Proposem fixar els requisits d’afectacions, retorn sòcio-econòmic i impuls del català que han de complir els grans esdeveniments que es celebrin a la ciutat

El grup de TriasxBCN defensarà al Consell Plenari d’aquest mes de juny una proposició que defensa que cap esdeveniment que aculli la capital catalana pugui anar en contra dels valors que defensa la ciutat ni ser contradictori amb el seu model i les normes que compleix a diari la seva ciutadania

La iniciativa de la formació que presideix Xavier Trias exigeix a l’executiu Collboni transparència i informació sobre les negociacions, costos i beneficis d’aquests esdeveniment i constata i lamenta que en relació al show de la Fórmula 1 al Passeig de Gràcia no s’hagin complert aquests principis 

El Grup Municipal de Trias per Barcelona proposarà que el Ple de l’Ajuntament d’aquest mes de juny fixar els requisits d’afectacions, retorn sòcio-econòmic i impuls del català, entre d’altres, que han de complir els grans esdeveniments que es celebrin a la ciutat. El grup de TriasxBCN defensarà amb aquesta proposició que cap esdeveniment que aculli la capital catalana pugui anar en contra dels valors que defensa la ciutat ni ser contradictori amb el seu model i les normes que compleix a diari la seva ciutadania.

El Grup municipal de Trias per Barcelona ha mostrat la seva decepció amb la manera que s’ha organitzat i celebrat l’exhibició (roadshow) de Fórmula 1 aquesta setmana al Passeig de Gràcia, al ben mig de la ciutat, amb afectacions durant tres dies. A parer del portaveu,  Jordi Martí Galbis, “des del grup de TriasxBCN sempre s’ha defensat que Barcelona i Catalunya acullin i siguin l’escenari de grans esdeveniments internacionals que comportin un valor afegit i un retorn econòmic important per a la ciutat i el conjunt del país. “En aquest sentit, l’impuls al manteniment de l’activitat del Circuït de velocitat de Montmeló és absolut, com ja vam demostrar en l’època de l’Alcalde Xavier Trias, quan la infraestructura va incorporar el nom de la capital catalana. Volem, a més, que les curses de Fórmula 1 es mantinguin per molts anys a casa nostra”, ha dit Martí Galbis.

“No obstant, sí que creiem que la celebració de l’exhibició d’aquest dimecres al Passeig de Gràcia, aquest show al ben mig de la ciutat, amb la coincidència amb obres importants aquest any al centre i l’Eixample (La Rambla, Via Laietana, Diagonal…) que han afectat la mobilitat, amb la manca de planificació que demostra, fins al punt que va portar finalment l’Ajuntament a demanar que s’evités el centre de la ciutat dimecres a la tarda perquè estaria col·lapsat, és un error. No sembla gens oportú o, almenys, es podia haver buscat un emplaçament menys problemàtic”, ha exposat el portaveu de Trias per Barcelona.

Per al regidor Martí, “hem de ser forçosament molt crítics amb l’esdeveniment al Passeig de de Gràcia, fomentat, impulsat i organitzat pel  govern de Jaume Collboni. A promoure l’esport, la Fórmula 1, la internacionalització i projecció de Barcelona i Catalunya, evidentment hi estem d’acord i sempre hi estarem d’acord, però les coses s’han de fer ben fetes. Ahir va ser un espectacle molt poc edificant, poc coherent, i ens va situar en una imatge que no és de rebut”. “La congestió, l’increment del caos circulatori, l’increment de la contaminació, és una imatge que no ens convé, ens ha fet mal. Creiem que les coses es poden fer molt millor, per tant suspenen clarament el govern de Jaume Collboni”.

Però el grup de Trias no es vol quedar només en la crítica, i per això avui ha anunciat que registraran demà, per al seu debat al Ple d’aquest mes de juny, i que s’ha de celebrar el pròxim divendres, 28 de juny, una proposició que vol consensuar alguns dels paràmetre i requisits que s’haurien de fixar per acceptar aquests grans esdeveniments als carrers i places de la ciutat de Barcelona.

Així, la iniciativa de TriasxBCN , acorda:

“1- Exigir la màxima transparència i informació al Govern municipal sobre les negociacions, costos i beneficis dels grans esdeveniments que se celebren o es volen celebrar a la ciutat, abans i després de celebrar-se. Abans, informant els grups municipals; i, posteriorment a la celebració, el Govern municipal també donarà comptes públics del cost i beneficis per la ciutat.

