‘Trias per BCN’ reclama al Govern Collboni que garanteixi que el servei de bany adaptat a les platges començarà, sense més demores, l’1 de juliol

La regidora Neus Munté qualifica la situació de “lamentable”, i destaca que no es pot atribuir al canvi de govern perquè l’Institut municipal de persones amb discapacitat ja depenia del PSC, “però ningú dona explicacions i el problema es manté”

El grup municipal de ‘Trias per Barcelona’ ha reclamat avui al Govern de l’Alcalde Jaume Collboni que garanteixi que el servei de bany adaptat a les platges començarà, sense més demores, aquest dissabte 1 de juliol. La regidora de ‘TriasxBCN’ Neus Munté ha qualificat la situació de lamentable, i ha afirmat que no es pot atribuir al canvi de govern perquè l’Institut municipal de persones amb discapacitat ja depenia del PSC, “però ningú dona explicacions i el problema es manté”.

Neus Munté ha visitat aquest matí, acompanyada de membres de la Plataforma d’Accessibilitat de les Platges de Barcelona, el punt de bany assistit de la Platja de la Nova Icària, un dels tres que hi ha a Barcelona per acompanyar en el bany les persones amb algun tipus de discapacitat que ho sol·liciten i que a finals del mes de juny encara no funcionen. 

L’Ajuntament de Barcelona va licitar el mes de febrer d’aquest any el concurs per la gestió del servei del bany assistit a les platges de la capital catalana; però per problemes administratius de l’única empresa que es va presentar, que tenia deutes amb hisenda, es va endarrerir el procés, que ja de per si s’havia iniciat massa tard quan el compromís del Govern municipal per enguany era que el servei començaria el més d’abril, al mateix temps de l‘inici formal de la temporada de platja.

“Som aquí per denunciar que, un any més, el servei de bany assistit a les platges de Barcelona presenta greus deficiències i aquest any 2023, a més a més, un retard considerable, atès que la temporada de platges havia de començar 1 d’abril, també per les persones que són usuàries d’aquest servei”, ha denunciat Munté, que ha afegit la mala gestió del Govern Municipal sortint, que no va licitar aquest servei fins el mes de febrer, quan el col·lectiu reclamava fer-ho abans perquè hi hagués temps per fer l’adjudicació.

“Ens trobem que avui, 29 de juny, les persones usuàries del servei de bany assistit no ha pogut encara utilitzar la platja, no han pogut fer ús del seu dret a gaudir de la platja com qualsevol altre persona a la ciutat de Barcelona. A data d’avui és incert saber quan comença a prestar-se aquest servei”, ha criticat la regidora.

Munté ha explicat que el seu grup ha denunciat repetidament al llarg del passat mandat “que el servei no està l’alçada, que cal més inversió econòmica i de personal per garantir el dret de totes aquestes persones al bany. És lamentable”. La regidora ha afegit que el  canvi de govern no hi té res a veure, l’Institut municipal de persones amb discapacitat ja depenia del PSC, “però ningú dona explicacions i el problema es manté”.

Per tot plegat, donat que el servei de bany assistit hauria hagut de començar l’1 d’abril, i que per una mala gestió del govern municipal quasi dos mesos després encara està inoperatiu tot i que es va comprometre a solucionar-ho en 8 o 10 setmanes, la regidora Neus Munté ha explicat que el seu grup ha registrat un Prec dirigit a l’Alcalde Jaume Collboni que exigeix que “el govern municipal garanteixi que el servei de bany adaptat començarà, sense cap més demora, amb l’horari previst i als tres punts establerts, Icària, Fòrum i Sant Miquel el proper dia 1 de juliol”.

“No som optimistes i creiem que si comença, ho farà de manera parcial, ni amb el personal ni les condicions necessàries”, ha afirmat Munté, tot afegint que “el col·lectiu està indignat, quan parlem de Barcelona com a ciutat amable i inclusiva, fets com aquests demostren que no és veritat i que aquest mandat tampoc comença bé en aquest sentit”.

 

El servei contempla tres punts d’assistència a les platges de Nova Icària, a la de Sant Miquel, a la Barceloneta, i a la zona de banys del Fòrum. Aquest any 2023, aquest servei havia d’iniciar-se al mateix temps que el dispositiu de socorristes a les platges, el dia 1 d’abril, i havia de contemplar el mateix horari que el servei de socorrisme, de 10:30 a 19:30h. Però va arribar el mes d’abril, i el servei no es va posar en marxa. L’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat va restar en silenci, i només després de les reiterades queixes dels col·lectius d’usuaris a través de les xarxes socials i amb trucades, l’Ajuntament va informar que el servei d’acompanyament al bany no podrà obrir entre 8 o 10 setmanes més tard del que havien previst i acordat per problemes “administratius”.

El descontrol arriba a tal punt que els usuaris que trucaven al 010 per reservar  el bany adaptat els donaven hora per un servei que no estava funcionant. Des del mes d’abril, l’única solució que ha ofert el govern municipal ha estat posar un servei d’hamaques, sense cap ajut per entrar a l’aigua. Des de l’1 d’abril, a les platges de Barcelona molts barcelonins i barcelonines ofeguen la calor a l’aigua del mar, menys les persones amb discapacitat de la ciutat que necessiten suport al bany. És normal que se sentin menystingudes i objecte d’una severa discriminació.

A més, el mòdul inclusiu d’Icària té la porta trencada des de fa dies, i no l’han arreglat; la cadira dels banys de Fòrum ha estat vandalitzada des de fa dies i tampoc l’han reparat, en una zona, la del Fòrum, que està bruta i degradada, incloent el paviment.

 

L’any passat, el 2022, el servei de bany assistit a Barcelona va ajudar a 7.813 persones a banyar-se, i el punt de Nova Icària, que té un canviador inclusiu, era també un punt on anaven casals infantils i residències de persones amb discapacitat per poder gaudir de la platja; cal recordar que les persones amb discapacitat tenen molt poca oferta d’oci al seu abast.

L’estiu del 2022, el servei de bany assistit va treballar 99 jornades, en els tres punts habilitats, entre juny i setembre, dos mesos menys que les 164 jornades en sí van estar operatius a les platges de Barcelona els i les socorristes.

 

Barcelona, 29 de juny de 2023

       

           

ÚLTIMES NOTÍCIES
TEMÀTIQUES
SEGUEIX-NOS!
Desplaça cap amunt