Demanem la constitució d’una taula d’estratègia integral de ciutat per combatre la pobresa infantil

El grup municipal ho reclamarà amb una proposició al Plenari del Consell Municipal, on també demanarà a l’alcalde Collboni que posi la potència internacional de Barcelona per ajudar a aconseguir l’oficialitat del català a la Unió Europea, i actuacions en l’àmbit de l’aprofitament de l’aigua i de lluita contra les conseqüències de la sequera

El Grup Municipal de Trias per Barcelona demana la constitució d’una taula d’estratègia integral de ciutat per combatre la pobresa infantil. El grup municipal de TriasxBCN ho reclamarà amb la presentació d’una proposició al Plenari del Consell Municipal d’aquest mes de novembre, que se celebra divendres, i on també reclamarà a l’alcalde Collboni que posi la potència internacional de Barcelona per a aconseguir l’oficialitat del català a la Unió Europea, així com actuacions en l’àmbit de l’aprofitament de l’aigua i de lluita contra les conseqüències de la sequera.

Jordi Martí Galbis, portaveu del Grup municipal de ‘Trias per Barcelona’ a l’Ajuntament, i Neus Munté, portaveu adjunta, han presentat en una roda de premsa les iniciatives que el grup defensarà al Consell Plenari Municipal d’aquest mes de novembre, que se celebra el proper divendres.

La regidora Neus Munté ha exposat el contingut de la proposició. En la setmana en que s’ha celebrat el Dia Mundial de la Infància, “plantegem la necessitat de posar en marxa una estratègia integral de ciutat per combatre la pobresa infantil, que posi els infants al centre i aposti per mesures preventives i accions des de diversos fronts”. La plataforma per la Infància a Catalunya ha publicat un Informe sobre l’estat dels Drets de la Infància i Adolescència el 2023 i on es mostra que la taxa de pobresa infantil és del 31,7%, molt per sobre de la mitjana europea; o que el 21% de famílies no poden afrontar cost de l’encariment per la criança dels fills”.

Segons les dades de l’Institut Infància Adolescència de Barcelona de juliol de 2023, aquest estiu, gairebé 4 de cada 10 infants i adolescents de la ciutat estan en risc de pobresa i/o exclusió social; viuen en llars amb algun endarreriment en els pagaments relacionats amb l’habitatge, i 2 de cada 10 viuen en habitatges que no es poden mantenir a una temperatura adequada. “Els drets dels infants amb discapacitat es troben encara més desprotegits”, ha dit Munté.

“Les entitats socials alerten sobre el caràcter estructural de la pobresa infantil, demanen actuar amb prevenció i instruments específics per combatre-la. Aquesta taula és una mesura necessària, esperem que es pugui portar endavant”, ha afegit Neus Munté.

Jordi Marti Galbis ha explicat que el primer prec de divendres, l’adreçat a l’alcalde, el presentarà el regidor Joan Rodríguez Portell i reclamarà: “Instar al batlle de Barcelona i al govern municipal a desplegar tot el potencial de les seves relacions internacionals amb les capitals i ciutats europees amb les quals té relació amb la finalitat de promoure l’acceptació de l’oficialitat del català a la Unió Europea i comunicar aquesta voluntat en nom de la ciutat a les ambaixades i consolats de tots els països membres de la UE, a la Comissió Europea i a la presidenta del Parlament Europeu”.

Martí Galbis ha assenyalat que l’oficialitat del català a la Unió Europea, que està ara en tràmit, és gràcies a l’acord de Junts per Catalunya amb el PSOE per investir Pedro Sánchez. Moltes veus han fet públic el seu suport a l’oficialitat del català a Europa, participant en campanya de Plataforma per la Llengua amb el lema ‘Say Yes!’ “Digues sí” al català, també els regidors i regidores de TriasxBCN hi han participat, ha explicat.

El portaveu de TriasxBCN ha assenyalat que el català es troba en “situació d’emergència lingüística”. “Fa mesos que ho advertim i hem presentat iniciatives per revertir aquesta situació. L’alcalde té obligació moral i política de sumar Barcelona a aquest campanya d’oficialitat del català a la UE, ha d’assumir el rol de capitalitat del país i de la catalanitat. Li demanem que assumeixi la campanya i aprofiti potencialitat de Barcelona en l’àmbit internacional”.

“No cal ser nacionalista ni independentista per assumir la defensa de la  llengua pròpia de Catalunya en moment en que està en franca davallada d’ús social”, ha assegurat el portaveu del grup de Trias per Barcelona.

El segons prec, que defensarà la regidora Francina Vila, demana al govern que:

  • Faci públic el compromís polític ineludible per desenvolupar al màxim nivell la infraestructura de proximitat d’aprofitament d’aigües freàtiques.
  • Iniciar immediatament els processos jurídics i protocols administratius necessaris que desenvolupin els projectes per garantir el rec a tota la ciutat amb aigua freàtica, i per millorar la xarxa de rec existent, previstos al Pla tècnic per l’aprofitament de recursos hídrics alternatius de Barcelona (PLARHAB 2020)
  • Elaborar i presentar en el termini d’un mes un calendari d’adjudicacions d’execucions d’obres, la finalització de les quals no sigui més enllà del 2027.
  • Destinar partides pressupostàries als diferents projectes i significar-les com a urgents i prioritàries.

“La sequera és un gran problema que ens afecta tots, no només a Barcelona, també al conjunt del país”, ha dit Martí Galbis, i ha reclamat que Barcelona “faci els deures per mitigar l’impacte de la manca d’aigua, amb allò que és competència municipal”, com el rec, la distribució d’aigua a l’espai públic, i el proveïment d’aigua als serveis i equipaments municipals. “Tenim un dèficit històric en aprofitament i en infraestructures per garantir aigua freàtica. Només traiem un dels sis milions de metres cúbics aigua freàtica autoritzats per l’ACA. Cal fer les inversions per facilitar distribució de l’aigua freàtica”, ha exposat el portaveu de TriasxBCN.

Martí Galbis també ha explicat que el grup Trias per Barcelona està treballant per aprovar una Declaració Institucional vinculada a la commemoració el pròxim dia 1 de desembre del Dia Mundial contra la Sida. “Esperem poder obtenir suport necessari”, ha dit Martí, que ha explicat que s’ha acordat amb els altres grups una modificació dels criteris de tramitació de les declaracions institucionals, i s’ha establert una majoria ⅘ perquè puguin ser incloses a l’ordre del dia del plenari.

 

Barcelona, 22 de novembre de 2023

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Email
Print
ÚLTIMES NOTÍCIES
TEMÀTIQUES
SEGUEIX-NOS!
Desplaça cap amunt