‘Trias per BCN’ reclama a l’alcalde Collboni passar pàgina de la ‘renaturalització’ del Govern Colau i recuperar una gestió eficient del verd a la ciutat

La regidora Francina Vila proposa a l’executiu socialista posar en marxa un nou pla d’acció municipal que aposti per augmentar la inversió, els recursos humans i la recerca; multiplicar per 6 l’ús d’aigües freàtiques pel reg, i evitar així que els arbres segueixin caient a Barcelona

 

El grup municipal de ‘Trias per Barcelona’ ha reclamat a l’Alcalde Jaume Collboni passar pàgina de les polítiques de ‘renaturalització’ del Govern d’Ada Colau i recuperar una gestió eficient del verd a la ciutat. La regidora de TriasxBCN proposa a l’executiu socialista posar en marxa un nou pla d’acció municipal que aposti per augmentar la inversió, els recursos humans i la recerca, multiplicar per 6 l’ús d’aigües freàtiques pel reg i evitar així que els arbres segueixin caient a Barcelona.

 

La caiguda d’arbres a la via i els espais públics de la capital catalana durant tot el mandat passat i també en els pocs mesos del nou, aquest estiu, ha creat una important alarma social. La caiguda d’una palmera al Raval, a Ciutat Vella, va causar la mort d’una dona jove, en el fet més luctuós i dramàtic; però setmana rere setmana es van reproduint casos d’arbres que cauen en pacs infantils, a les portes d’una escola, a les voreres o al ben mig del carrer.

 

A parer de la regidora Francina Vila, “aquestes caigudes no són excepcionals, i sí creiem que estan relacionades amb la gestió del verd, l’anomenada ‘renaturalització’, i els nous criteris de poda impulsats des del mandat d’Ada Colau i Jaume Collboni”. “Més enllà de les notícies que recullen els mitjans de comunicació, sabem que cada dia cauen branques, troncs i arbres sencers pel mal manteniment i l’escassetat de rec; i és evident el deteriorament global del sistema verd de la ciutat: els parcs, els jardins, els parterres, les places, els carrers amb arbrat o bé cobertes i murs. I la brutícia s’ha convertit en un element predominant del paisatge de la ciutat de Barcelona”, ha insistit la regidora Vila.

 

En els darrers anys de governs Colau i Colau-Collboni s’han redactat infinitat de plans d’actuació municipal: la Carta del verd i la biodiversitat, el Pla d’Acció per l’Emergència Climàtica, el Pla director de l’Arbrat, el Pla tècnic per a l’aprofitament dels recursos hídrics…; “però cal passar d’escriure plans a executar-los i, per tant, també dotar-los pressupostàriament”; ha indicat la regidora de TriasxBCN, “perquè està bé fer permanentment grans proclames de lluita contra el canvi climàtic , tot anunciant increments de massa verda, però caldria també explicar quins recursos s’hi destinen per al seu manteniment”.

 

 

 

Per a Francina Vila, “el comandament fet des del govern municipal dels recursos humans i materials pel manteniment del sistema verd i del seu sistema de neteja és clarament millorable. I malgrat les insistents peticions del nostre grup, no ha detectat les causes que provoquen la permanent caiguda d’arbres, i tampoc ha millorat els treballs de manteniment de l’arbrat de la ciutat; i la prova és que pràcticament a diari cau algun arbre a Barcelona”.

 

“Venim de 8 anys, el d’Ada Colau a l’alcaldia, d’una gestió del verd centrada en el que van batejar com a ‘renaturalització’, i que en realitat ha estat una dificultat per al manteniment i la neteja, i que ha provocat també manca de recursos. En conseqüència: brutícia, plagues i degradació de l’espai públic”, ha dit Francina Vila, que reclama al Govern de l’Alcalde Collboni “un canvi radical, passar pàgina i deixar enrere la ‘renaturalització’ de Colau, per recuperar una gestió eficient del verd a Barcelona”. “Hem de seguir fent més verda la ciutat, però augmentant les inversions que calen i estaven previstes; amb més recursos tècnics, apostar pel coneixement i la recerca, àmbit en que sempre havia destacat la nostra ciutat, revisar i actualitzar protocols, i exigint i assumint responsabilitats, si s’escauen, per les caigudes reiterades i evitar així llençar un missatge a la ciutadania d’inseguretat i d’alarma social”.

