Trias per BCN’ denuncia a la junta electoral la regidora dels comuns Lucía Martín per utilitzar recursos de l’Ajuntament per fer campanya

Jordi Martí Galbis destaca que la candidata número 7 de la llista d’Ada Colau es fa propaganda a les xarxes socials aprofitant un acte de lliurament de claus de pisos municipals i contravé la prohibició de la LOREG d’organitzar i difondre actes que continguin al•lusions a realitzacions o èxits públics

 

La candidatura de ‘Trias per Barcelona’ ha denunciat avui davant la Junta Electoral de Zona de Barcelona a la regidora dels comuns Lucía Martín per utilitzar recursos de l’Ajuntament per fer campanya. El director de campanya i candidat número 3 de la llista de Trias, Jordi Martí Galbis, ha destacat que la candidata número 7 de la llista d’Ada Colau es fa propaganda a les xarxes socials aprofitant un acte de lliurament de claus de pisos municipals i contravé la prohibició de la LOREG d’organitzar i difondre actes que continguin al•lusions a realitzacions o èxits públics.

 

En l’escrit enviat a la Junta Electoral, la candidatura de ‘Trias per Barcelona’ assenyala que Lucía Martín González, Regidora d’Habitatge i Rehabilitació de l’Ajuntament de Barcelona i del Districte de Sant Andreu, i candidat número 7 a la llista de Barcelona en comú, la tarda d’ahir dilluns, va publicar un tuit amb el text: “Avui, hem entregat les claus de l’edifici de Jaume Giralt, a Ciutat Vella! Gràcies a la política municipal de compres antiespeculatives, hem sumat 51 edificis sencers al parc públic de lloguer, convertint-lo en el més gran de l’Estat, evitant així l’expulsió de les veïnes (s’inclou un emoji d’unes mans aplaudint)”.

 

El tuit inclou quatre fotografies. En una d’elles, consta la mateixa Lucía Martín González dirigint-se a uns ciutadans, tots ells asseguts en unes cadires situades una al costat d’una altra dins una sala de conferències d’un edifici públic, una altra foto que al•ludeix al fet que s’està signant un contracte de lloguer i una foto on es veu més clarament el contracte de lloguer amb la capçalera de l’Ajuntament de Barcelona.

 

“En la denúncia”, ha explicat Jordi Martí Galbis, “entenem que Lucía Martín amb aquest tuit i l’actuació que divulga, contravé la LOREG (Llei Orgànica del Regim Electoral General)”. Martí recorda que es vulnera l’article 50.2 de la LOREG, que prohibeix qualsevol acte organitzat o finançat, directa o indirectament, pels poders públics que contingui al•lusions a les realitzacions o als èxits (passats, presents o futurs). “Aquest tuit el realitza aprofitant un acte institucional, en el que ha participat per raó del seu càrrec a l’Ajuntament de Barcelona, amb una clara intenció electoral. De fet, fa publicitat electoral d’un acte institucional en el que va acudir en la seva condició de càrrec públic”.

 

 

A parer de Trias per Barcelona, “la peculiaritat d’aquest acte és que està finançat per l’Ajuntament de Barcelona atès que es celebra en l’interior d’un edifici públic (no està finançat per Barcelona en Comú). I segons el tuit, en l’acte s’hi realitzen al•lusions a la política d’habitatge efectuada per aquest partit polític durant els darrers anys”. A més, s’utilitzen imatges que únicament pot obtenir Lucia Martín per la seva condició de Regidora, com per exemple un contracte de lloguer amb l’encapçalament de l’Ajuntament, i tot plegat amb una clara intenció electoral. A més, Martí Galbis també considera que s’ha vulnerat el principi de neutralitat institucional que dimana de l’article 103.1 de la Constitució i el principi d’igualtat entre els candidats que estableix l’article 23.2 de la Constitució.

 

D’altra banda, ‘Trias per Barcelona’ considera que també es vulnera l’article 50.3 de la LOREG que prohibeix realitzar qualsevol acte d’inauguració d’obres o serveis públics o projectes d’aquests, qualsevol que sigui la denominació utilitzada, “doncs justament això és el que ha realitzat Lucía Martín i, en extensió, Barcelona en Comú. Ha inaugurat un “edifici de Jaume Giralt”, obviant que no pot inaugurar res des de la convocatòria de les eleccions i fins a la celebració d’aquestes”. En aquest sentit, la LOREG especifica expressament “qualsevol que sigui la denominació utilitzada”. El tuit utilitza l’expressió “hem entregat les claus de l’edifici de Jaume Giralt, a Ciutat Vella” però, ho denomini com ho denomini, és una inauguració. La fotografia amb públic és il•lustrativa del que pretén la candidata: incidir en l’electorat quan actua com un càrrec públic, que és el que pretén evitar l’article 50.3 de la LOREG.

 

Per tot plegat, en el seu escrit de denuncia, Trias per Barcelona, sol•licita a la Junta Electoral que:

–          declari que la Sra. Lucía Martín González ha infringit l’article 50.2 de la LOREG amb relació amb els articles 23.2 i 103.1 de la CE

–          declari que la Sra. Lucía Martín González ha infringit l’article 50.3 de la LOREG

–          Se li incoï un expedient sancionador per la quantia màxima establerta de conformitat amb l’article 153 de la LOREG

–          Ordeni que s’esborri el tweet o tuit.

–          Se la requereixi a no reiterar aquesta mena d’actuacions.”

 

 

 

Barcelona, 23 de maig de  2023

 

 

ÚLTIMES NOTÍCIES
TEMÀTIQUES
SEGUEIX-NOS!
Desplaça cap amunt