Impulsem el nou Reglament de participació i consultes ciutadanes

La regidora Victòria Alsina afirma que TriasxBCN aposta per un model de participació més qualitativa, que faci les decisions més legítimes i que sigui eficient; i retreu als Comuns que s’han omplert la boca de participació, però no han dut a terme cap consulta ciutadana en 8 anys

 

El Grup Municipal de Trias per Barcelona ha aconseguit avui un acord majoritari perquè el govern de Jaume Collboni iniciï el procés per desplegar el nou Reglament de participació i les consultes ciutadanes. La regidora de TriasxBCN Victòria Alsina ha afirmat que TriasxBCN aposta per un model de participació més qualitativa, que faci les decisions més legitimes i que sigui eficient; i ha retret als Comuns que s’han omplert la boca de participació, però no han dut a terme cap consulta ciutadana en 8 anys.

La regidora de Trias per Barcelona Victòria Alsina ha presentat una proposició, transaccionada amb el govern, que ha comptat amb el vots del tots els grups, excepte el de Vox, que acorda: “Que el govern municipal iniciï, en el termini de 6 mesos, els processos i treballs per tal de:

 

  • Portar a terme el desplegament del nou Reglament de participació i activi l’articulació per les consultes ciutadanes.
  • Iniciar el procés de desenvolupament de les normes reguladores de funcionament dels districtes el més aviat possible, tal com indica la disposició cinquena del Reglament de Participació ciutadana”.

El mes de maig de 2022, finalment, el Consell Plenari de l’Ajuntament de Barcelona va aprovar el Reglament de Participació Ciutadana, que ha de permetre avançar en dos fronts: realitzar consultes ciutadanes efectives i actualitzar les normatives de participació, especialment la dels districtes, que data del 2002 i que cal posar al dia. “Quan es va aprovar, el govern municipal ho va definir com ‘un reglament que aposta per la democràcia directa i per promoure una participació directa i inclusiva’”, ha explicat la regidora Alsina.

“Però què ha passat des de la seva aprovació?”, ha preguntat Alsina, tot responent que “al final no hi ha hagut cap desplegament i els mecanismes existents deixen molt a desitjar com mostren les dades de participació”. Victòria Alsina ha denunciat que Barcelona en Comú s’ha omplert la boca de participació durant els seus anys al capdavant de l’alcaldia de la capital catalana, “però no s’han esmerçat en el desplegament d’aquesta normativa, no s’ha articulat cap consulta ciutadana ni tampoc s’ha mostrat cap tipus de predisposició d’iniciar cap tràmit, i no hi ha hagut interès per desenvolupar les normes reguladores dels districtes, tot i que hi havia un termini de 18 mesos per fer-ho i venç aquest mes de novembre”.

“TriasxBCN ho portàvem al programa electoral: apostem per un model de participació més qualitativa, que faci les decisions més legitimes i que sigui eficient. Les consultes han d’acostar la política a les persones i els districtes han d’articular la participació”, ha dit.  

 

Alsina ha expressat la preocupació per la baixa participació que es desprèn de la Memòria de Participació Ciutadana 2019-22, i ha apostat per reformular les audiències públiques, consells de barris, “perquè siguin autèntics fòrums de participació i amb més rendiment de comptes”.  

“Ens hem avingut a la transició amb el govern, i donem sis mesos de marge per fer el seu desplegament, ho seguirem de prop i serem exigents”, ha finalitzat Alsina.

 

Barcelona, 15 de novembre de 2023

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Email
Print
ÚLTIMES NOTÍCIES
TEMÀTIQUES
SEGUEIX-NOS!
Desplaça cap amunt