Trias enfoca el seu canvi en 4 eixos: recuperar l’urbanisme transformador, assumir una nova manera de governar, transformar el model socioeconòmic, i fer de Barcelona capital de Catalunya

L’alcalde Trias, a l’esmorzar-col·loqui organitzat per Barcelona Tribuna es fixa com objectiu primer recuperar l’autoestima a la ciutat i afirma que cal treballar per fer que Barcelona sigui competitiva i tiri el país endavant, i fer-ho col·laborant amb tothom

 

L’alcalde Xavier Trias, candidat de ‘Trias per Barcelona’ a les eleccions a l’Ajuntament del pròxim dia 28, ha participat aquest matí en l’esmorzar-col·loqui Barcelona Tribuna, que organitza la Societat Econòmica Barcelonesa d’Amics del País (SEBAP), i on ha pronunciat la conferència ‘Per una Barcelona activa i plena d’oportunitats. Barcelona cara o creu”. L’acte ha estat presentat per Miquel Roca, president de la SEBAP, que ha valorat l’aposta de Xavier Trias de tornar-se a presentar com a “exercici de generositat extrema i de servei al país”; i el col·loqui posterior ha estat moderat pel periodista de La Vanguardia, Enric Sierra. Acompanyaven Xavier Trias membres de la seva candidatura, com Jordi Martí, Victòria Alsina, Damià Calvet, Joana Ortega, Josep Rius, Joan Rodríguez, Titon Lailla, Francina Vila, entre altres.

 

Xavier Trias, que ha agraït la invitació i la presentació de Miquel Roca, ha començat la seva intervenció afirmant que “si Barcelona funcionés no m’hauria presentat”. “Barcelona fa vuit anys que no funciona, o funciona malament, és un clam. Ho diu la ciutadania, que ha perdut la confiança i no entén moltes de les decisions que pren el govern municipal. No hi ha model, no hi ha estratègia, només hi ha tàctica”, ha dit. Per a Trias, hi ha molta feina a fer, “perquè la Barcelona que volem capdavantera, de progrés, benestar i qualitat de vida, que innova i atrau talent, que estimem, necessita un canvi”.

 

Trias ha exposat que per fer aquest canvi, el primer que s’ha de fer a Barcelona és recuperar “l’urbanisme transformador, que ens ha fet diferents al món i recuperar els projectes transformadors, aquells que sí que canvien la fesomia i la manera de viure de les ciutats. Hem de tornar a l’urbanisme que transforma i que faci millors tots i cadascun dels districtes i territoris”. En aquest sentit, ha proposat dividir la ciutat en tres grans franges i actuar sobre totes elles: la franja de muntanya, la franja del litoral i Besòs, i, en tercer lloc, la ciutat i barris que viuen enmig. Per la franja de muntanya, “necessitem apropar la natura i el verd de Collserola a la ciutat, per respirar un aire millor, per disposar d’espais de lleure i esport, i per cosir la ciutat i els seus barris”, i per fer-ho ha proposat dos projectes: acabar la Carretera de les Aigües i la Cobertura de la Ronda de Dalt, un projecte molt ambiciós i alhora necessari, de gran parc verd, amb equipaments i energies renovables”.

 

 

De la Segona franja, el litoral i el Besòs, ha parlat del nou barri en construcció de la Marina del Prat Vermell, “que no pot ser un cul-de-sac; necessitem un urbanisme transformador, cosir ciutat, i això és connectar la Marina del Prat Vermell amb el Paral·lel, rebaixant la ronda, i fent un gran passeig que relligui la ciutat”. Per a Trias, una ciutat capdavantera com Barcelona no ha de fer l’urbanisme de sempre, “també ha d’innovar i comprometre’s, i fer de la Marina el primer barri de zero emissions de la ciutat”. I en aquesta franja litoral també actuar per fer el gran Parc del Litoral, entre la Mar Bella i el Fòrum.

