Demanem modificar el PEUAT per regular les llars compartides i permetre projectes singulars per lluitar contra la massificació turística.

El portaveu Jordi Martí Galbis, després de reunir-se amb el govern per abordar l’inici dels treballs per modificar l’Ordenança de Convivència, remarca el compromís del seu grup per tirar endavant la modificació d’una norma “caduca, obsoleta i inaplicable en molts aspectes”

El Grup Municipal de Trias per Barcelona reclamarà iniciar la modificació del PEUAT (Pla Especial Urbanístic d’Allotjaments Turístics) per regular les llars compartides i permetre projectes singulars, amb l’objectiu últim de lluitar contra la massificació turística i aconseguir que la ciutat es beneficiï d’una activitat econòmica que aporta valor afegit. El portaveu de TriasxBCN, Jordi Martí Galbis, després de reunir-se amb el govern del PSC per abordar l’inici dels treballs per a la modificació de l’Ordenança de Convivència, ha remarcat el compromís del seu grup per tirar endavant la modificació d’una norma “caduca, obsoleta i inaplicable en molts aspectes”.

En la roda de premsa de presentació de les iniciatives que Trias per Barcelona presentarà a les comissions que se celebren aquesta setmana (vegeu document adjunt), Jordi Martí Galbis ha explicat que aquest matí s’ha produït una reunió entre el govern i els grups municipals per parlar de l’inici dels treballs per a la modificació de l’Ordenança de Convivència. Com ha explicat el portaveu de TriasxBCN, la reunió s’ha centrat en el calendari de la tramitació, no pas amb el contingut. “Hem de disposar d’una nova ordenança de civisme i convivència, és necessària, anem tard i els darrers 8 han sigut anys perduts”, ha assenyalat Martí, tot recordant que l’ordenança actual del 2006, “és obsoleta, caduca i inaplicable en molts aspectes, tindrem temps d’abordar-la”. “Estem compromesos amb aquesta modificació, l’hem reclamat, hi serem a l’hora de millorar una eina bàsica per garantir la convivència, que massa sovint no funciona”, ha remarcat el portaveu.

Jordi Martí ha destacat que la nova ordenança, aprovada fa 18 anys, “haurà d’incorporar noves normatives i lleis posteriors, regulacions noves realitats i posar èmfasi en mesures alternatives a les sancions perquè sigui una ordenança moderna eficaç i eficient”. I ha reclamat voluntat política per aplicar-la una vegada aprovada. Sobre el contingut de les iniciatives de TriasXBCN a les Comissions de Plenai d’aquesta setmana, ha assenyalat que “són propostes sobre què volem, per fer factible el canvi, per defensar el que va votar la gent”, i es tradueix a les proposicions que el grup defensarà a les comissions d’aquesta setmana i que se centren en turisme i el PEUAT; la participació ciutadana; el futur dels terrenys de la fàbrica de Nissan, o la necessitat de posar en marxa un pla per lluitar contra l’estigma de la salut mental.

A la Comissió d’Ecologia, Urbanisme, Habitatge i Mobilitat, el regidor Damià Calvet, presentarà una proposició que reclama: “que en un període de tres mesos s’iniciï la modificació del PEUAT, almenys en les dues línies d’actuació següents:

·         En primer lloc, considerant que les llars compartides són una activitat econòmica que permet millorar l’economia familiar de moltes famílies sense afectar a l’oferta d’habitatge, es realitzi una modificació en el PEUAT que inclogui en l’articulat la regulació d’aquesta activitat, la de les llars compartides, de la mateixa manera com es contempla el decret 75/2020 de Turisme del 6 d’agost de 2020, que preveu lloguers que no superin els trenta-un dies d’estada amb un màxim de 4 places per habitatge i que requereix que la llicència sigui demanada per la persona que viu l’habitatge, i que aquesta persona hi resideixi durant l’estada. Fins a l’aprovació definitiva d’aquesta modificació del PEUAT, també s’ha d’aprovar una ordenança municipal que permeti el registre de les llars compartides en els mateixos termes que el decret del Govern de la Generalitat.

·         I, en segon lloc, que es modifiqui el PEUAT de manera que permeti millorar l’oferta d’allotjaments turístics de la ciutat amb projectes singulars que comportin l’augment de l’oferta turística de qualitat, que pugui aportar valor afegit a la ciutat de Barcelona sense contribuir a la seva massificació. I que aquesta modificació inclogui la possibilitat de la implantació d’aquest tipus de projectes a la zona específica 1 i 2, previ a un estudi de cada proposta en particular i la seva viabilitat i impacte en la seva ubicació”.

“Instem a la modificació del PEUAT, ja ho vam dir quan es va aprovar, i hi vam votar en contra, que estava plantejat com un instrument per fer factible el decreixement. Creiem que s’ha de lluitar contra la massificació i les externalitats negatives que genera el turisme, però utilitzar de manera intel·ligent les eines al nostre abast perquè Barcelona es beneficiï de l’activitat econòmica que aporta valor afegit i riquesa”, ha afirmat Martí Galbis.

