Promovem un Pla tècnic per protegir el patrimoni històric i els habitatges afectats pel PGM de Nou Barris

Al Plenari del Consell de Nou Barris d’aquest mes d’octubre, el govern accepta un prec de TriasxBCN i convocarà abans de finalitzar l’any 2023 el Consell de Seguretat del districte de Nou Barris

El Grup Municipal de ‘Trias per Barcelona’ ha forçat el govern municipal de Jaume Collboni a elaborar un Pla de caràcter tècnic, en col·laboració amb les entitats que treballen per la recuperació de la memòria històrica de Nou Barris, on s’estudiï i executi la desafectació urbanística i la posterior catalogació dels habitatges i altres edificis amb valor històric i patrimonial del districte que estiguin afectats del Pla General Metropolità de 1976. Al Plenari del Consell de Nou Barris d’aquest mes d’octubre, el govern ha acceptat un prec de TriasxBCN i convocarà abans de finalitzar l’any 2023 el Consell de Seguretat del districte de Nou Barris

Un Ple Decisiu

En el primer ple del districte del mandat, el grup de Trias per Barcelona, amb Lorena Checa, com a consellera i portaveu, i el conseller David Puértolas, va aconseguir aprovar una proposició, un prec i que el govern donés explicacions a la pregunta formulada pel grup sobre la continuïtat de l’entitat animalista Rescat a l’escola Benjamí. La proposició, presentada per la consellera portaveu, Lorena Checa, acordava el següent:

Que el govern del districte es comprometi, durant aquest mandat, a elaborar un Pla de caràcter tècnic, en col·laboració amb les entitats que treballen per la recuperació de la memòria històrica de Nou Barris, on s’estudiï i executi la desafectació urbanística i la posterior catalogació dels habitatges i altres edificis amb valor històric y patrimonial del districte, que estiguin afectats del Pla General Metropolità de 1976

Alerta del Patrimoni Històric

Diferents entitats defensores del patrimoni històric i cultural de Nou Barris han advertit del risc de pèrdua d’elements patrimonials i històrics per manca de protecció urbanística en diversos barris del districte. “Des del propi Districte, s’ha apostat por posar en valor el patrimoni històric i cultural dels tretze barris del nostre districte i s’ha intentat potenciar i divulgar la història de Nou Barris, en col·laboració amb el teixit associatiu i veïnal”, va recordar la consellera de TriasxBCN.

Compromís Municipal amb la Seguretat

Lorena Checa va explicar que el districte disposa de part del seu patrimoni històric afectat pel Pla General Metropolità de l’any 1976 i resta desprotegit, especialment als barris de Vilapicina i La Torre Llobeta, així com, a Turó de la Peira. Els veïns i veïnes afectats no executen obres de manteniment i millora dels seus habitatges degut a aquesta afectació urbanística.

“Aquesta falta de manteniment, provoca que immobles, plantes baixes, façanes amb elements històrics, així com altres elements històrics originals es van degradant paulatinament. I no només hi ha habitatges en aquesta casuística, també altres indrets de rellevància històrica i cultural, com és el dipòsit d’aigües al Carrer de Desfar”.
Lorena Checa
Consellera #NouBarris per Junts-Trias per Barcelona
El futur de l’Entitat Animalista Rescat

La proposició es va aprovar amb els vots favorables de TriasxBCN, Barcelona en Comú y ERC, l’abstenció de Vox y PP, i el vot en contra del PSC. “Reclamem el compromís del govern d’elaborar un Pla tècnic per protegir el patrimoni històric del districte i a totes aquelles famílies que tenen les seves llars afectades pel Pla General Metropolità des de 1976”, va assenyalar la portaveu de Trias per Barcelona.

Checa també va presentar un prec, transaccionat amb el PSC, que reclama al Govern “que es comprometi a convocar abans del final de 2023 el Consell de Seguretat del districte de Nou Barris”. Com va explicar la consellera, “la presentació d’aquest prec respon a la primera preocupació dels veïns i veïnes, la inseguretat als carrers, i per això demanem convocar els espais adients per tractar la seguretat i l’incivisme a Nou Barris”.

Les preocupacions sobre la Seguretat

Com va exposar, Lorena Checa, les dades del baròmetre municipal post-electoral del juny de 2023, situen la inseguretat com el problema que més preocupa entre els ciutadans de la ciutat, arribant a xifres del 26.6% dels veïns i veïnes que el consideren com el principal problema. Concretament, al districte de Nou Barris, la percepció entre els veïns i veïnes és també d’un augment de la inseguretat en els darrers anys en els nostres barris.

La pregunta crucial sobre l’Entitat Rescat

La darrera iniciativa formulada per TriasBCN va ser una pregunta, presentada pel conseller David Puértolas, que demanava:

  • A part de l’entitat Rescat, quins equipaments fan ús dels espais que hi ha a l’antiga Escola Benjamí (Carrer La Fosca número 2)?
  • Amb quina freqüència es fa ús dels espais atribuïts als equipaments instal·lats?
  • Quins equipaments es faran a l’antiga Escola Benjamí, en el cas que Rescat hagués de marxar a instància del govern del districte?
  • Quines alternatives en quant l’ús d’espai tenen l’entitat Rescat per continuar fent la seva tasca, un cop hagin transcorregut els quatre anys de cessió d’espai que l’antic govern municipal els hi va comunicar?
Preocupació per l’abandonament d’animals

Puértolas va expressar la preocupació del grup de Trias per Barcelona per l’abandonament d’animals a la ciutat de Barcelona: “l’abandonament de gats s’està incrementant a la Zona Nord del districte de Nou Barris, degut a que presenta més zones verdes que la resta del districte”. Com va exposar el conseller, el districte compta amb entitats animalistes que tenen cura de desenes de gats, com l’entitat Rescat, que fa anys que realitza aquesta tasca de recollida, per a la posterior adopció dels animals, “però requereix d’unes millors instal·lacions per continuar fent la seva tasca”. Actualment, utilitza una part de les instal·lacions de l’antiga Escola Benjamí, parcialment rehabilitada per la incorporació d’altres equipaments municipals.

El futur de l’Entitat Rescat

Fa dos anys i mig, l’anterior govern del districte va informar l’entitat que s’extingiria la cessió de l’espai que fan servir actualment, en un període de quatre anys. L’entitat no està assabentada de quin espai podran fer servir un cop transcorregut aquest període. “Volem saber quin serà el seu destí i si podran seguir fent ús de l’antiga Escola Benjamí, donat que hi ha previsió de modificacions en l’ús d’aquest espai”, va assenyalar Puértolas, agraint les explicacions del govern, “ara esperem que compleixin”.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Email
ÚLTIMES NOTÍCIES
TEMÀTIQUES
SEGUEIX-NOS!
Desplaça cap amunt