Segona sessió de la Comissió que estudia reformes legals per a fer front a la multireincidència delictiva amb la participació dels experts institucionals

El portaveu del grup municipal de Trias per Barcelona, Jordi Martí Galbis, presideix aquesta comissió no permanent a l’Ajuntament que preveu presentar conclusions abans de l’estiu amb propostes a posar en marxa per revertir les dades d’inseguretat a la ciutat que no paren de créixer

Demà dijous al matí, a partir de les 11:30h, es celebrarà, amb la participació dels experts institucionals, la segona sessió de la Comissió d’Estudi no Permanent que, a petició del Grup Municipal de Trias per Barcelona, cerca el consens per acordar reformes legals per a fer front a la multireincidència delictiva i reduir el temps de l’enjudiciament de delictes lleus. El portaveu del grup de TriasxBCN, Jordi Martí Galbis, presideix aquesta comissió a l’Ajuntament que preveu presentar conclusions abans de l’estiu amb propostes a posar en marxa per revertir les dades d’inseguretat a la ciutat que no paren de créixer.

La inseguretat s’ha cronificat a la ciutat de Barcelona com a primera amenaça pels seus veïns, tal com es desprèn del darrer Baròmetre, on destaca que el 27,7% consideren la inseguretat com la principal preocupació. Una percepció que recull la ciutadania que es confirma per les dades delinqüencials que periòdicament publiquen conjuntament Ajuntament i Generalitat. Davant aquest escenari, el passat mes de desembre, el grup de Trias per Barcelona, de la mà del seu portaveu, Jordi Martí Galbis, va defensar i aconseguir aprovar al Ple de l’Ajuntament una proposició que acordava un nou full de ruta en polítiques de seguretat, que ha de permetre revertir el fracàs dels darrers 8 anys a la capital catalana en aquest àmbit. Entre altres mesures, la iniciativa de TriasxBCN acordada al Plenari, i que es va pactar amb el Govern del PSC, comprometia en el seu punt 8è: “Impulsar la creació d’una Comissió d’Estudi no permanent, a constituir el primer trimestre de 2024, amb l’objectiu de debatre i acordar les modificacions legislatives necessàries per tal de lluitar amb eficàcia contra la multirreincidència i altres fenòmens delictius”. Al Ple del mes de febrer es va aprovar crear aquesta Comissió; i els seus treballs es van iniciar, amb la sessió constitutiva, el passat 10 d’abril.

Si a la primera reunió, els portaveus dels grups municipals van debatre a l’entorn de les dades sobre seguretat a la Barcelona que el Govern de Jaume Collboni va recollir en un informe, demà és el torn de les compareixences de representants i experts institucionals consensuats pels partits polítics.

Així, demà participen, a partir de les 11:30h a la sala Lluís Companys de l’Ajuntament de Barcelona:

 • Per part de la Guàrdia Urbana de Barcelona, l’intendent Juan Guzmán, cap de la Unitat d’Investigació.
 • De la Delegació del Govern de l’Estat a Catalunya, Juan Venegas Nieto, responsable de la Seguretat de la Delegació.
 • De la Sindicatura de Barcelona, David Bondia, el Síndic de greuges de Barcelona.
 • Del Col·legi d’Advocats de Barcelona (ICAB), Emilio Zegrí, advocat.
 • Del Cos de Mossos d’Esquadra la intendenta coordinadora d’Investigació a Barcelona, Sònia Rius.

La Fiscalia i el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) han declinat participar tot i estar convidats.

Els paràmetres de la comissió són els següents:

Presidència: S’ha designat com a President de la Comissió, el regidor portaveu de TriasxBCN, Jordi Martí Galbis; i com a Vicepresident, el tinent d’Alcalde de Seguretat, Albert Batlle.

Objecte de la Comissió: Estudiar les reformes legislatives que cal impulsar per a poder cobrir dos objectius: reduir dràsticament el fenomen de la delinqüència multireincident vinculada sobretot a la comissió de determinats il·lícits penals (furts, robatoris amb intimidació), i aconseguir l’enjudiciament dels delictes lleus en els terminis previstos per la Llei. La implementació d’aquestes reformes legislatives, que afectarien bàsicament al Codi Penal i a la Llei d’Enjudiciament Criminal, així com la planta judicial, són fonamentals per a aconseguir la reducció tant de la taxa de criminalitat, com de la percepció d’inseguretat per part de la ciutadania.

Temes a tractar:

 • Proposta de modificació del Codi Penal, als efectes que es produeixi una efectiva condemna dels multireincidents autors de delictes de furt (art. 235.1.7).
 • Proposta de modificació de la Llei 38/1998, de 28 de desembre, de Demarcació i Planta Judicial.
 • Proposta de modificació del RD 95/2009, de 6 de febrer, sobre els sistema de registres administratius de suport a l’Administració de Justícia.
 • Avaluació de l’acompliment de la modificació de l’article 234.3 del Codi Penal del juliol del 2022.
 • Experiències comparades.
 • Impactes urbans, socials i econòmics de la multireincidència.

Composició de la Comissió: La comissió estarà integrada per dos/dues regidors/es de cadascun dels grups municipals. A més de president i vicepresident, formaran part de la Comissió:  Josep Rius (TriasxBCN); Maria Eugènia Gay (PSC); Marc Serra i Pau Gonzàlez (BComú); Jordi Coronas i Rosa Suriñach (ERC); Juan Milián i Víctor Martí (PP); Gonzalo de Oro-Pulido i Liberto Senderos (VOX).

Règim de funcionament:

 • Es celebraran 5 sessions en l’àmbit de la pròpia comissió.
 • La primera sessió, que es celebrarà demà dijous, 11 d’abril, serà la de constitució de la Comissió on s’aprovaran les normes de funcionament i el calendari de treball. I recollirà també el debat a l’entorn d’un informe inicial que la elaborat el Govern municipal i que vol situar el marc i el context dels treballs que es portaran a terme a les sessions següents.
 • Les sessions 2a, 3a, i 4a inclouran la presentació d’un informe de govern sobre el tema a tractar, les compareixences dels experts i les intervencions dels grups municipals.
 • La sessió 5a serà la de conclusions, on es presentarà l’informe i hi intervindran els grups municipals.
 • La comissió prendrà els acords per majoria ponderada, les seves sessions tindran caràcter públic i podrà requerir la presència de les persones que consideri adients per al compliment de la seva comesa, d’acord amb els criteris anàlegs establerts a l’article 39 ter del ROM.
 • La Comissió no permanent d’estudi s’extingirà automàticament un cop celebrada la sessió de conclusions.

 

Barcelona, 15 de maig de 2024

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Email
Print
ÚLTIMES NOTÍCIES
TEMÀTIQUES
SEGUEIX-NOS!
Desplaça cap amunt