Reclamem aturar els projectes que afecten negativament la mobilitat del barri de Provençals i Plaça de les Glòries

Al Plenari del Consell de Sant Martí, l’executiu del PSC accepta un prec per donar la rellevància que mereix l’Església de Sant Martí de Provençals i fer més amable tot el seu entorn.

El Grup Municipal de ‘Trias per Barcelona’ a Sant Martí ha forçat el govern de Jaume Collboni a aturar els projectes que afecten negativament la mobilitat del Barri de Provençals i de la Plaça de les Glòries. Al Plenari del Consell de Sant Martí, l’executiu del PSC ha acceptat un prec de TriasxBCN per donar la rellevància que mereix l’Església de Sant Martí de Provençals i fer més amable tot el seu entorn. 

En el primer ple del districte del mandat celebrat dijous passat, el grup de Trias per Barcelona a sant Martí, amb Maria Arenillas com a consellera portaveu, i els consellers municipals Miquel Alonso, Marc Garrido, Sergi Matas i Albert Ricart, va assolir prou suports pe aprovar la proposició, i el govern va acceptar un dels dos precs presentats. 

La proposició, defensada per Maria Arenillas, acorda: “Que el Govern Municipal del Districte de Sant Martí cancel•li els projectes tant de “Pacificació de Pere IV entre Bac de Roda i Selva de Mar” com el de “Canvi de Mobilitat de Perú-Paraguai”, ja que no semblen haver estat projectats sobre la realitat, i afecten negativament a la mobilitat del Barri de Provençals i Plaça de les Glòries. I que tenint en compte que el barri de Provençals actualment rep les conseqüències dels canvis generats per la construcció dels túnels de Glòries, pel fet que el col•lapse d’entrada a la ciutat dels matins a Gran Via es deriva als seus entorns es faci un estudi global de tota la zona, atenent les necessitats de veïns, CC Glòries, petits comerços, oficines i indústries que actualment hi conviuen, al mateix temps que es contempla el futur 22@”. La proposició es va aprovar amb els vots de TriasxBCN, PP i VOX, l’abstenció de PSC i ERC i el vot en contra de BeC. 

Al passat mandat, el govern del Districte de Sant Martí va presentar dos projectes pel Barri de Provençals: la pacificació del tram de Pere IV entre Bac de Roda i Selva de Mar i el canvi de mobilitat del carrer Perú-Paraguai, amb els quals els veïns de la zona, així com el centre comercial Glòries, petits comerços, oficines i indústries no hi estaven d’acord. “El problema més gran no és la manca d’aparcament, que desapareix, sinó la impossible mobilitat que es genera a la zona. Els comerços avisen que si s’aplica com està projectat hauran de reduir plantilles per reducció de vendes”, va alertar la consellera Arenillas.

El barri de Provençals actualment rep les conseqüències dels canvis generats per la construcció dels túnels de Glòries, ja que el col•lapse d’entrada a la Ciutat dels matins a Gran Via es deriva als seus entorns. Maria Arenillas va recordar que al Consell Plenari de Març 2023, Junts ja va presentar una proposició reclamant al govern que escoltés els veïns i que no es permetés l’execució de cap projecte ni modificació de mobilitat a la zona fins a arribar a un consens. Tots els partits van votar a favor de la proposta, també el PSC, tots menys BeC; en aquell moment, des del districte, el PSC va aturar la seva implantació provisionalment. 

Arenillas va explicar dijous que “hem escoltat gran part dels afectats i considerem que ambdós projectes generaran problemes de mobilitat a la zona, als veïns, al comerç, oficines i a les indústries existents. Alhora que creiem que no s’ha tingut en compte el futur 22@”. El govern de Collboni va proposar transaccionar la proposició de TriasxBCN i aprovar-la substituint la paraula “Cancel•lar” per “Reformular”, però el grup de Trias per Barcelona va rebutjar l’oferiment “perquè significaria només una modificació del projecte, i no pas una revisió del conjunt, que és el que ara toca”, va dir la consellera Maria Arenillas. 

El govern del PSC sí va acceptar un prec, presentat pel conseller de TriasxBCN Miquel Alonso, que acorda: “Que el Govern Municipal del Districte de Sant Martí, atengui les següents peticions dels veïns, per donar la rellevància que mereix l’Església de Sant Martí de Provençals i fer més amable tot el seu entorn il•luminant la façana de l’Església i l’espai de trànsit de vianants del davant, indicant clarament que l’espai destinat a gossos deslligats és l’interior de la zona delimitada per aquest fi, construint algun tipus de contenció al perímetre del Parc del davant del Cementiri per evitar que la terra es desplaci fora i cobreixi el paviment del carrer Fondal de Sant Martí per evitar accidents, tornant a posar contenidors al costat de Can Planas, i protegint les parts baixes de l’edifici de l’Església que s’estan deteriorant pels reiterats orins dels gossos”. 

Com va explicar Alonso, l’església de Sant Martí de Provençals, edifici romànic emblemàtic del Districte, ubicada en un tram de la Plaça Ignasi Juliol està mancat d’il•luminació. De dia la zona és de pas per a moltes persones, i als vespres i nits també per veïns que surten a passejar els gossos. “L’Església té la importància suficient per a ser destacada en la foscor”, va dir Alonso, que va agrair l’acceptació del prec per part del govern, que alhora es va comprometre a supervisar la zona i fer les millores necessàries. 

El govern no va acceptar un altre prec de Trias per Barcelona, defensat per Marc Garrido, per tal que es “convoqui una reunió de manera urgent amb els veïns, tècnics i polítics responsables del projecte de Regeneració del Barri Sud-Oest del Besòs, donada la notòria necessitat de portar a terme tots els treballs indispensables el més aviat possible, per proporcionar seguretat i confort a les persones que habiten els edificis afectats. A més, que es donin explicacions, en aquesta reunió i al Consell de Districte sobre l’incompliment actual i es presenti un calendari real i per escrit per l’execució de les inspeccions i diagnosis que encara resten per fer, així com també les licitacions dels projectes de les proves pilot previstes per al mes de maig passat”. 

Diversos edificis d’habitatges del Barri Sud-Oest del Besòs es troben en un greu estat d’afectació estructural, i alguns habitatges fa temps que estan apuntalats. Com va recordar el conseller Garrido, “l’Ajuntament va pactar unes dates per millorar-los que no s’estan complint ni s’han fet totes les diagnosis previstes, algunes porten més de dos anys d’endarreriment, provocant una gran preocupació entre els veïns”. “Amb aquest prec volem recolzar els veïns afectats per l’aluminosi que pateixen els seus habitatges des de fa més de 20 anys i que rebin informació”, va exigir Garrido. Tot i rebutjar el Prec, el Govern va assegurar que ha convocat la comissió de seguiment del projecte.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Email
ÚLTIMES NOTÍCIES
TEMÀTIQUES
SEGUEIX-NOS!
Desplaça cap amunt