PSC, Comuns i ERC tomben una rebaixa de la plusvàlua a Barcelona

El regidor Damià Calvet, que ha defensat la proposició a la Comissió d’Economia i Hisenda de l’Ajuntament, lamenta el rebuig i denuncia que “quan parlem de fiscalitat sempre apareixen els mateixos grups per seguir apretant la ciutadania”.

L’aliança a l’Ajuntament del PSC, Barcelona en Comú i ERC ha tombat aquesta tarda la proposta del Grup Municipal de Trias per Barcelona que reclamava al Govern de Jaume Collboni una rebaixa en el tipus impositius de la plusvàlua. El regidor de TriasxBCN Damià Calvet, que ha defensat la proposició a la Comissió d’Economia i Hisenda de l’Ajuntament, ha lamentat el rebuig i denuncia que “quan parlem de fiscalitat sempre apareixen els mateixos grups per seguir apretant la ciutadania”.

A la Comissió d’Economia i Hisenda, celebrada aquesta tarda a l’Ajuntament de Barcelona, el regidor Damià Calvet ha defensat una proposició del grup municipal de TriasxBCN que reclamava al Govern de Jaume Collboni, en 4 punts:

  • 1. “Rebaixar en un punt el tipus impositiu previst en la quota íntegra de l’Impost sobre l’Increment de Valor dels Terrenys de Naturalesa Urbana, passant del 30% actual al 29%. 
  • 2. Rebaixar el coeficient que s’aplica sobre el valor del terreny en la meritació de la base imposable de 0,45 a 0,40 en els supòsits que el període de generació sigui igual o superior als 20 anys.
  • 3. Impulsar un estudi que, en aquells supòsits de transmissió mortis causa, prevegi diferents opcions favorables a augmentar els casos de bonificació previstos en la quota.
  • 4. Agilitzar els tràmits per al retorn de les plusvàlues indegudament cobrades segons la recent sentència del Tribunal Suprem.”

El regidor Calvet ha exposat en el torn de defensa de la iniciativa els estudis que situen Barcelona com una de les ciutats de més de 500.000 habitants amb més pressió fiscal de l’Estat espanyol, i alhora ha recordat que just aquest mes s’ha donat a conèixer que l’Ajuntament de Barcelona ha tancat l’exercici de 2023 amb un superàvit de més 51 milions d’euros.

La llei reguladora de les hisendes locals estableix que l’Impost de la Plusvàlua, el pot establir cada Ajuntament per mitjà d’una ordenança fiscal; i en el cas de l’Ajuntament de Barcelona, “aquesta regulació municipal específica actualment aplica els tipus impositius i dels coeficients de càlcul sobre el valor del terreny màxims que permet la llei”.

“Amb la nostra proposta reclamem la rebaixa en punt del tipus que ens permeti situar Barcelona en barems similars als de les principals ciutats de l’Estat, com Madrid, València, Màlaga o Sevilla”.

La proposició no ha estat aprovada pels vots contraris conjunts dels grups del PSC, Comuns i ERC. Calvet ha lamentat el rebuig de les tres forces: “cada cop que parlem de fiscalitat, ja sigui en l’àmbit municipal o en el de la Generalitat pel conjunt de Catalunya sempre sembla que apareixen els mateixos que volen seguir apretant els ciutadans. I no puc deixar de recordar l’espoli fiscal permanent que pateix Catalunya, el nivell de vergonya de les inversions estatals al nostre país, i la retallada en el compliment de les previsions d’inversió a Catalunya”. “Però els fets són els fets, a Barcelona estem al capdavant del tipus impositiu en la imposició de la plusvàlua, i creiem que hi ha marge per poder aplicar una rebaixa a l’impost i també per ajustar la despesa general, que no les inversions que necessita la ciutat. Té raó el portaveu d’ERC que el tema és molt complex, i era per això que demanàvem un estudi per analitzar opcions. Ho tornarem a provar en futures proposicions”, ha conclòs Damià Calvet”.

Barcelona, 13 de març de 2024

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Email
Print
ÚLTIMES NOTÍCIES
TEMÀTIQUES
SEGUEIX-NOS!
Desplaça cap amunt