Pactem crear una Comissió de treball amb veïns i comerç del Fort Pienc per acordar el futur de l’Estació del Nord

Al Plenari del Consell de l’Eixample d’aquest mes d’octubre, l’executiu del PSC accepta la proposició de Trias per Barcelona, i també dos precs amb els quals es compromet a no tancar l’espai de Gent Gran Maria Aurèlia Capmany fins que no se n’obri un altre al barri de l’Antiga Esquerra, i a rebel·lar el nombre de nous pisos turístics que han aparegut al districte a causa de l’anul·lació del PEUAT

El Grup Municipal de ‘Trias per Barcelona’ a l’Eixample ha pactat amb el govern de Jaume Collboni crear una Comissió de treball amb el veïnat i els comerciants del barri del Fort Pienc per acordar per acordar el futur de l’Estació del Nord, i millores als entorns i terrenys adjacents. Al Plenari del Consell del districte de l’Eixample del mes d’octubre, l’executiu municipal ha acceptat també dos precs del grup de TriasxBCN, amb els quals es compromet a no tancar l’espai de Gent Gran Maria Aurèlia Capmany fins que no se n’obri un altre al barri de l’Antiga Esquerra, i a rebel·lar el nombre de nous pisos turístics que han aparegut al districte a causa de l’anul·lació del PEUAT.

El grup de Trias per Barcelona a l’Eixample, integrat pel conseller portaveu Biel Figueras, i els consellers municipals Jaume Alcántara, Joan Cuch, Laia Domènech, Cristina Caballer, Emma Lecina, Andreu Ribera i Pol Serrano; va aconseguir en el transcurs del Plenari del districte celebrat ahir al vespre, que el govern acceptés les tres iniciatives presentades pel grup, així com l’aprovació d’una declaració institucional.

El text de la Proposició de TriasxBCN aprovada per unanimitat, que va defensar el conseller portaveu Biel Figueras, i que es va transaccionar amb l’equip de Govern del Govern del PSC, reclamava:

“Instar al Govern Municipal del districte a crear a través de la Comissió de Govern una Comissió de treball per tal de tractar amb el veïnat, comerciants, associacions del Fort Pienc i de l’Estació del Nord i el seu entorn i la resta dels partits polítics presents al Consell Plenari de l’Eixample el futur de l’estació d’autobusos de l’Estació del Nord i els seus entorns per tal de trobar una solució de consens per als actuals problemes de mobilitat, incivisme, inseguretat i neteja que es viuen al seu entorn.

– Aquesta Comissió de treball constarà de tantes sessions com calguin a proposta de la pròpia Comissió i on es parlaran els següents temes sense ser impediment d’afegir-ne més:

● Mobilitat
● El futur dels equipaments de l’Estació del Nord i l’entorn
● Ús de l’espai públic neteja, seguretat i civisme
● Futur dels terrenys al voltant de l’Estació del Nord i els seus usos

– La primera reunió de constitució haurà de ser abans de finals d’any i en el Plenari del mes de març s’haurà de publicar un informe amb la calendarització, formació i organització de la Comissió de treball.
– A partir de l’informe de conclusions de la Comissió de treball s’haurà de crear una Comissió de Seguiment dels acords.”
En la seva intervenció, Biel Figueras va recordar que en el marc de les normes reguladores del funcionament dels districtes es poden, per iniciativa del Govern, crear comissions de treball per portar a terme estudis i activitats i per a fer el seguiment de projectes o iniciatives, “i és just això el que ara toca que fem al districte de l’Eixample per debatre el futur de l’estació d’autobusos de l’Estació del Nord, dels usos dels seus equipaments o dels terrenys adjacents, com des de fa anys demanen els seus veïns i veïnes”.

“Les queixes referides a l’Estació del Nord van en augment, especialment les queixes relacionades amb la mobilitat dels autobusos que hi arriben o en surten dins del barri, a causa dels canvis urbanístics ordenats pels dos darrers governs municipals”, va indicar el conseller de TriasxBCN, tot recordant que “ara no es poden utilitzar els laterals de Gran Via, cosa que fa que els autocars vagin pel carrer Casp, creant greus problemes, especialment en el gir amb Sardenya, un altre carrer saturat pel mateix problema”.

