‘Trias per BCN’ denuncia la manca de reacció del Govern Collboni davant els greus efectes i alteracions que provoca l’onada de calor a Barcelona

Les regidores Neus Munté i Titon Lailla lamenten que l’executiu socialista no hagi considerat les altes temperatures prou greus com per mantenir oberts a l’agost la totalitat dels refugis climàtics de la ciutat, oferir gratis l’accés a les piscines municipals o posar en marxa un pla de xoc per atendre les persones més vulnerables

 

El grup municipal de ‘Trias per Barcelona’ ha denunciat avui la manca de reacció del Govern de l’alcalde Jaume Collboni davant els greus efectes i alteracions que provoca l’onada de calor a Barcelona. Les regidores Neus Munté i Titon Lailla han lamentat que l’executiu socialista no hagi considerat les altes temperatures prou greus com per mantenir oberts a l’agost la totalitat dels refugis climàtics de la ciutat, oferir gratis l’accés a les piscines municipals o posar en marxa un pla de xoc per atendre les persones més vulnerables.

 

A la ciutat de Barcelona, com a la resta del país, estem patint els darrers dies altes temperatures que a la capital catalana es veuen agreujades per la humitat i el que anomenem “xafogor”. A banda de dies molt calorosos estem patint nits tòrrides que fan difícil, en molts casos, el descans i augmenta el risc de patir un cop de calor si l’exposició a temperatures molt altes es perllonga en el temps, un trastorn que pot ser greu i que pot requerir atenció mèdica, i que és potencialment molt perillós en persones en situació de vulnerabilitat.

 

A parer de les regidores de ‘TriasxBCN’ Neus Munté i Titon Lailla, responsables de l’àmbit de drets socials de la formació, “la reacció del govern Collboni ha estat del tot insuficient i extremadament rígida, fins al punt que han continuat tancats més de la meitat dels tan anunciats 227 refugis climàtics que operen a la ciutat per alleujar les altes temperatures”. És per aquest motiu que Munté i Lailla han anunciat avui que el pròxim mes de setembre, en la primera Comissió de  Drets Socials a l’Ajuntament, sol·licitaran “la compareixença del Govern Collboni per demanar explicacions davant la manca de resposta efectiva durant l’onada de calor, amb la meitat dels refugis climàtics tancats, i sense un pla de xoc ni reforç per atendre les persones més vulnerables a la calor”.

 

“Volem recordar que la calor afecta a totes les persones però molt especialment a les persones grans, sobretot perquè quan som grans es produeixen canvis en la termorregulació i costa mes percebre amb certesa el fred o la calor a més, en cas de patir patologia respiratòria o cardíaca, hipertensió arterial, diabetis, obesitat o alguna malaltia crònica, el risc de patir complicacions derivades de la calor és més gran”, ha dit Munté.

 

Com ha recordat Titon Lailla, ‘Trias per Barcelona’ va demanar el passat mes de juliol en un prec dirigit al govern municipal que des del servei de teleassistència es realitzessin trucades setmanals per reforçar el missatge de les recomanacions de les autoritats sanitàries davant les altes temperatures: no sortir a les hores de màxim calor, beure molta aigua, intentar mantenir la llar fresca baixant persianes, així com vetllar per la ingesta de plats lleugers, com ara amanides, fruites, verdures, etc. “Però no hem rebut cap resposta”, ha lamentat.

 

A la ciutat de Barcelona, recorden les regidores de TriasxBCN, viuen més de 1200 persones en situació de sensellarisme i la calor afecta molt la salut de les persones que estan en situació de carrer, que en molts casos ja tenen patologies cròniques. Les persones que viuen al carrer i les entitats que les atenen manifesten que a l’estiu i degut al tancament temporal per vacances d’algunes serveis accions com per exemple dutxar-se esdevenen més complicades. Els refugis climàtics no són una solució per a les persones sense llar, ja que només obren en horari diürn i no poden entrar amb les seves pertinences ni amb els seus animals de companyia en cas de tenir-los.

 

De nou Trias per Barcelona va preguntar al juliol quines solucions especifiques s’estan donant per a les persones en situació de sensellarisme que estan vivint al carrer i patint les altes temperatures per aquests mesos de juliol, agost i setembre, però no han rebut cap resposta.

 

Finalment, Neus Munté ha recordat que en el passat mandat, “ja vam demanar que en cas d’onada forta de calor les piscines municipals obrissin gratuïtament, compensant el gestors, però l’aleshores Govern Colau-Collboni va respondre que no calia perquè la ciutat ja té platja”.

 

 

 

Barcelona, 24 d’agost de 2023

ÚLTIMES NOTÍCIES
TEMÀTIQUES
SEGUEIX-NOS!
Desplaça cap amunt