‘Trias per BCN’ reclama al Govern Collboni quan començarà a retornar els imports cobrats per la taxa de residus que va tombar el TSJC

El regidor portaveu, Jordi Martí Galbis, registra dues preguntes a l’Ajuntament en que demana també si l’executiu de la capital catalana ha previst modificar l’ordenança que regula aquesta taxa per fer-la més eficient i vinculada a la generació real de deixalles

 

El grup municipal de ‘Trias per Barcelona’ ha demanat avui al Govern de l’Alcalde Jaume Collboni quan començarà a retornar els imports cobrats per la taxa de residus que va tombar el TSJC en sentència de juny de l’any passat. El regidor portaveu, Jordi Martí Galbis, ha registrat dues preguntes a l’Ajuntament en que reclama també si l’executiu de la capital catalana ha previst modificar l’ordenança que regula aquesta taxa per fer-la més eficient i vinculada a la generació real de deixalles.

 

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, en una sentència del 30 de juny de 2022, va declarar la nul·litat de la taxa per serveis de recollida de residus municipal aprovada el març del 2020 pel Govern d’Ada Colau i el PSC, i amb els vots també d’ERC, i que des de juliol d’aquell any es va començar a cobrar dins la factura de l’aigua i en funció del consum d’aquesta. Ja aleshores, el Grup de Junts va votar en contra de la seva creació en entendre que aquesta taxa, en estar vinculada al consum d’aigua, palesava un ànim exclusivament recaptatori, amb una base imposable que no tenia en compte ni la generació de residus ni la voluntat de separació i que, per tant, desincentivava el reciclatge.

 

A parer de Jordi Martí Galbis, “aquesta taxa imposada pel Govern Colau, en res millora el reciclatge, ni afavoreix l’economia circular ni la sostenibilitat ambiental ni les bones pràctiques. És un nyap que genera desconcert i amb la qual no està a favor ningú, ni els usuaris, ni tan sols els grups ecologistes”. En opinió de TriasxBCN, existeixen ja alguns estudis que conclouen que el consum d’aigua no té pràcticament cap correlació amb la producció de residus als domicilis i, de fet, la Unió Europea recomana no vincular generació de residus i reciclatge a consum d’aigua. “Aquesta taxa es carrega el principi de ‘qui contamina paga’. Pagues el mateix tant si separes com si ho llences tot al rebuig. És una evidència empírica que si no vincules el pagament de la taxa a la pràctica, desincentives el bon comportament”, ha dit Martí Galbis.

 

La sentència del TSJC va concloure l’any passat que el tribut és nul perquè l’Ajuntament el va justificar a través d’un informe tècnic genèric, sense concretar la imputació dels costos dels residus totals a cada llar i que tampoc explica quin és el criteri per calcular l’import de les quotes corresponents a les diferents categories, tal i com ja va manifestar també en el seu moment el Grup Municipal de Junts per Catalunya.

 

Per tot plegat, Jordi Martí Galbis ha registrat avui les preguntes següents dirigides al Govern de la ciutat:

 

·      Quan preveu l’Ajuntament de Barcelona fer el retorn dels cobraments indeguts fruit de l’aplicació de la taxa declarada nul·la? 

·      Quines modificacions preveu fer l’Ajuntament de Barcelona a l’ordenança fiscal 3.18 per donar compliment a la sentència i fer un taxa de recollida de residus que respongui a la lògica generació de residus

Com ha recordat el regidor Martí Galbis, “el setembre de 2020, a la Comissió d’Economia i Hisenda, ja vam demanar suspendre l’aplicació de la taxa que havia encarit els rebuts de l’aigua fins que no es pogués tributar en funció de la generació de residus, però el vot en bloc de comuns, PSC i ERC van blindar una taxa que l’any passat va tombar el TSJC”. “El que demanem ara des de ‘Trias per Barcelona’ al Govern Collboni és que es retiri definitivament la taxa, es retornin els diners recaptats, i ens posem a treballar en una nova figura que realment permeti tributar en funció de la generació de residus i de les bones pràctiques en la separació, tot recuperant el principi de que qui més contamina, més paga. Creiem que ara cal apostar per la tecnologia, a través dels contenidors intel·ligents, per fer possible avançar en que es pagui a partir del que es genera”, ha conclòs Jordi Martí Galbis.

 

 

 

Barcelona, 30 d’agost de 2023

ÚLTIMES NOTÍCIES
TEMÀTIQUES
SEGUEIX-NOS!
Desplaça cap amunt