Proposem un paquet de mesures en matèria de Seguretat per deixar enrere vuit anys de polítiques fracassades en aquest àmbit

El grup municipal TriasxBCN ho reclamarà amb una proposició al ple, on també demanarà a l’executiu que exerceixi el lideratge de la capitalitat mediterrània de Barcelona, i un pla de xoc per ajudar els bancs d’aliments davant el canvi de model a la UE de garantia alimentària que es farà efectiu l’1 de gener del 2024

El Grup Municipal de Trias per Barcelona proposa un paquet de mesures en matèria de Seguretat per deixar enrere vuit anys de polítiques fracassades en aquest àmbit. El grup municipal de TriasxBCN ho reclamarà amb una proposició al ple de divendres vinent, on també demanarà a l’executiu que exerceixi el lideratge de la capitalitat mediterrània de Barcelona, i un pla de xoc per ajudar els bancs d’aliments davant el canvi de model a la UE de garantia alimentària que es farà efectiu l’1 de gener del 2024.

El portaveu, Jordi Martí Galbis, i la portaveu adjunta, Neus Munté, han presentat aquest matí en roda de premsa les iniciatives que el grup municipals de Trias per Barcelona defensarà al darrer ple de l’Ajuntament de l’any, que se celebrarà divendres vinent. Martí ha explicat que la proposició se centra en la seguretat, la primera preocupació dels barcelonins. “No és un tema menor, és una problemàtica estructural. Volem fer un canvi de rasant, deixar enrere vuit anys de polítiques fracassades, i comprometre’ns amb polítiques noves per fer un tomb i garantir la seguretat a la ciutat que tots ens mereixem”.

Com ha assenyalat el regidor de TriasxBCN, “tenim un problema d’inseguretat, d’increment imparable dels delictes, increment preocupant també de les agressions sexuals, increment de delinqüents multireincidents en llibertat, i es manté el perill d’atacs terroristes”. És per tot això, que el regidor Martí Galbis defensarà una proposició que acorda:

  1. Demanar la convocatòria d’una sessió extraordinària de la Junta Local de Seguretat amb l’objectiu d’aprovar el Pla de Seguretat 2024-2027 i per impulsar mesures addicionals per lluitar contra l’increment dels fets delictius registrats a Barcelona d’acord amb el que es desprèn del Baròmetre municipal corresponent al 2n semestre.
  2. Convocar amb urgència els grups municipals de l’Ajuntament per analitzar les dades recollides en el Baròmetre municipal un cop aquest s’hagi publicat en la seva segona onada.
  3. Donar continuïtat a les convocatòries d’agents de la Guàrdia Urbana fins arribar als 4000 efectius el 2027, d’acord amb els criteris de reposició de les plantilles de policies locals que es derivin de les legislacions pressupostàries d’aplicació a nivell de l’estat.
  4. Presentar davant la Comissió de Presidència, Seguretat i Règim Interior del mes de març un informe que detalli els requeriments per tal d’ampliar els mitjans materials dels agents de la Guàrdia Urbana com les armes tàser, les càmeres individuals i altres elements del tot necessaris per a les unitats especialitzades com la UREP davant del nivell 4 reforçat d’amenaça terrorista. Aquest informe haurà de comptar amb la participació de la Prefectura de la Guàrdia Urbana.
  5. Incrementar la coordinació amb el Cos dels Mossos d’Esquadra en aquelles zones de la ciutat on es produeixen més fets delictius.
  6. Planificar operatius mixtes GUB-ME a la xarxa de Metro, tant als accessos com a les andanes i a l’interior dels combois.
  7. Impulsar la creació d’una Comissió d’Estudi no permanent, a constituir el primer trimestre de 2024, amb l’objectiu de debatre i acordar les modificacions legislatives necessàries per tal de lluitar amb eficàcia contra la multirreincidència i altres fenòmens delictius.
  8. Instar el govern de l’estat a impulsar la revisió dels diferents marcs legals vigents amb l’objectiu de reduir dràsticament els clubs cannàbics atenent a raons de salut pública, seguretat i convivència.