 El portaveu també ha afegit que la modificació s’ha de fer en base a dues línies: preveure la regulació de les llars compartides, i ha recordat que Jaume Collboni, com a tinent d’alcalde, “s’hi va comprometre” i ha destacat que “les llars compartides no influeixen en l’oferta de l’habitatge, ja que la persona titular de l’habitatge n’és el resident”; i l’impuls a projectes turístics singulars que aportin valor afegit també a la zona 1.

 D’altra banda, dimecres, a la Comissió de Presidència del matí, el debat se centrarà en la participació de la ciutadania en els afers municipals. La proposició, que defensarà Victòria Alsina, reclama: “que el govern,  en el termini de 3 mesos, iniciï els treballs per:

 • Portar a terme el desplegament del nou Reglament de participació i activi l’articulació per les consultes ciutadanes.

• Iniciar el procés de desenvolupament de les normes reguladores de funcionament dels districtes el més aviat possible, tal com indica la disposició cinquena del Reglament de Participació ciutadana”.

 “La participació ciutadana era una de les banderes del govern anterior, i ha estat un altre fiasco, no s’ha fet cap consulta. Demanarem que hi hagi voluntat d’implicar ciutadania en la definició de les polítiques municipals, desplegar el nou reglament i iniciar procés de desenvolupament de les normes reguladores dels districtes, que estan paralitzats”, ha explicat Martí.

 A la mateixa comissió, el popi Martí Galbis presentarà un prec al govern perquè “amb caràcter d’urgència, i fins que no es consolidin les mesures del Pla Endreça, no es materialitzi la reforma de l’Ordenança de Civisme i no es despleguin més efectius de la Guàrdia Urbana; es replantegi les mesures que s’estan prenent atenent les peticions dels veïns afectats i per evitar i prevenir els episodis d’incivisme que el veïnat de la zona pateix a causa dels ‘botellots’”.

 “Les greus molèsties que continuen patint els veïns i les veïnes del mal anomenat “Triangle Golfo” del Poblenou, o “Triangle Lúdic” segons el govern, són insostenibles”, ha criticat el portaveu.

 A la Comissió d’Economia i Hisenda de dimecres al matí, Ramon Tremosa presentarà una proposició que reclama “al Govern municipal i, específicament al seu alcalde, Jaume Collboni, en tant que president del Consorci de la Zona Franca de Barcelona, a liderar les negociacions amb les diferents parts implicades, tot convocant-les abans d’acabar l’any, per tal de garantir el compliment dels compromisos adquirits i assegurar així l’impuls definitiu a aquest projecte estratègic de ciutat i de país, que ha d’assegurar la contractació futura de més 1.000 treballadors”. “Reclamem la implicació de l’alcalde en aquest projecte estratègic de ciutat”, ha dit Jordi Martí.

 A la Comissió de Drets Socials, Cultura i Esports, la regidora Titon Lailla defensarà la següent proposició: “Reclamem al Govern Municipal  que, en el marc de la Taula de Salut Mental de Barcelona, es desenvolupi un Pla municipal per lluitar contra l’estigma en la salut mental que pugui incidir en:

 1. Generar  estratègies per modificar els prejudicis que encara imperen a la societat entorn les persones que pateixen problemes de salut mental

2. Lluitar contra les discriminacions que encara pateixen les persones que pateixen algun problema de salut mental

3. Desenvolupar un seguit d’accions per garantir la vida cívica de les persones que pateixen problemes de salut mental a partir dels diferents espais amb els que conta l’Ajuntament.

4. Incidir especialment en la població infanto-juvenil i en l’àmbit educatiu obligatori, post obligatori ( formació professional i universitari) i també en l’educació no formal.

Demanem que el Pla es comenci a elaborar abans de finalitzar l’any 2023 per tal de poder ser presentat l’any 2024”.

“Demanem que el govern desenvolupi un Pla Municipal per lluitar contra l’estigma de la salut mental, les malalties mentals no poden ser un tabú”, ha reclamat Martí.

En aquesta comissió, el grup de TriasxBCN, de la mà de la regidora Joana Ortega, presentarà un prec per escatir el futur del Pavelló d’Itàlia, conèixer el perquè del canvi d’opinió del Govern socialista quan fa només uns mesos va assegurar que el volia mantenir per utilitzar-lo com a equipament esportiu, i ara anuncia que el tirarà a terra perquè ha descobert que ocupa un espai amb la qualificació de zona verda, i sobretot què pensa oferir com a alterativa a les entitats i clubs que ara el fan servir.

També s’està negociant amb els grups l’aprovació d’una Declaració institucional en suport des de l‘Ajuntament al Romaní, la llengua del poble Gitano, coincidint amb què el passat 5 de novembre es va commemorar el Dia Internacional de la Llengua Romaní.

 

 

Barcelona, 13 de novembre de 2023

Documents descarregables:

Nota de Premsa

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Email
Print
Desplaça cap amunt