‘Trias per BCN’ denuncia la desaparició del poema visual de Joan Brossa de la façana d’El Ingenio i reclama al Govern Collboni què té previst per aquest local emblemàtic

El regidor Joan Rodríguez presenta una bateria de preguntes a l’executiu municipal per conèixer què ha passat amb la instal·lació ‘Lletres gimnastes’, si pensa netejar la façana de l’edifici, i si ja ha acordat algun ús d’aquest espai de propietat de l’Ajuntament des de 2021

 

El grup municipal de ‘Trias per Barcelona’ ha denunciat avui la desaparició del poema visual de Joan Brossa instal·lat a la façana de l’antiga botiga ‘El Ingenio’, al Gòtic, i ha reclamat al Govern de Jaume Collboni què té previst per aquest local emblemàtic. El regidor Joan Rodríguez, responsable de TriasxBCN en l’àmbit de la Cultura, ha presentat una bateria de preguntes a l’executiu municipal per conèixer què ha passat amb la instal·lació ‘Lletres gimnastes’, si pensa netejar la façana de l’edifici, i si ja ha acordat algun ús d’aquest espai de propietat de l’Ajuntament des de 2021.

 

Gràcies a les denúncies ciutadanes a les xarxes socials, que han recollit alguns mitjans de comunicació, “ahir vam conèixer que ha desaparegut part del poema visual de Joan Brossa “Lletres gimnastes” que aquest autor havia regalat als propietaris de la centenària botiga ‘El Ingenio’ i que consistia en dues lletres ‘A’ situades als baixos de la façana de l’edifici, a tocar de la porta de l’establiment, al carrer d’en Rauric del barri Gòtic, al districte de Ciutat Vella”, ha explicat Joan Rodríguez, que aquest matí ha visitat el lloc.

 

‘El Ingenio’ era una botiga dedicada a la imatgeria de les festes populars que va obrir a la capital catalana l’any 1893, però que en els darrers anys havia tingut dificultats econòmiques fins al punt que va tancar definitivament el 2019. “Avui és propietat de l’Ajuntament, que la va adquirir l’any 2021, en el marc del polèmic programa ‘Amunt Persianes’ i que pretenia rescatar locals comercials buits amb l’objectiu de donar-los una nova vida i dinamitzar els entorns”, ha dit el regidor de ‘Trias per Barcelona’.    

 

Des de la porta d’aquest espai emblemàtic de la ciutat, Rodríguez ha lamentat la situació en que es troba avui el local, que segueix tancat dos anys després de que fos comprat per l’Ajuntament. “L’any 2021, l’Ajuntament el va comprar amb el missatge de l’aleshores primer tinent d’alcaldia, Jaume Collboni, de que ‘salvava un local emblemàtic’; la realitat avui és que no s’ha salvat res”. “‘El  Ingenio’ es troba en un estat lamentable: fa temps que està per llogar, el propietari és l’Ajuntament, però fa temps que la seva façana està bruta i deixada, plena de ‘grafitis’ i pintades, amb bona part dels elements patrimonials de la botiga malmesos; i ara ha desaparegut la instal·lació d’en Brossa”, ha indicat Joan Rodríguez.

És per tot plegat que el regidor Rodríguez, amb el també regidor Damià Calvet, adscrit a Ciutat Vella, han registrat en nom del grup de ‘Trias per Barcelona’ un conjunt de preguntes dirigides a l’Alcalde Collboni en que reclama saber què ha passat i conèixer:

 

·       “Quina és la ubicació actual, i l’estat de conservació de les ‘Lletres gimnastes’ de Joan Brossa?

·       Hi ha prevista alguna actuació de neteja de la façana d’El Ingenio?

·       Per quan està prevista la reobertura de l’espai?”

 

 

 

Barcelona, 27 de juliol de 2023

ÚLTIMES NOTÍCIES
TEMÀTIQUES
SEGUEIX-NOS!
Desplaça cap amunt