Instem el govern Collboni a desenvolupar un pla municipal per combatre l’estigma de la salut mental

La regidora Titon Lailla, a la Comissió de Drets Socials, afirma que cal lluitar contra l’estigma en salut mental perquè “encara avui dia, per molta gent, parlar de salut mental és tabú”

A proposta del Grup Municipal de Trias per Barcelona, el govern municipal de Jaume Collboni desenvoluparà, en el marc de la Taula de Salut Mental de Barcelona, un Pla municipal per lluitar contra l’estigma en la salut mental. La regidora de TriasxBCN Titon Lailla, a la Comissió de Drets Socials celebrada aquest matí, ha afirmat que cal lluitar contra l’estigma en salut mental perquè “encara avui dia per mota gent parlar de salut mental és tabú”.

 

A la Comissió de Drets Socials, Cultura i Esports, la regidora responsable de l’àmbit de Salut del grup de Trias per Barcelona, Titon Lailla, ha presentat una proposició que acorda “instar el govern municipal a desenvolupar, en el marc de la Taula de Salut Mental de Barcelona, un Pla municipal per lluitar contra l’estigma en la salut mental que pugui incidir en:

 

  1. Generar estratègies per modificar els prejudicis que encara imperen a la societat entorn les persones que pateixen problemes de salut mental
  2. Lluitar contra les discriminacions que encara pateixen les persones que pateixen algun problema de salut mental
  3. Desenvolupar un seguit d’accions per garantir la vida cívica de les persones que pateixen problemes de salut mental a partir dels diferents espais amb els que conta l’Ajuntament.
  4. Incidir especialment en la població infanto-juvenil i en l’àmbit educatiu obligatori, post obligatori ( formació professional i universitari) i també en l’educació no formal.

Que el Pla es comenci a elaborar abans de finalitzar l’any 2023 per tal de poder ser presentat l’any 2024”.

 

Lailla ha agraït la feina feta per la Taula municipal de Salut Mental i també la feina desenvolupada en el marc del Pla de Salut Mental 2023-2030 de l’Ajuntament; “la salut mental és, ha estat i ha de seguir sent un tema que no caigui en politiqueria sinó que es puguin fer estratègies àmplies per la millora, el tractament i la detecció precoç”, ha dit.

 

Com ha explicat la regidora, “la salut mental continua sent avui tabú per bona part de la població, tot i que tots estem exposats a tenir un diagnòstic al llarg de la nostra  vida. Però moltes persones, avui dia, se n’amaguen; el 90% de les persones que han passat per un problema de Salut mental no han estat capaces de dir-ho a la feina, el 53% dels alumnes no ho expliquen al professorat o als seus companys”.

 

“La por al rebuig, a la diferència en una societat que volem inclusiva s’ha de combatre”, ha dit Lailla, que ha afegit que el “reconeixement en primera persona d’esportistes o persones influents amb problemes de salut mental ha ajudat, però les xifres són preocupants i cal prendre consciència i lluitar cada dia des de tots els àmbits, feina, lleure família, i també entitats i administracions”.

 

Titon Lailla ha explicat que ciutats com Granollers o Terrassa, o administracions d’àmbit comarcal, han impulsat plans específics per la lluita contra l’estigma. “Barcelona, una ciutat que creiem que és ciutat inclusiva, que volem que sigui acollidora, que cuidi, que faci xarxa i que no deixa caure els més vulnerables com les persones que pateixen un trastorn mental, ha de tenir a més d’un Pla de Salut Mental, un pla específic per lluitar contra l’estigma”.

 

Tots els grups, excepte Vox, han donat suport a la iniciativa de TriasxBCN, i Lailla ha agraït els seus vots favorables.

Barcelona, 14 de novembre de 2023

 

Documents descarregables:

Nota de Premsa

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Email
Print
ÚLTIMES NOTÍCIES
TEMÀTIQUES
SEGUEIX-NOS!
Desplaça cap amunt