‘Trias per BCN’ reclama al Govern Collboni iniciar els tràmits a la ponència del nomenclàtor per concedir un espai públic a l’urbanista Joan Antoni Solans

El portaveu Jordi Martí Galbis registra un Prec en que recorda que ja s’han complert els 4 anys del traspàs d’aquest reconegut arquitecte, i que ja es pot posar en marxa el procediment per homenatjar-lo per la seva dedicació a l’urbanisme de la capital catalana i la seva reordenació

 El grup municipal de ‘Trias per Barcelona’ ha reclamat al Govern de l’Alcalde Jaume Collboni iniciar els tràmits a la ponència del nomenclàtor per concedir un espai públic al prestigiós urbanista Joan Antoni Solans. El regidor portaveu del grup, Jordi Martí Galbis, ha registrat un Prec dirigit al mateix alcalde en que recorda que ja s’han complert els 4 anys del traspàs d’aquest reconegut arquitecte, i que ja es pot posar en marxa el procediment per homenatjar-lo per la seva dedicació a l’urbanisme de la capital catalana i la seva reordenació. 

El setembre de 2019, ara ha fet 4 anys, va traspassar és un desafortunat accident l’arquitecte i urbanista Joan Antoni Solans Huguet, als 77 anys. Graduat a l’Escola
Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona a mitjans dels anys 60, aviat es decantà per l’urbanisme i va participar en l’elaboració de diversos plans d’ordenació urbanística, entre d’altres els plans generals de Vic, Mataró o Sant Feliu de Guíxols, i també en el general de la regió de Lisboa.

Durant 20 anys, de 1980 a l’any 2000, va ser director general d’Urbanisme  i també d’Ordenació del Territori, de la Generalitat de Catalunya, en la que probablement sigui la seva tasca més coneguda com a responsable de la planificació territorial de tot el país. Però Joan Antoni Solans va treballar també a Barcelona i va deixar una empremta important en l’urbanisme de la capital catalana. Amb Albert Serratosa fou l’artífex del Pla General Metropolità de Barcelona de 1976, i després de la seva aprovació va ser nomenat delegat d’Urbanisme de l’Ajuntament de Barcelona fins l’any 1980, on va fer una feina ingent per ordenar la ciutat.

També va acabar dirigint la planificació urbana d’algunes subseus olímpiques dels Jocs Olímpics de Barcelona, com Tres Torres de Granollers, Vila Olímpica de Banyoles, Can Roca a Terrassa Mollet, front urbà de la Seu d’Urgell, entre d’altres), i per les quals rebé la Medalla d’Or de Barcelona 92. El 2003, Solans va rebre la Creu de Sant Jordi; des del 2004 va ser membre de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi, entitat de la qual va ser-ne el president des del 2011 i fins a la seva mort; i, des del 2005, també va ingressar a l’Institut d’Estudis Catalans, en l’apartat de Ciències i Tecnologia.

parer del grup de TriasxBCN, atès que a partir del cinquè any del decés d’una persona es pot acordar que se li dediqui un espai d’homenatge en un espai públic de la ciutat, i com aquests tràmits són llargs, és pertinent que s’iniciï ja el procediment per a honorar Joan Antoni Solans a través de la Ponència de Nomenclàtor.

 És per tot plegat que el regidor Jordi Martí Galbis ha registrat en nom del grup de ‘Trias per Barcelona’ un prec dirigit a l’Alcalde Collboni en que reclama “que el Govern Municipal elevi a la Ponència de Nomenclàtor la proposta de dedicar un espai públic a Joan Antoni Solans i Huguet a partir del setembre del 2024 per la seva dedicació a l’urbanisme de la ciutat i la seva reordenació”. 

Barcelona, 20 de setembre de 2023

ÚLTIMES NOTÍCIES
TEMÀTIQUES
SEGUEIX-NOS!
Desplaça cap amunt