Reclamem l’assumpció de responsabilitats al tàndem Colau-Collboni per la sentència que tomba la reforma de Via Laietana

El grup de Trias per Barcelona demanarà al Consell Plenari de divendres fixar els requisits d’afectacions, retorn sòcio-econòmic i impuls del català que han de complir els grans esdeveniments que es celebrin a la ciutat

El grup municipal de ‘Trias per Barcelona’ a l’Ajuntament ha qualificat d’arrogant el Govern del PSC i ha reclamat assumpció de responsabilitats als executius del tàndem Ada Colau-Jaume Collboni per la sentència que tomba la reforma de Via Laietana. El grup de TriasxBCN demanarà al Consell Plenari de divendres que ve fixar els requisits d’afectacions, retorn sòcio-econòmic i impuls del català que han de complir els grans esdeveniments que es celebrin a la ciutat.

El portaveu del Grup de Trias per Barcelona, Jordi Martí Galbis, i la portaveu adjunta, Neus Munté, han presentat aquest matí en roda de premsa les iniciatives que el grup municipal de TriasxBCN defensarà al plenari del Consell Municipal d’aquest mes de juny que se celebrarà divendres.

Abans d’entrar en el detall de les iniciatives, Jordi Martí s’ha referit a la sentència del Jutjat Contenciós Administratiu número 14 que ahir va emetre una sentència que declara il·legals les obres de la Via Laietana, “una sentència condemnatòria, una més, que posa en qüestió les obres i que nosaltres diem que és una esmena a la totalitat a les polítiques urbanístiques dels governs Colau-Collboni. La tinent d’alcaldia Bonet s’hi ha referit fa una estona, aquest matí, però amb termes propis d’un govern arrogant, que no reconeix els errors”.

Martí ha afirmat que la de Via Laietana “no és la primera sentència condemnatòria, n’hi ha hagut sobre els eixos verds i n’hi haurà alguna més en  el futur. El govern de Jaume Collboni és la continuïtat estricta, pura i dura del govern de Colau, on ell era tinent d’alcalde”. “Demanem i exigim responsabilitats, no pot ser que amb els nostres impostos anem pagant coses mal fetes i que ningú assumeix responsabilitats; d’acord que la sentència no és ferma, però sí és contundent”. Martí Galbis ha recordat que el seu grup va rebutjar el projecte d’obres de Via Laietana i hi va presentar al·legacions, “en una d’elles reclamàvem la presentació d’eines de planejament urbanístic, perquè la Via Laietana no és una via qualsevol i exigia un Modificació de Pla General Metropolità (MPGM), com així ha reconegut sentència al jutjat 14 de Barcelona”. I ha insistit que “cal que algú del govern doni la cara, més enllà explicacions tèbies, pròpies d’un govern arrogant, i que s’assumeixin responsabilitats”.

Sobre la proposició que el grup de TriasxBCN defensarà divendres al Consell Plenari, Jordi Martí ha explicat que és una iniciativa per debatre en quines condicions s’han de desenvolupar grans esdeveniments, esportius, culturals… a la ciutat. El portaveu ha explicat que l’exhibició de la setmana passada al Passeig de Gràcia de cotxes de Fórmula 1 i altres vehicles “no va ser una bona acció, no es va planificar bé, es va fer a un lloc cèntric durant tres dies provocant talls i col·lapses, amb poca transparència i molta afectació a nivell de mobilitat”.  

“Des de Trias per Barcelona defensem, i defensarem, la celebració d’esdeveniments, però volem que es compleixen un seguit d’aspectes perquè hi hagi el màxim consens”, ha dit el portaveu de la formació municipal, exposant el contingut de la proposició, que  reclama:

“1- Exigir la màxima transparència i informació al Govern municipal sobre les negociacions, costos i beneficis dels grans esdeveniments que se celebren o es volen celebrar a la ciutat, abans i després de celebrar-se. Abans, informant els grups municipals; i, posteriorment a la celebració, el Govern municipal també donarà comptes públics del cost i beneficis per la ciutat.

