Trias destaca que la Llei d’Amnistia “no és perdó, sinó que és reparació”, i reclama a PSC i PSOE “valentia” per enfrontar amb sentit comú l’actual moment transcendental que vivim

El Ple de l’Ajuntament de Barcelona aprova una proposició de TriasxBCN i ERC que dóna suport a la tramitació d’una Llei d’Amnistia i demana els socialistes que escullin si volen “contribuir al diàleg, a l’entesa, a l’enfortiment de la democràcia i a la solució del conflicte polític; o contribuir a l’enfrontament, la repressió, la persecució i la injustícia”

 

El president del Grup Municipal de Trias per Barcelona, Xavier Trias, ha destacat avui que la Llei d’Amnistia “no és perdó, sinó que és reparació”, i reclama a PSC i PSOE “valentia” per enfrontar amb sentit comú l’actual moment transcendental que vivim. El Ple de l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat una proposició de TriasxBCN i ERC que dóna suport a la tramitació d’una Llei d’Amnistia i ha demanat els socialistes que escullin si volen “contribuir al diàleg, a l’entesa, a l’enfortiment de la democràcia i a la solució del conflicte polític; o contribuir a l’enfrontament, la repressió, la persecució i la injustícia”.

 

La tramitació d’una Llei d’Amnistia a les Corts espanyoles ha centrat part del debat del consell plenari. Els grups municipals de Trias per Barcelona i d’ERC ha presentat sengles proposicions amb el mateix contingut, en un text únic que acorda: “Donar suport a la tramitació d’una Llei d’Amnistia a les Corts espanyoles en referència als fets, accions i omissions d’intencionalitat política vinculades a l’exercici del dret d’autodeterminació de Catalunya, tipificats com a infracció penal o administrativa, que haguessin tingut lloc des de l’1 de gener de 2013 fins a l’entrada en vigor de la llei per tal de retornar el legítim i necessari debat democràtic a la via política, tot garantint la no reiteració d’accions judicials o administratives que vulguin perseguir-lo o negar-lo.” Les proposicions s’han aprovat amb els vots favorables de TriasxBCN, ERC i Barcelona en Comú, i els contraris de PSC, PP i VOX.

 

Xavier Trias ha assegurat que Catalunya i Espanya viuen un moment transcendental, “estem en un moment on toca ser valent, el PSC i el PSOE han de ser valents, però també ho hem de ser nosaltres. Estem en un moment on podem aconseguir un compromís històric que sigui la base per solucionar el conflicte territorial que fa segles que dura. No és fàcil, però per això hem de fer un esforç”. Per a Trias ara cal decidir “si volem contribuir al diàleg, a l’entesa, a l’enfortiment de la democràcia i a la solució del conflicte polític; o preferim contribuir a l’enfrontament, la repressió, la persecució i la injustícia”; i ha demanat que en aquests moments transcendentals, Barcelona no en resti al marge. “Com a capital de Catalunya i com a ciutat que sempre ha estat far de llibertat, justícia i democràcia, ha de ser protagonista”, ha dit.

 

 

Trias s’ha definit com un “home d’entesa, de diàleg i de pacte”, que sempre ha intentat que la seva acció política “serveixi per resoldre problemes, en benefici de la ciutadania, des de les pròpies conviccions, idees i valors, però disposat al diàleg i la transacció. Per això em vaig presentar a les eleccions, per això encara soc a l’ajuntament i per això avui presentem aquesta proposició en aquest Consell Plenari”.

 

Xavier Trias ha explicat que la iniciativa s’ha presentat perquè “el conflicte entre Catalunya i Espanya és un conflicte polític, no és delinqüencial, no és terrorisme, no és malversació; és la voluntat democràtica d’un poble de voler ser i aspirar a una vida millor per a tota la seva ciutadania”. I ha denunciat que,  

en comptes de negociar com poder expressar aquesta voluntat, “l’estat espanyol va preferir combatre-la amb una determinada interpretació de la llei, i amb el suport de la justícia”.  

 

“La repressió i persecució contra l’independentisme ha estat total. Moltíssimes persones estan sent perseguides, de forma injusta, només per ser independentistes. I per això és absolutament imprescindible una llei d’amnistia.

Una Llei d’amnistia que no és perdó, sinó que és reparació”. “Aquesta proposició ens ajuda a donar resposta positiva a aquest moment transcendental que vivim”, ha assegurat tancant la primera intervenció.

 

El PSC ha votat en contra de les iniciatives de TriasxBCN i ERC: “esperava una posició diferent de alcalde de Barcelona”, ha retret Xavier Trias, que ha reclamat també al PSC, el partit de l’alcalde Collboni, que decideixi “què volen per Catalunya i què volen que sigui Catalunya. No és normal que sigui més clar Pedro Sánchez que el PSC”.

 

Trias ha criticat el discurs del cap del grup del PP, Daniel Sirera: “últimament lamento les seves intervencions, crec que s’està equivocant”, i ha afegit “si volen que Alberto Feijóo algun dia sigui president del govern espanyol, la línia que porten és un desastre”. Xavier Trias ha denunciat també els “malabarismes” del PP, que s’ajunten amb Ada Colau i el PSC per impedir el seu accés a l’alcaldia.

 

I li ha retret, finalment i en un pla més personal, que “ens acusen de saltar-nos la llei, però el mínim que podria fer el PP es demanar-me perdó; el que van fer amb mi, un ministre i el govern, d’inventar coses per destruir un adversari, és saltar-se la llei i l’ètica, és saltar-s’ho tot”. “Deixin de dir tonteries i intentin construir, també tenen gran responsabilitat històrica, amb la seva posició creen conflicte i ho lamento”, ha assegurat.  

 

“Tots hem d’entendre la responsabilitat que tenim, demano a tots posar-hi sentit comú”, ha finalitzat el president de TriasxBCN.

 

 

 

Barcelona, 29 de setembre de 2023

ÚLTIMES NOTÍCIES
TEMÀTIQUES
SEGUEIX-NOS!
Desplaça cap amunt