‘Trias per Barcelona’ recorda que l’alcalde Collboni ha estat el coautor de les nefastes polítiques d’habitatge aplicades a Barcelona durant els mandats de l’alcaldessa Colau

El regidor Damià Calvet assegura que l’anunci de la cessió de 27 solars a la Generalitat per construir habitatge públic és insuficient i incomplet per abordar la problemàtica de l’habitatge a la ciutat i reclama que Barcelona lideri un pacte social sobre habitatge a escala metropolitana

 

El grup municipal ‘Trias per Barcelona’ recorda que l’alcalde Collboni ha estat el coautor de les nefastes polítiques d’habitatge aplicades a Barcelona durant els mandats de Colau. El regidor Damià Calvet assegura que l’anunci de la cessió de 27 solars a la Generalitat per construir habitatge públic és insuficient i incomplet per abordar la problemàtica de l’habitatge a la ciutat i reclama que Barcelona lideri un pacte social sobre habitatge a escala metropolitana, que incorpori plantejaments urbanística, promoció pública per part de tots els agents institucional i col·laboració público-privada.

Damià Calvet, responsable de l’àmbit d’Habitatge de grup, ha valorat la reunió mantinguda ahir entre l’alcalde Jaume Collboni i el president de la Generalitat, Pere Aragonès, en la que l’alcalde de Barcelona va oferir al president un total de 27 terrenys a diferents punts de la ciutat on es podria iniciar la construcció de 1.764 habitatges.

Calvet ha recordat que el govern de l’alcalde Collboni “ha estat coautor de les nefastes polítiques d’habitatge aplicades a Barcelona durant els mandats de Colau”. “Com una serp d’estiu, retorna el clàssic debat entre l’Ajuntament i la Generalitat, per tal que un govern cedeixi solars i l’altre construeixi habitatge”.

Dels 27 solars que va oferir l’Ajuntament, 14 estarien ja en condicions de ser cedits de manera immediata a l’INCASOL (811 pisos) i els 13 restants es posarien a disposició de manera progressiva durant el mandat (953 pisos); amb l’objectiu d’ampliar l’oferta del parc d’habitatge assequible, aprofitant tant la disponibilitat de sòl municipal com la capacitat inversora de la Generalitat.

Calvet ha afirmat “assistim a una exposició de xifres de la qual és molt difícil discernir què està en construcció, què està en projecte i què necessita encara gestió urbanística” i ha recordat que alguns d’aquests solars i promocions es mantenen en aquestes llistes des de fa molt temps. En tot cas, ha remarcat, el plantejament continua sent insuficient i incomplet, “insuficient perquè aquestes xifres de promoció pública no resoldran el problema de l’accés a l’habitatge per part de col·lectius amb menys recursos, ni el de la resolució de l’emergència habitacional” i “incomplet perquè afrontar la problemàtica de l’habitatge exclusivament des de la promoció pública d’habitatge social, deixa fora de

 

l’equació les que han de ser les principals palanques de transformació de la política d’habitatge: la legislació, l’urbanisme, l’agilitat en la tramitació de llicències i la col·laboració público-privada”.

El regidor de ‘Trias per Barcelona’ ha recordat que el Govern de PSOE i Podemos, amb el suport d’ERC, va aprovar una llei de l’habitatge centrada en el control i la limitació de preus de lloguer, “que reduirà i encarirà l’oferta en comptes d’estimular-la. Cal un canvi profund en el plantejament de la llei: menys limitar i més estimular l’oferta”. Calvet ha aposat per un urbanisme “àgil” per poder generar, precisament, solars on construir habitatge social. “Cal fer un inventari de la capacitat urbanística de Barcelona i comprometre uns calendaris de gestió reals de les modificacions de planejament”. El regidor també ha reclamat que es modifiqui la normativa del 30% de reserva, amb caràcter urgent, “una norma que no ha aconseguit cap dels objectius socials que pretenia i que, en canvi, ha aconseguit paralitzar la construcció d’habitatges a la ciutat”.

Sobre la tramitació de llicències a Barcelona, ha afirmat que “és absurdament llarga i frena l’oferta” i ha demanat una auditoria dels tràmits d’obtenció de llicències i, amb diàleg amb el sector, trobar els colls d’ampolla i solucionar-los. També ha apostat per trobar fórmules de col·laboració público-privades per incrementar la capacitat de promoció d’habitatge social.

Pel que fa concretament a l’anunci de la col·laboració amb l’INCASÒL, Damià Calvet ha reclamat que es garanteixi el finançament, el calendari i la destinació a lloguer de totes les promocions i, sobretot, garantir que el retorn d’aquesta inversió en forma del lloguer social que pagaran els futurs inquilins es continuï dedicant a les polítiques d’habitatge a la ciutat de Barcelona.

Finalment, Calvet ha apostat perquè Barcelona lideri un pacte social sobre habitatge a escala metropolitana, que incorpori plantejaments urbanístics, promoció pública per part de tots els agents institucional i col·laboració público-privada.

 

 

 

 

Barcelona, 31 d’agost de 2023

ÚLTIMES NOTÍCIES
TEMÀTIQUES
SEGUEIX-NOS!
Desplaça cap amunt