaixa del 2% de l’IBI no hi hauria ordenances. Som consistents i coherents en les nostres posicions.”

“Hem ofert al Govern municipal una negociació global de les ordenances fiscals, proposant diverses mesures socials contra la crisi”, ha exposat Ramon Tremosa en el seu torn de justificació del vot negatiu, “ja que la inflació fa dos anys que erosiona el poder adquisitiu de les famílies, sobretot les de menor renda”. “Proposem una política fiscal keynesiana en temps de crisi, com la que posen en pràctica governs socialdemòcrates, com és ara Alemanya: allà han fet una gran rebaixa impositiva, des de deflactar la inflació a l’IRPF, fins a fer devolucions d’impostos”, ha exposat Tremosa.

El regidor de TriasxBCN ha explicat que han fet propostes pensant en tothom: en les famílies monoparentals; les escombraries; la sostenibilitat; l’ICIO-habitatge; l’IBI… i també les terrasses. En relació a l’IBI, l’impost que grava la propietat immobiliària, ha assenyalat que el seu grup proposava una rebaixa d’un 2%, que afectaria a Barcelona 505.140 persones, i que tindria un impacte molt limitat per a les arques municipals, estimat entre 15 i 20 milions d’euros.

En relació a la taxa de terrasses, el regidor Tremosa ha recordat també que en la darrera campanya de les eleccions municipals, el candidat Collboni es va comprometre a mantenir la bonificació actual per l’any 2024, a consensuar la taxa amb els restauradors i a definir una nova taxa de terrasses tenint en compte les què es paguen en altres ciutats de l’Estat, sensiblement més baixes. “Avui, però, el PSC fa el contrari del que va prometre en la campanya electoral: presenta una ordenança fiscal progressiva i sense negociar-la amb cap altre grup municipal, només acordada amb el Gremi de Restauració”, ha dit.

“Avui hem constat que no es pot governar com si es tingués majoria absoluta quan només tens 10 regidors”, ha assegurat Tremosa, que ha recordat que el govern sap, des de fa setmanes, “quines són les nostres condicions. Som coherents i transparents; i no se’ns pot demanar votar gratis perquè no som un grup marginal”.

Solucions per a les Terrasses

Tremosa també ha retret al govern que, tot i saber que les ordenances serien derrotades, no han fet res per evitar-ho, i ha remarcat que “des de Trias per Barcelona tenim solucions per a les terrasses, encara hi ha temps i podem seguir parlant-ne”. En aquest sentit el grup de Trias per Barcelona proposa al govern Collboni celebrar un ple extraordinari per tramitar la continuïtat de la bonificació del 75% un any més. Tremosa ha explicat que “hi ha temps fins el 7 novembre per convocar un ple extraordinari i allargar bonificar un any més, com havia promès Jaume Collboni en campanya electoral”. “Estem oberts a evitar que s’apliqui la taxa aprovada per Barcelona en Comú, PSC i ERC el 2019, que és abusiva per les terrasses. Tenim 11 regidors, que amb els 10 del PSC fan 21. Si el govern vol, estem disponibles”, ha conclòs Ramon Tremosa.

Barcelona, 27 d’octubre de 2023

ÚLTIMES NOTÍCIES
TEMÀTIQUES
SEGUEIX-NOS!
Desplaça cap amunt