Arrenquem el compromís de Collboni per usar les relacions internacionals de la capital catalana per promoure l’acceptació de l’oficialitat del català a la UE

El govern municipal accepta també un altre prec del grup de TriasxBCN  i accepta desenvolupar al màxim nivell la infraestructura de proximitat d’aprofitament d’aigües freàtiques de la ciutat

Al Plenari del Consell Municipal de l’Ajuntament que s’ha celebrat avui, el grup de ‘Trias per Barcelona’ ha aconseguit el compromís de l’alcalde Jaume Collboni per desplegar les relacions internacionals de la capital catalana per promoure l’acceptació de l’oficialitat del català a la Unió Europea. El govern municipal del PSC ha acceptat també un altre prec del grup de TriasxBCN  i ha acceptat desenvolupar al màxim nivell la infraestructura de proximitat d’aprofitament d’aigües freàtiques de la ciutat.

El regidor Joan Rodríguez Portell ha adreçat aquest matí un prec a l’alcalde Collboni que reclama: “Instar al Batlle de Barcelona i al govern municipal a desplegar tot el potencial de les seves relacions internacionals amb les capitals i ciutats europees amb les quals té relació amb la finalitat de promoure l’acceptació de l’oficialitat del català a la Unió Europea i comunicar aquesta voluntat en nom de la ciutat a les ambaixades i consolats de tots els països membres de la UE, a la Comissió Europea i a la presidenta del Parlament Europeu”. L’alcalde ha acceptat el prec.

Joan Rodríguez ha explicat que la lluita per l’oficialitat del català a Europa ve de lluny, “fa anys que es reclama des d’amplis sectors”, i ha afegit que la seva oficialitat “no resoldria tots els mals, però el seu reconeixement seria un pas important”.  “Aquesta petició històrica sempre s’ha trobat amb el no de les dretes espanyoles, un no descarat i desacomplexat; i també ha topat amb les excuses del PSOE, que no ha fet res fins ara per fer-ho possible”, ha dit el regidor de TriasxBCN, tot afegint que “fins ara, 45 anys després de la implantació de la democràcia i 38 després de l’entrada a la UE, no ha estat possible parlar  català al congrés, al senat o el tema de l’oficialitat del català no ha estat a l’agenda de la Unió; fruit l’aritmètica parlamentària, i de la pressió de Junts per la conformació govern espanyol”.

El regidor ha apostat per aprofitar aquesta oportunitat i ha reclamat a l’alcalde Collboni que “doni veu, des de la seva posició privilegiada, al 70% dels catalans que, segons el darrer CEO, defensen l’oficialitat del català a UE i que expliqui als seus col·legues que la llengua pròpia de Barcelona és el català”. “Barcelona és una ciutat on totes les veus hi tenen cabuda, però cal una protecció de cultura catalana i la llengua en què s’expressa”, ha finalitzat Joan Rodríguez.   

En un segon prec, formulat per la regidora Francina Vila i que també ha estat acceptat, TriasxBCN ha demanat “Que el govern municipal de l’Ajuntament de Barcelona:

  • Faci públic el compromís polític ineludible per desenvolupar al màxim nivell la infraestructura de proximitat d’aprofitament d’aigües freàtiques.
  • Inicií immediatament els processos jurídics i protocols administratius necessaris que desenvolupin els projectes per garantir el rec a tota la ciutat amb aigua freàtica (inversió de 54,2 M€), i per millorar la xarxa de rec existent (33,5 M€), previstos al Pla tècnic per l’aprofitament de recursos hídrics alternatius de Barcelona (PLARHAB 2020).
  • Elabori i presenti en el termini d’un mes un calendari d’adjudicacions d’execucions d’obres, la finalització de les quals no sigui més enllà del 2027.
  • Destini partides pressupostàries als diferents projectes i significar-les com a urgents i prioritàries.”

Francina Vila ha explicat que “sovint parlem de ciutat resilient i elaborem plans i documents per fer front als impactes negatius, sobre a ciutat i la seva gent, que provoca l’acceleració dels efectes del canvi climàtic”; però “a més de plans, cal prendre mesures i destinar-hi recursos”, ha reclamat.

La regidora de Trias per Barcelona ha recordat que “fa mesos que parlem de manca de rec dels arbres, i fa setmanes que estem en alerta per la sequera que afecta Barcelona” i ha destacat que  “hem de poder utilitzar eficientment la xarxa d’aigua freàtica”.  “Barcelona té un ric subsòl, si es fessin les inversions previstes, podríem disposar del 100% de l’aigua del subsòl pel rec o neteja viària”, ha exposat la regidora Vila, que ha recordat que Barcelona havia sigut referent en infraestructures de gestió de l’aigua, “però ara fa anys que s’han deixat de fer inversions. Durant 8 anys no s’ha fet res per millorar la xarxa de recollida d’aigua freàtica”.

“Esperem que el govern reaccioni i posi en ordre inversions que en els darrers anys no s’han fet”, ha dit la regidora Francina Vila, agraint l’acceptació del prec.

 

Barcelona, 24 de novembre de 2023

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Email
Print
ÚLTIMES NOTÍCIES
TEMÀTIQUES
SEGUEIX-NOS!
Desplaça cap amunt