 

I a la franja del mig de la ciutat, ha apostat “per omplir la ciutat de verd i de vida”, renovant les places i els carrers majors de cada barri. Acabar Glòries, relligant-la amb la Sagrera. I actuar sobre la Gran Via, convertint-la en un carrer més amable. En aquesta franja, entre la muntanya i el litoral, ha fet esment especial a l’Eixample, “un espai que avui està en perill per la improvisació i la imposició del govern municipal d’Ada Colau, i que el PSC i Jaume Collboni han permès com a membres del Govern”. “Amb la decisió de fer eixos de vianants impulsen una divisió entre carrers de primera i de segona, i portaran a una hipergentrificació en aquells carrers que els hi hagi tocat la loteria de ser només per a vianants”.

 

Un altre canvi pel qual advoca Trias és la transformació del model socioeconòmic. “El Govern d’Ada Colau només parla del turisme i es queixen. El turisme s’ha de governar i liderar, però també s’ha de fer allò que veritablement transformarà la ciutat”. Per a Trias, Barcelona ha de ser Capital europea universitària i del coneixement, ha de ser percebuda com el gran centre universitari per graus i postgraus del sud d’Europa: “volem ser la universitat d’Europa, i no la seva discoteca”, ha reblat. “I ser una capital industrial i tecnològica i també cultural”, i ha reclamat posar l’urbanisme al servei de la recerca i la innovació, facilitant la concentració d’equipaments i talent per crear sinèrgies positives que permetin afavorir la producció científica i la transferència de coneixement.

 

Un tercer canvi que proposa Xavier Trias és “una nova manera de fer” per generar més i millors oportunitats de desenvolupament per a tothom, garantir el millor benestar i qualitat de vida. “Ho hem de fer junts, fer-ho bé i amb tothom, en col·laboració amb tots els agents socials, polítics i econòmics, treballant plegats pel benestar de la ciutadania”. Trias ha insistit que “cal promoure el progrés econòmic per assegurar el progrés social i la reducció de les desigualtats”, i ha ressaltat que “a Barcelona i Catalunya comptem amb una característica única al món: el nostre Tercer Sector Social, al que li hem de donar seguretat jurídica, continuïtat en el finançament i ajudant-lo en la professionalització”.

 

I el quart i darrer canvi que ha proposat, també molt important: “i que només està en la nostra mà com a ciutat: Barcelona capital de Catalunya, de la Mediterrània i ciutat capdavantera al món. No vull una Barcelona subordinada a res ni ningú, que s’ha fet gran gràcies a les seves pròpies forces, al seu talent, al seu orgull i el de tota la gent de la ciutat, del país i de tot arreu que l’ha lluitat, treballat i construït, però que en aquests darrers vuit anys el lideratge per fer que Barcelona exerceixi com a capital ha estat nul. El govern municipal actual ha renunciat a exercir de capital, i ha optat per aspirar a ser només segona ciutat d’Espanya”.

 

“Barcelona necessita un canvi. És el desig de la majoria dels ciutadans. Per fer-lo, des de la meva candidatura, proposem recuperar l’urbanisme transformador, transformar el model socioeconòmic, una nova manera de fer i governar, per Barcelona capital de Catalunya de la Mediterrània i ciutat capdavantera al món”, ha assenyalat a mode de resum.

 

“Hem de treballar per fer que Barcelona sigui competitiva i tiri el país endavant. I ho hem de fer col·laborant amb tothom. La ciutat, i la seva gent, necessita un programa de canvi, no per tornar al passat, sinó per mirar endavant. El món ha canviat, també Barcelona; les oportunitats que tenim són extraordinàriament bones, a la ciutat passen coses increïbles, i hem de ser capaços de creure-les i fer que la gent torni a sentir seva la ciutat”, ha finalitzat Trias.

 

 

 

Barcelona, 4 de ma

ÚLTIMES NOTÍCIES
TEMÀTIQUES
SEGUEIX-NOS!
Desplaça cap amunt