Membres del grup de TriasxBCN van participar el passat mes de setembre en una trobada del veïnat amb el Síndic de Barcelona on van sortir innumerables queixes sobre l’estat actual de l’estació del Nord, on ara s’han agreujat problemes històrics de seguretat, de convivència, neteja i manteniment de l’espai.

A parer de Figueras, “durant vuit anys la resolució dels problemes s’han anat aparcant, i ara cal un estudi profund i molta feina per trobar solucions, i cal fer-ho amb consens”. “TriasxBCN no s’amagarà en la recerca d’aquestes solucions. El Fort Pienc, en relació a l’estació del Nord, necessita una nova reordenació del trànsit de la zona i del pas d’autobusos, més neteja, més seguretat, especialment dins l’estació; reformar la zona de l’estació d’autobusos i gestionar quines línies d’autobús interurbans han d’acabar aquí o si l’estació ha de continuar en funcionament com ho està fent actualment; una reorganització dels equipaments de l’estació i de la zona de la Casa Groga aprofitant la reforma del PGM que s’ha dut a terme”. “L’objectiu és aconseguir un Compromís per l’Estació del Nord, a l’estil del que ja existeix i es va fer per Glòries, per canviar aquesta zona, una de les últimes fronteres de l’Eixample”, va dir Biel Figueras.

De la seva banda, el conseller municipal de TriasxBCN Jaume Alcàntara va presentar un prec, que va ser acceptat, que demana: “Que en el proper Consell Plenari de l’Eixample del mes de desembre se’ns presenti un informe sobre quantes peticions de llicències per pisos turístics es van demanar al districte de l’Eixample degut a l’anul•lació del PEUAT el 2019 i en quin estat es troben actualment aquestes peticions, quantes s’han atorgat, quantes s’han anul•lat o quantes s’han recorregut i quin és el capteniment municipal sobre aquest cas”.

El conseller va recordar que el PEUAT de l’any 2017 va ser anul•lat per la justícia l’any 2019 i que això va provocar una allau de peticions per usar habitatges com a pisos d’ús turístic. La justícia va donar la raó als peticionaris de les llicències per a ús turístic que les havien demanat durant el temps en que va estar vigent l’anul•lació del PEUAT el 2019, i tal i com es va saber la primavera del 2023; això per exemple va provocar que un edifici sencer del carrer Tarragona es convertís en un edifici d’ús turístic.

“A dia d’avui no sabem quantes peticions existeixen, quantes s’han atorgat, quantes estan recorregudes i per tant no tenim un mapa acurat de com es troba actualment la situació”, va exposar Alcàntara.

La consellera Laia Domènech, va presentar un altre prec de TriasxBCN, aquest transaccionat amb el govern del PSC i que també es va acceptar, que acorda: “Que no es dugui a terme el tancament, sempre que les condicions ho permetin i sigui possible, de l’Espai de Gent Gran Maria Aurèlia Capmany fins que no es trobi una nova localització per un Espai de Gent Gran a la zona de l’Antiga Esquerra de l’Eixample o la Dreta de l’Eixample. Quedant el mapa d’Espais de Gent Gran amb un Espai Germanetes i un Nou Espai a l’Antiga Esquerra de l’Eixample o a la Dreta de l’Eixample”.

“Segons els plans de futur no existirà cap Espai de Gent Gran entre els carrers Borrell i Roger de Flor, tot i que en aquesta zona hi viuen més de 150.000 persones”, va alertar Domènech, que va agrair l’acceptació del prec.

Finalment, al Ple d’ahir dijous també es va aprovar una declaració institucional, impulsada pel grup de TriasxBCN i que va llegir el conseller Pol Serrano, de reconeixement a la gran tasca històrica en el camp del comerç que ha dut a terme el Mercat dels Encants – Fira de Bellcaire en els segles que fa que està instal•lat a Barcelona i en reconeix la seva singularitat.

Barcelona, 27 d’octubre de 2023

ÚLTIMES NOTÍCIES
TEMÀTIQUES
SEGUEIX-NOS!
Desplaça cap amunt