 

La regidora Vila ha avançat les propostes del grup de Trias per Barcelona per recuperar una gestió més eficient del verd a Barcelona:

 

Augment de la inversió:

 

Ø  Iniciar els projectes per garantir el rec a tota la ciutat amb aigua freàtica (inversió de 54,2 M€), i per a la millora de la xarxa de rec existent (33,5 M€).

Ø  Amb aquesta inversió s’estalviarien 2M€ anuals de la factura de l’aigua potable (que suposa el 20% del pressupost anual del Pla d’Arbrat municipal) que es podrien destinar a una millora en el manteniments dels espais verds. L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) autoritza Barcelona a extreure 6Mm3 d’aigua i actualment només n’extreiem 1Mm3. Hi ha camp per millorar, si es fan les inversions necessàries, per multiplicar per sis l’ús d’aigua freàtica a Barcelona.

Recursos humans:

 

Ø  Redimensionar les ràtios de càrrega de feina de la plantilla de Parcs i Jardins, tenint en compte que s’ha incrementat la massa verda de la ciutat. (Un bon manteniment del no carrer Consell de Cent no es podrà fer sense augmentar la plantilla de jardines de l’Eixample).

 

Més Recerca

 

Ø  Destinar un part del pressupost de Parcs i Jardins a fer recerca. Barcelona, ha de ser referent en solucions en gestió del verd; i  nodrir de coneixement amb els millors professionals del sector l’Institut de Parcs i Jardins. Cal una plantilla

 

operativa potent i un múscul fort de tècnics superiors que ens situïn de nou com a referents en aquest àmbit, i treballar per:

·       Pla de xoc específic per a arbres envellits (risc de caiguda).

·       Revisar el criteri actual de deixar les copes més altes, perquè en dificulten la seva poda i manteniment.

·       Revisar el protocol de poda que s’ha ampliat de 4 a 5 anys per arbre. Cal que ens plantegem passar de nou a 4 anys o, ens alguns casos, a 3.

 

Passar de la Reacció a la Planificació

 

Ø  El govern no s’anticipa, actua reaccionant. No hi ha una planificació. Ara anuncia que talarà 500 palmeres i 400 pins, amb la pèrdua patrimonial que això implica. I reconeix que no pot assegurar que cap dels arbres que mantingui no pugui caure demà.

Ø  Demanar tots els informes que s’han fet per part dels treballadors de Parcs i Jardins de cadascun dels arbres de la ciutat amb indicis de caiguda, així com l’informe que en determina la intervenció o no sobre el mateix.

 

Per tot plegat, i per iniciar un debat a l’Ajuntament sobre la necessitat de canviar el model de gestió del verd a Barcelona, Francina Vila dirigirà a l’Alcalde Collboni un seguit de preguntes durant la sessió plenària del Consell Municipal de demà divendres en que reclamarà conèixer:

 

·      ¿Quin és el capteniment del govern municipal sobre la caiguda reiterada d’arbres i la gestió del verd a la ciutat?

·      Quines accions i estratègies s’està seguint per controlar la caiguda de l’arbrat?

·      Quina estratègia i criteris s’han seguit en els darrers mesos per evitar l’estrès hídric que està afectant al verd urbà de la ciutat?

·      Quins criteris s’empren per decidir la tala de l’arbrat com estem veient en els darrers mesos?

 

 

Barcelona, 28 de setembre de 2023

ÚLTIMES NOTÍCIES
TEMÀTIQUES
SEGUEIX-NOS!
Desplaça cap amunt