2- Qualsevol gran esdeveniment que es decideixi portar a la ciutat haurà de complir aquests requisits, i el Govern municipal haurà d’acreditar-ho de forma pública:

  1. Els grans esdeveniments que se celebrin a la ciutat de Barcelona amb participació de l’Ajuntament, han de tenir la mínima afectació a la ciutat de Barcelona i a la vida normal dels seus ciutadans, facilitant-los la vida al màxim.
  2. S’informarà i comunicarà bé a totes les persones i zones o barris afectats, mitjançant els consells de barri, bustiades informatives, cartells i senyals anunciant els talls i afectacions, etc.
  3. Els grans esdeveniments han de tenir un retorn directe i tangible als barris afectats i ha de ser en benefici d’aquests, i perdurar més enllà de les dates de celebració de l’esdeveniment
  4. Tot gran esdeveniment ha de tenir en compte la realitat lingüística de la ciutat, s’ha de treballar perquè el català hi tingui la màxima presència real.
  5. Cap gran esdeveniment que se celebri a la ciutat pot anar en contra dels valors que defensa la ciutat, així com tampoc podrà ser contradictori amb el model de ciutat, i amb les normes que compleix tota la ciutadania.

3- Constatar i lamentar que el govern municipal no ha impulsat fins al dia d’avui aquests requeriments, actitud que va en detriment de la ciutadania de Barcelona i dels mateixos esdeveniments desenvolupats.”

Martí ha explicat que el regidor Damià Calvet presentarà també un prec a l’alcalde sobre com s’han d’abordar les polítiques d’habitatge, àmbit en el qual cal el màxim diàleg amb el sector, que demana: “Que el Govern Municipal es
comprometi a què les mesures que s’impulsin en matèria d’habitatge comptin amb el diàleg i el màxim consens dels grups municipals i sobretot amb els agents del sector (Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, el Col·legi d’Arquitectura Tècnica de Barcelona, l’Associació de Promotors Constructors d’Edificis de Barcelona, la Cambra de la Propietat Urbana de Barcelona i Tercer Sector, entre d’altres) de tal manera que siguin útils per donar resposta a les necessitats d’impuls del sector i a la resolució de les mancances socials del mercat de l’habitatge, i que permetin i no paralitzin la generació d’oferta, tant d’habitatge lliure com d’habitatge protegit”.

“No volem que ens facin anuncis, que són propagada i fum, com l’anunci d’acabar amb els Habitatges d’Ús Turístic (HUT), que no solucionarà el problema de l’accés a l’habitatge”, ha reclamat el portaveu. Martí ha recordat al govern que “estan en minoria i la ciutat necessita diàleg ampli en matèria com el de l’accés a l’habitatge”. 

La regidora Neus Munté de la seva banda ha explicat el contingut del segon prec de TriasxBCN, i que reclamarà al govern municipal que “obri al llarg del present mandat un segon centre de l’Escola Municipal de Segones Oportunitats, amb l’objectiu d’augmentar significativament el nombre de places ofertades cada curs, així com facilitar-ne l’accés als i les joves de la ciutat d’acord amb criteris de distribució territorial; i que promogui incorporar la informació sobre l’Escola Municipal de Segones Oportunitats de Barcelona a la guia d’estudis postobligatoris del Consorci d’Educació de Barcelona, per tal de donar a conèixer i posar en valor aquest recurs complementari a retornar als estudis postobligatoris.”

“És un prec de suport a gent jove en situació de risc, que han abandonat els seus estudis, i per afavorir la seva reincorporació al sistema”, ha dit Munté, que ha explicat que la taxa d’abandonament prematur, tot i que ha millorat, “no és acceptable”, a Catalunya és del 14% i a BCN d’un 10%. Segons la Fundació Bofill hi ha biaix de gènere, origen i entorn socioeconòmic, i a menor formació major dificultat per encarar una tasca professional i anar a la feina i amb sous precaris. “L’Escola de Segones Oportunitats a Sant Andreu fa molt bona feina cada any en surten 200 joves que retornen al sistema educatiu, però és un nombre insuficient, demanem que s’obri una segona escola de Segones oportunitats a Barcelona, i creiem que seria òptim que se situés a Sants-Montjuïc”, ha dit Munté.

Finalment, la portaveu adjunta de la formació ha explicat que el grup de Trias per Barcelona està treballant per a l’aprovació al Plenari d’una Declaració Institucional de l’Ajuntament de Barcelona en suport a les Persones Sordcegues, amb l’objectiu de visibilitzar les necessitats d’aquest col·lectiu encara molt invisibilitzat i desconegut, coincidint amb el fet que demà dijous, 27 de juny, se celebra el Dia Internacional de les Persones Sordcegues.

 

Barcelona, 26 de juny de 2024

ÚLTIMES NOTÍCIES
TEMÀTIQUES
SEGUEIX-NOS!
Desplaça cap amunt