Impulsem una declaració institucional de l’Ajuntament contra la Mutilació Genital Femenina, una pràctica que viola els drets humans de dones i nenes

La Comissió de Drets Socials, Cultura i Esports acorda una iniciativa que, coincidint amb el Dia Mundial contra la MGF, el 6 de febrer, declara el seu compromís en contribuir a eliminar aquest fenomen, i es compromet també a seguir treballant de forma coordinada amb tota la xarxa de recursos públics per tal de detectar i prevenir qualsevol forma de violència masclista

El Grup Municipal de Trias per Barcelona ha impulsat l’aprovació avui a l’Ajuntament d’una Declaració Institucional contra la Mutilació Genital Femenina, amb l’objectiu d’eliminar aquesta pràctica que viola els drets humans de dones i nenes. La Comissió de Drets Socials, Cultura i Esports ha acordat una iniciativa que, coincidint amb el Dia Mundial contra la MGF, el 6 de febrer, declara el seu compromís en contribuir a eliminar aquest fenomen, i es compromet també a seguir treballant de forma coordinada amb tota la xarxa de recursos públics per tal de detectar i prevenir qualsevol forma de violència masclista.

El grup municipal de Trias per Barcelona, de la mà del seva regidora Titon Lailla, ha presentat una Declaració Institucional a la Comissió de Drets Socials, Cultura i Esports, que ha incorporat esmenes del PSC, i que s’ha aprovat amb els vots de tots els grups.

En l’exposició de motius, la Declaració Institucional assenyala que:

El 6 de febrer del 2003, durant la conferencia organitzada pel Comitè Inter Africà de Practiques Tradicionals que afecten la salut de les Dones i les nenes, Stella Obasanjo, de Nigèria, va demanar declarar aquell dia, el dia Contra la Mutilació Genital Femenina. Posteriorment, el 2012, l’Assemblea General de Nacions Unides va decidir fixar el 6 de febrer com el Dia internacional contra la Mutilació Genital Femenina, amb l’objectiu d’eliminar aquesta practica com a violació dels drets humans de les dones i les nenes.

La Mutilació Genital Femenina (MGF) és una pràctica tradicional perjudicial amb arrels socioculturals fortes i ancestrals. Segons l’Organització Mundial de la Salut comprèn aquells procediments que, de forma intencional i per motius no mèdics, alteren o lesionen els òrgans genitals femenins.

Internacionalment reconeguda com una violació extrema dels drets humans, la MGF perpetua la desigualtat de gènere i la discriminació, afectant seriosament la salut i el benestar de dones i nenes. UNFPA estima que més de 200 milions de dones i nenes que viuen actualment han patit aquesta pràctica i al voltant de 68 milions de nenes s’enfronten a la mutilació genital femenina el 2030 si no accelerem els nostres esforços per abandonar-la. Aquestes pràctiques poden causar complicacions a la salut, incloent dolor còrnic, infeccions, sagnats, major risc de transmissió del VIH, ansietat i depressió, complicacions durant el part, infecunditat i, en el pitjor dels casos, la mort.

La llei 5/2008 de 24 d’abril del Dret de les dones a eradicar la violència masclista inclou la Mutilació Genital Femenina com un tipus de violència masclista a l’àmbit comunitari o social. Per promoure l’eradicació d’aquesta terrible practica, es necessari realitzar esforços i treballar amb totes les comunitats fent sensibilització al voltant de la igualtat de gènere, els drets humans, els drets sexuals i reproductius entre d’altres.

Per tot plegat, la Declaració en la seva part executiva acorda:

  1. L’Ajuntament de Barcelona declara el seu compromís i determinació en contribuir a eliminar la Mutilació Genital Femenina.
  2. Manifestar de forma reiterada que la Mutilació Genital Femenina es una greu vulneració dels drets humans de nenes i dones.
  3. Continuar treballant de forma coordinada amb tota la xarxa de recursos, així com millorar en tota la detecció i prevenció.
  4. Treballar en l’àmbit comunitari al voltant de la igualtat de gènere, els drets humans i els drets sexuals i reproductius.
  5. Fer sensibilització a tota la societat per tal de posar fí a la Mutilació Genital Femenina.
  6. Difondre els protocols establerts per tal de prevenir la Mutilació Genital Femenina a la ciutat de Barcelona.
  7. Reconèixer i donar suport des de les administracions la feina que realitzen les diferents organitzacions i entitats en la tasca d’intervenció i prevenció en matèria de Mutilació Genital Femenina.

 

Barcelona, 13 de febrer de 2024

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Email
Print
ÚLTIMES NOTÍCIES
TEMÀTIQUES
SEGUEIX-NOS!
Desplaça cap amunt