2- Qualsevol gran esdeveniment que es decideixi portar a la ciutat haurà de complir aquests requisits, i el Govern municipal haurà d’acreditar-ho de forma pública:

  1. Els grans esdeveniments que se celebrin a la ciutat de Barcelona amb participació de l’Ajuntament, han de tenir la mínima afectació a la ciutat de Barcelona i a la vida normal dels seus ciutadans, facilitant-los la vida al màxim.
  2. S’informarà i comunicarà bé a totes les persones i zones o barris afectats, mitjançant els consells de barri, bustiades informatives, cartells i senyals anunciant els talls i afectacions, etc.
  3. Els grans esdeveniments han de tenir un retorn directe i tangible als barris afectats i ha de ser en benefici d’aquests, i perdurar més enllà de les dates de celebració de l’esdeveniment
  4. Tot gran esdeveniment ha de tenir en compte la realitat lingüística de la ciutat, s’ha de treballar perquè el català hi tingui la màxima presència real.
  5. Cap gran esdeveniment que se celebri a la ciutat pot anar en contra dels valors que defensa la ciutat, així com tampoc podrà ser contradictori amb el model de ciutat, i amb les normes que compleix tota la ciutadania.

3- Constatar i lamentar que el govern municipal no ha impulsat fins al dia d’avui aquests requeriments, actitud que va en detriment de la ciutadania de Barcelona i dels mateixos esdeveniments desenvolupats.”

Entre d’altres punts que inclou a l’apartat d’atesos de la proposició, el grup de TriasxBCN justifica la iniciativa pel fet que “la capacitat d’atracció que avui té Barcelona ens permet seleccionar quins tipus d’esdeveniments poden ser més positius per la ciutat i la seva ciutadania, així com pel model de ciutat que gairebé tots els grups del consistori defensem”.

També adverteix, que “el Govern municipal i l’alcalde Jaume Collboni, que governen en minoria, anuncien constantment la celebració d’esdeveniments a la ciutat, sovint sense explicar les gestions, els costos i els beneficis que aquests aporten a la ciutat, i sovint sense explicar perquè alguns que són especialment importants per la imatge de la ciutat, decauen, no es confirmen, o s’hi renuncia”. Així, i a tall d’exemple, recorda que “en el mandat passat el llavors candidat, posteriorment primer tinent d’alcaldia, i ara alcalde, Jaume Collboni, va anunciar i prometre la celebració d’una Exposició Universal l’any 2030, proposta que posteriorment va quedar en un calaix, sense cap debat amb els grups municipals”; o el fet que “el desembre de l’any passat l’alcalde i el president del Govern de l’Estat, Pedro Sánchez, van anunciar, en el marc de la COP28 de Dubai, que Barcelona seria la seu de la Reunió d’Alt Nivell sobre Polítiques Nacionals de Sequera (RAN), que tindria lloc del 30 de setembre al 3 d’octubre del 2024, organitzada per les grans agències del clima de l’ONU, però aquest mes de juny s’ha conegut que la Cimera se celebrarà a Ginebra, descartant-se Barcelona”.

El grup de TriasxBCN manifesta la seva total manca de confiança en el Govern de Jaume Collboni, i recorda en el text que “amb només 10 regidors i regidores s’ha vist desbordat contínuament en la gestió de la ciutat”. Per exemple, recorda que “l’any passat es va celebrar a Barcelona una etapa de la Vuelta a Espanya, que va ser força accidentada i que, sense dubte, va erosionar la imatge i reputació de la ciutat, per la mala gestió de l’esdeveniment”. També aquesta mateixa setmana s’ha conegut que “Barcelona acollirà la sortida del Tour de França l’any 2026, explicant que el cost serà superior a 7 milions d’euros, i que el retorn econòmic per la ciutat, segons el regidor, serà superior a 100 milions d’euros, i tot això sense lliurar cap informació als grups del consistori, que avali la decisió i les xifres que s’expliquen”. Alhora que també s’han fet públic aquests dies “els greus problemes i afectacions que patiran els veïns i veïnes de la Barceloneta, durant la celebració de la Copa Amèrica, per entrar i sortir de casa, per entrar i sortir del barri”.

Per tot plegat el grup de Trias per Barcelona defensa que cal posar en marxa i aprovar els requisits que cal exigir per que Barcelona aculli determinats esdeveniments als carrers i places de la ciutat.

Barcelona, 20 de juny de 2024

 

ÚLTIMES NOTÍCIES
TEMÀTIQUES
SEGUEIX-NOS!
Desplaça cap amunt