‘Trias per BCN’ reclama al Govern Collboni que des del servei de Teleassistència truquin la gent gran amb missatges d’autoprotecció per l’onada de calor

La portaveu adjunta Neus Munté i la regidora Titón Laïlla registren una bateria d’iniciatives dirigides a l’Alcalde en que retreu l’executiu municipal que encara no hagi realitzat cap acció per cobrir amb ombra les zones de joc infantil de la ciutat ni impulsi un pla específic per protegir les persones sense llar de les altes temperatures que es donen a Barcelona 

 

El grup municipal de ‘Trias per Barcelona’ ha reclamat avui al Govern de l’Alcalde Jaume Collboni que des del servei municipal de Teleassistència truquin la gent gran que en són usuaris amb missatges d’autoprotecció per l’onada de calor. La portaveu adjunta del grup, Neus Munté, i la regidora Titón Laïlla han registrat una bateria d’iniciatives dirigides a l’Alcalde en que també retreu l’executiu municipal que encara no hagi realitzat cap acció per cobrir amb ombra les zones de joc infantil de la ciutat ni impulsi un pla específic per protegir les persones sense llar de les altes temperatures que es donen a Barcelona. 

 

La ciutat de Barcelona, com el conjunt del país, està en les darreres setmanes patint episodis de meteorologia severa i onades de calor marcats per unes temperatures ambientals, dia i nit, molt altes. La calor afecta totes les persones, però molt especialment les persones grans, sobretot perquè quan som grans es produeixen canvis en la termorregulació i costa mes percebre amb certesa el fred o la calor. En cas de patir alguna patologia respiratòria o cardíaca, hipertensió arterial, diabetis, obesitat o alguna malaltia crònica, el risc de patir complicacions derivades de la calor és en cara més gran.

 

Les recomanacions de les autoritats sanitàries per a les persones de risc, com ho són les persones grans, passen per no sortir a les hores de màxim calor, beure molta aigua, intentar mantenir la llar fresca, baixant persianes; així com vetllar per la ingesta de plats lleugers, com ara amanides, fruites, verdures, etc. Però com ha indicat la regidora Neus Munté, “des de ‘Trias per Barcelona’ ens hem assabentat que des del servei municipal de Teleassistència no s’estan fent trucades a les persones grans usuàries per fer totes aquestes recomanacions”.

 

És per aquest motiu que les regidores Munté i Laïlla han registrat en nom del grup de ‘Trias per Barcelona’ un prec dirigit a l’Alcalde Collboni en que reclamen “que des del servei de teleassistència es realitzin trucades setmanals el que resta del mes de juliol i tot el mes d’agost, per reforçar el missatge que recomanen les autoritats sanitàries davant les altes temperatures: no sortir a les hores de màxim calor, beure molta aigua, intentar mantenir la llar fresca baixant persianes, així com vetllar per la ingesta de plats lleugers, com ara amanides, fruites, verdures, etc”.

 

 

Igualment, i en el marc de l’onada de calor que estem patint aquests dies, les regidores de ‘Trias per Barcelona’ han recordat que “la major part de les àrees de joc infantil de la nostra ciutat no tenen les estructures de joc en zones amb ombra, fet que dificulta poder jugar la major part d’hores del dia, en alguns casos per risc de cremar-se amb el  propi material de joc, a banda de la calor”. Aquest fet comporta que en moltes àrees de joc i en el millor dels casos no es pugui jugar ni al matí ni fins passades les 18:00 de la tarda.

 

Segons la informació que en les darreres setmanes ha fet públic l’Ajuntament,  Barcelona disposa de 227 espais repartits pels 10 districtes de la ciutat que actuen com a  refugis climàtics, i tot i que hi ha força parcs de la ciutat a la llista d’aquestes espais que tenen àrees de joc infantil, en la major part de casos aquestes zones de joc infantil estan a la part del parc on no dóna l’ombra. De fet, han exposat que només la nova zona de jocs infantils de Can Batlló té tendals.

 

Neus Munté ha recordat que ara fa poc més d’un any, en concret a la Comissió de Drets Socials, Cultura i Esports de juny de 2022, el Govern de comuns i socialistes que encapçalava Ada Colau, i amb Jaume Collboni de primer tinent d’Alcalde, va acceptar un Prec de Junts per Catalunya amb el qual es comprometia a “garantir que aquest estiu cada barri de la ciutat comptarà amb un espai de joc cobert o amb ombra i que, per tant, es pugui fer servir durant totes les hores de sol per part dels infants de la ciutat”. “Ha passat un any sencer, l’estiu de 2022 va passar sense cap novetat ni actuació, i ara, quan ja som al juliol de 2023 el Govern municipal només pot explicar que han posat ombra en una ú ica zona de jocs infantils”, ha denunciat Neus Munté.

 

“Molts infants passen a la ciutat de Barcelona tot l’estiu i han de poder comptar amb espais de joc segurs per poder tenir accés a un oci adequat i assequible econòmicament”, ha dit la regidora Laïlla, que recorda també que “els infants de Barcelona només poden accedir a un ajut per casals d’estiu de dos setmanes i, per tant, no tenen cap oferta de lleure assequible econòmicament  les 8 setmanes restants de les vacances escolars”. Diversos municipis estan instal·lant els darrers anys tendals o d’altres estructures per poder garantir espais d’ombra a les àrees de joc infantil, “però al de Barcelona pràcticament no hi ha cap avenç”.

 

És per aquest motiu que el grup de ‘TriasxBCN’ ha registrat una pregunta dirigirà al Govern municipal en que inquireix “Per què l’Ajuntament de Barcelona no ha realitzat cap acció per cobrir zones de joc infantil de la ciutat de Barcelona i així garantir que els infants de la ciutat puguin jugar?”.

 

I finalment, també Neus Munté, i també en relació a l’onada de calor, ha preguntat al Govern “quines solucions especifiques s’estan donant per les persones en situació de sensellerisme que estan vivint al carrer i patint les altes temperatures per aquests mesos de juliol, agost i setembre?”.

 

A la ciutat de Barcelona viuen més de 1.200 persones al carrer, i està constatat   que la calor afecta molt a la salut d’aquestes persones, que en molts casos ja mantenen patologies cròniques. Munté recorda que les persones que viuen al carrer, i les entitats que les atenen, manifesten que a l’estiu i degut al tancament temporal per vacances d’alguns serveis accions com per exemple dutxar-se en un espai habilitat esdevenen més complicades i que, en molts casos, ho han d’acabar fent a la via publica amb la conseqüent sanció.

 

“Els refugis climàtics no són una solució per les persones sense llar, ja que només obren en horari diürn i no poden entrar amb les seves pertinences ni amb els seus animals de companyia en cas de tenir-los”, ha conclòs Munté, que per això reclama un pla específic del consistori per a les persones sense llar.

 

 

Barcelona, 13 de juliol de 2023

ÚLTIMES NOTÍCIES
TEMÀTIQUES
SEGUEIX-NOS!
Desplaça cap amunt