‘Trias per BCN’ impulsa una declaració institucional de l’Ajuntament en suport a les persones ostomitzades i el dret a recobrar la seva qualitat de vida

La Comissió de Drets Socials, Cultura i Esports acorda per unanimitat una iniciativa que expressa la necessitat de rebre informació preparatòria suficient i completa, per part dels clínics especialitzats, informant dels beneficis de l’operació i dels factors essencials de viure amb un estoma

El Grup Municipal de Trias per Barcelona ha impulsat l’aprovació avui a l’Ajuntament d’una Declaració Institucional en suport a les persones ostomitzades i el dret a recobrar la seva qualitat de vida. La Comissió de Drets Socials, Cultura i Esports ha acordat per unanimitat una iniciativa que també expressa la necessitat de rebre informació preparatòria suficient i completa, per part dels clínics especialitzats, informant dels beneficis de l’operació i dels factors essencials de viure amb un estoma.

El grup municipal de Junts, de la mà de la seva regidora i portaveu adjunta, Neus Munté, ha presentat una Declaració Institucional a la Comissió de Drets Socials, Cultura i Esports de l’Ajuntament d’aquest mes d’octubre que se centra en expressar el suport i la solidaritat de la ciutat de Barcelona amb les persones ostomitzades. L’Ostomia és el procediment quirúrgic que consisteix en crear un abocament artificial (estoma) de l’aparell digestiu, urinari o respiratori que permet l’excreció, ingestió o respiració per un punt diferent a l’orifici natural.

En l’exposició de motius, la Declaració Institucional assenyala que:

El passat set d’octubre es va commemorar el Dia Internacional de les Persones Ostomitzades que es commemora cada primer dissabte d’octubre. Aquest dia, es vol visibilitzar la lluita de totes les Persones Ostomitzades, per tal de millorar la qualitat de vida i la integració plena per als portadors d’una bossa recol•lectora. L’Ostomia suposa un canvi molt gran tant físicament com psicològicament.

El Reial Decret 888/2022 de 18 d’octubre, reconeix el dret del pacient ostomitzat a sol•licitar un grau de discapacitat, tanmateix la dificultat del procediment administratiu, així com la situació personal d’alguns pacients, dificulta el coneixement d’aquest dret .

La Federació d’Associacions de Persones Ostomitzades d’Espanya ha impulsat un decàleg de les Persones Ostomitzades, que és la base d’aquesta declaració institucional. Aquest decàleg vol ser un primer pas en el reconeixement dels drets de les Persones Ostomitzades.

Per tot plegat i en la part executiva de la Declaració, l’Ajuntament de Barcelona acorda:

1. Manifestem que totes les Persones Ostomitzades tenen dret a recobrar una qualitat de vida adequada i equiparable a la que tenien abans de patir la patologia que els va portar a la intervenció quirúrgica.

2. És necessari rebre informació preparatòria suficient i completa, informant sobre els beneficis de la operació i dels factors essencials de viure amb un estoma, per part dels clínics especialitzats. Aquesta informació s’enviarà també als seus familiars, convivents o cuidadors.

3. Assegurar tenir un estoma ben constituït i ben localitzat en el lloc més apropiat buscant el confort del pacient.

4. Garantir l’atenció mèdica i les cures d’infermeria necessàries durant l’estada a l’hospital, tant en el pre com en el postoperatori.

Barcelona, 17 d’octubre de 2023

ÚLTIMES NOTÍCIES
TEMÀTIQUES
SEGUEIX-NOS!
Desplaça cap amunt