De la seva banda, la portaveu adjunta Neus Munté ha explicat el contingut dels 2 precs que TriasxBCN presentaran en aquest Ple de desembre. El primer, que formularà la regidora Victòria Alsina i adreçarà a l’alcalde Collboni, reclama: “que exerceixi el lideratge de la capitalitat mediterrània de Barcelona fomentant les relacions amb les principals institucions internacionals i especialitzades en la Mediterrània, així com amb la resta d’actors públics i privats, per tal d’impulsar projectes i solucions conjuntes a través d’una aliança més forta i entre iguals a banda i banda del Mediterrani”.

Munté ha recordat que Barcelona ha tingut un paper destacat en l’impuls del Procés de Barcelona, nascut l’any 1995, predecessor de l’actual Unió per la Mediterrània (UpM), que es va acabar constituint el 2008, i que té per objectiu reforçar la cooperació i el diàleg entre la Unió Europea i els països de la conca mediterrània. De fet, en reconeixement aquesta implicació de la ciutat de Barcelona en l’impuls del procés euromediterrani, es va decidir que Barcelona fos la seu del Secretariat Permanent de l’UpM.

El passat 27 i 28 de novembre es va celebrar el vuitè Fòrum Regional de la Unió per la Mediterrània (UpM) a la ciutat de Barcelona, amb la participació i representació dels 43 estats membres de la UpM. Una reunió que es va celebrar en un moment molt transcendent, davant l’esclat del nou conflicte pels atacs de Hamàs el passat 7 d’octubre.  “Però si per una cosa va destacar la reunió de la UpM del passat mes de novembre va ser pel nul lideratge i implicació de l’alcalde Collboni en aquesta cimera, i en la política mediterrània en general, malgrat la indiscutible vocació de lideratge mediterrània de la ciutat de Barcelona”, ha assenyalat la regidora Munté.

El segon prec, que presentarà la mateixa Neus Munté, reclama: “Que el govern municipal convoqui una reunió de manera imminent, i abans de finalitzar l’any 2023, per tal d’informar els Bancs d’Aliments i entitats distribuïdores que atenen persones derivades des de serveis socials, així com també als grups municipals, sobre el pla de xoc que durà a terme davant el canvi de model de garantia alimentària que es farà efectiu el proper 1 de gener del 2024, i de les gestions que ha realitzat davant el govern de l’Estat i el govern de Catalunya en relació a aquest tema.”

“Volem que l’alcalde, i el govern, es moguin, i que posi en marxa un pla de xoc per ajudar els bancs d’aliments i les entitats que distribueixen aliments les famílies i les persones més vulnerables en aquesta crisi que vivim davant el canvi en el sistema de la Unió Europea d’ajuts a l’alimentació”.

Munté ha explicat que el dia 1 de gener de 2024 es farà efectiu el canvi en el sistema europeu d’ajuts d’alimentació a les persones més vulnerables, que implica que la Unió Europea deixarà de proveir aliments per passar a implantar les targetes moneder, que permetran comprar directament a establiments alimentaris. “El sistema de targetes moneder és positiu i molt més desestigmatitzador. Però els Bancs d’Aliments han alertat que les entitats socials que treballen en l’àmbit de la garantia alimentària s’enfronten a partir del 2024 al repte d’atendre una demanda creixent i amb menys recursos i que el canvi de model s’estima que pot deixar el 90% de les famílies usuàries desateses i comportar el tancament de nombroses entitats”, ha avisat la regidora de TriasxBCN. L’Ajuntament de Barcelona és coneixedor d’aquest canvi, i les entitats que distribueixen aliments i atenen persones derivades pels propis serveis socials municipals, manifesten que, a hores d’ara, no han rebut cap informació del govern municipal sobre com procedir a partir de l’1 de gener de 2024.

“Hi ha molta incertesa i informacions poc clarificadores, i s’acosta la data. Demanem al govern una resposta i informació concreta”, ha reclamat la regidora de Trias per Barcelona.

 

Barcelona, 19 de desembre de 2023

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Email
Print
ÚLTIMES NOTÍCIES
TEMÀTIQUES
SEGUEIX-NOS!
Desplaça cap amunt