La multireincidència es veu agreujada per la multipassivitat d’administracions com Barcelona, on els darrers dos mandats no s’ha actuat com tocava

El regidors del grup municipal de Trias per Barcelona, Jordi Martí Galbis i Josep Rius, han defensat algunes de les seves propostes, que també passen per donar més impuls a la justícia de proximitat, i reclamen actuar sense demora evitant caure “ni en el ‘bonisme’ imperant, ni des del populisme radical”

El Grup de Trias per Barcelona ha assegurat avui que la multireincidència es veu agreujada per la “multipassivitat” de les administracions, especialment a Barcelona, on durant els dos darrers mandats no s’ha actuat amb la contundència que tocava. El regidors del grup municipal de TriasxBCN, Jordi Martí Galbis i Josep Rius, han defensat algunes de les seves propostes, que també passen per donar més impuls a la justícia de proximitat, i reclamen actuar sense demora evitant caure “ni en el ‘bonisme’ imperant, ni des del populisme radical”. 

Aquest matí s’ha celebrat la tercera sessió de la Comissió d’Estudi no Permanent que, a petició del Grup Municipal de Trias per Barcelona, cerca el consens a l’Ajuntament per acordar reformes legals per a fer front a la multireincidència delictiva i reduir el temps de l’enjudiciament de delictes lleus. En aquesta sessió s’ha comptat amb la participació d’experts de diferents àmbits que han estat convocats a proposta dels grups polítics municipals. Els intervinents han estat:

  • Ramon Ragués, Catedràtic de Dret Penal de la UPF, a proposta de TriasxBCN.
  • Paz Vallès, advocada penalista, a proposta de PSC.
  • Àlex Solà, advocat i President de la Comissió de Defensa dels Drets de la Persona i Lliure Advocacia de l’ICAB, a proposta de Barcelona en Comú.
  • Joan Domènec Abad Esteve, Secretari de Relacions amb l’Administració de Justícia i director del DOGC (2028-2021), a proposta d’ERC.
  • Samuel Vázquez Álvarez, membre del CNP i President de Policia para el S.XXI, a proposta de VOX.

El grup del PP no ha proposat compareixent.

El portaveu del grup de TriasxBCN i president de la comissió, Jordi Martí Galbis, ha agraït les intervencions dels compareixents i la qualitat de les seves propostes, “en prenem bona nota”. De la seva banda, el regidor de Trias per Barcelona i també membre de la comissió, Josep Rius, ha iniciat el seu torn agraint les intervencions dels ponents, i ha destacat que el fenomen de la multireincidència “ve de lluny i segueix generant alarma social i afecta la convivència”, com es veu en les dades del darrer Baròmetre Municipal, “i del que es desprèn que la inseguretat segueix sent la principal preocupació dels barcelonins i també segons les  delinqüencials, que ens mostren l’augment dels fets delictius, any rere any”.

Rius ha destacat que “a la multireincidència s’hi afegeix el fenomen de la multipassivitat de les administracions, que no creuen prou en donar resposta a aquest fenomen, i malauradament a Barcelona, en els dos darrers mandats, no s’ha actuat amb la contundència que calia per abordar aquest fenomen”.

“S’ha d’actuar i sense demora”, ha reclamat Rius, que ha exposat les propostes del seu grup per fer front a aquest fenomen, com la creació d’aquesta mateixa comissió, la proposta de Junts per Catalunya al Congrés dels Diputats de modificació del Codi Penal, o davant el col·lapse judicial, la proposta de modificació de la llei de demarcació i planta judicial per poder passar dels 35 jutges adscrits territorialment actuals als 50. Josep Rius ha apostat per “fer una aproximació multidimensional, penal legislativa, institucional, administrativa i social per fer front al fenomen, però també apostem per la justícia de proximitat per lluitar contra la multireincidència”.

Ja acabant la comissió, ha pres la paraula el portaveu i president Jordi Martí Galbis per assenyalar que “de tots els ponents en traiem aprenentatges i idees, pensant en el bé comú i en ser útils”, i ha destacat la coincidència de tots els intervinents en que “les coses no van bé i que són francament millorables”. “Com a grup, estem per fer aportacions i compromesos en introduir millores, però ni des del ‘bonisme’ imperant, ni de des de populisme radical”, ha conclós.

L’objecte d’aquesta comissió és estudiar les reformes legislatives que cal impulsar per a poder cobrir dos objectius: reduir dràsticament el fenomen de la delinqüència multireincident vinculada sobretot a la comissió de determinats il·lícits penals (furts, robatoris amb intimidació), i aconseguir l’enjudiciament dels delictes lleus en els terminis previstos per la Llei. La implementació d’aquestes reformes legislatives, que afectarien bàsicament al Codi Penal i a la Llei d’Enjudiciament Criminal, així com la planta judicial, són fonamentals per a aconseguir la reducció tant de la taxa de criminalitat, com de la percepció d’inseguretat per part de la ciutadania.

La pròxima sessió de treball, amb més compareixences d’experts d’altres àmbits fetes a proposta dels grup polítics, estarà centrada en fer una comparació de com tracten el fenomen altres països del nostre entorn, així com el seu impacte econòmic i social, i se celebrarà el divendres, 7 de juny.

 

Barcelona, 24 de maig de 2024

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Email
Print
ÚLTIMES NOTÍCIES
TEMÀTIQUES
SEGUEIX-NOS!
Desplaça cap amunt