Instem el govern a elaborar un projecte perquè el barri del Coll es converteixi en l’epicentre de la il·lustració i el còmic a Barcelona

Al Plenari del Consell de Gràcia d’aquest mes d’octubre, l’executiu del PSC accepta la proposició de TriasxBCN, i també dos precs, un per recuperar el bus 116 pels veïns del barri de la Salut, i un altre per reclamar l’ampliació de l’àrea d’influència específica de la nova escola bressol ubicada a l’edifici de l’escola Marillac, al barri de Sagrada Família

El Grup Municipal de ‘Trias per Barcelona’ a Gràcia ha acordat amb el govern de Jaume Collboni elaborar un projecte perquè el barri del Coll es converteixi en l’epicentre de la il·lustració i el còmic a Barcelona. Al Plenari del Consell del districte de Gràcia del mes d’octubre, l’executiu municipal ha acceptat també dos precs del grup de TriasxBCN, un per recuperar el bus 116 pels veïns del barri de la Salut, i un altre per reclamar l’ampliació de l’àrea d’influència específica de la nova escola bressol ubicada a l’antic edifici de l’escola Marillac, al barri de la Sagrada Família. El plenari de Gràcia també va aprovar una Declaració Institucional per l’emergència climàtica, impulsada pel grup que presideix Xavier Trias.

La regidora Victòria Alsina va presidir el primer ple del districte del mandat, en el que el grup de Trias per Barcelona, amb Carme Lleó, com a consellera i portaveu; i la resta de consellers municipals, Olga Fargas, Xavi Farrés, Jordi Folch, Elisenda Graell, Marc Ventura, va aconseguir que el Govern municipal acceptés les tres iniciatives presentades pel grup i l’aprovació d’una declaració institucional.

El conseller Xavier Farrés va presentar la proposició, que es va transaccionar amb el PSC i el PP, que reclama: “Que el govern del districte de Gràcia elabori un projecte perquè el barri del Coll es converteixi en l’epicentre de la il·lustració i el còmic a Barcelona i inclogui:
– L’estudi per l’adquisició d’un espai per crear un centre d’interpretació i d’estudi de la il·lustració i el còmic, on s’encabeixi l’arxiu dels originals de la Bruguera i dels estudis Balet i Blay.
– Crear un taller expositiu amb la coordinació del centre cívic la Bruguera i la supervisió del Districte.
– Impulsar programes de formació en arts plàstiques, disseny, il·lustració i restauració de paper en col·laboració amb els millors centres i programes del país, per tal de generar un pol d’atracció educativa.
– Una ruta de la il·lustració i el còmic al barri el Coll i Vallcarca, que permeti posar en valor el patrimoni del barri tot descentralitzant l’oferta turística de la ciutat.

– Que la senyalística de la ruta de la il·lustració i el còmic estigui basada en els personatges més icònics dels estudis Balet i Blay i de l’editorial Bruguera per tal de recordar i recuperar el seu patrimoni.
– La creació d’una maleta pedagògica per l’escoles del barri que permeti recuperar i preservar la història de l’editorial Bruguera i els estudis Balet i Blay, aquest projecte comptarà amb l’assessorament del centre cívic la Bruguera i Centre d’estudis el Coll Vallcarca.”

Com va exposar Farrés, l’Ajuntament de Barcelona està emprenent accions específiques entorn de la il•lustració i el còmic per potenciar la seva importància en la història de Barcelona a causa del traspàs del dibuixant Francisco Ibáñez. L’editorial Bruguera, situada al barri del Coll, ha creat els còmics més importants de l’imaginari col·lectiu que han marcat diferents generacions a Barcelona i la resta de l’Estat i hi han treballat dibuixants de la categoria de Francisco Ibáñez, Escobar, Vázquez i Peñarroya. Com va recordar el conseller de TriasxBCN, Terenci Moix va crear el concepte ‘d’escola Bruguera’ per referir-se als autors de l’editorial. Al mateix temps, als estudis Balet i Blay, també al barri del Coll, es va crear la primera pel·lícula d’animació a color d’Europa, ‘Garbancito de la Mancha’ (1945). Aquests estudis van ser enderrocats per construir una promoció de pisos.

“Hi ha necessitat col·lectiva de protegir el patrimoni de la il•lustració i el còmic del barri del Coll. Volem activar i iniciar un estudi per poder recuperar aquest llegat, a més a més d’activar El Coll i Vallcarca des del punt de vista cultural, educatiu i econòmic. Aquest projecte contribuirà a la preservació del patrimoni artístic i cultural, l’atracció d’educació i talent a la zona,” va assenyalar Farrés, que va agrair l’aprovació de la iniciativa.

Recuperem el 116 pels veïns del barri de la Salut

De la seva banda, el conseller de TriasxBCN Jordi Folch va defensar un prec, que va ser acceptat pel Govern del PSC, per tal “que el districte de Gràcia demani de manera immediata als responsables de TMB un estudi que avaluï les necessitats presents i futures dels veïns i on s’inclogui la implementació de solucions que apaivaguin la situació de saturació de la línia de bus 116. Aquest estudi també cercarà una adequada planificació del turisme, tot oferint solucions temporals per tal que els veïns no hagin de suportar més temps la manca de previsió per un dimensionament de l’oferta deficient. Des del nostre grup municipal exposem alguna de les accions més òbvies i immediates a realitzar:
– Instar a l’Ajuntament de Barcelona i al Districte d’Horta-Guinardó la recuperació del bus llançadora ubicat a la Plaça Alfons el Savi que enllaci fins el Parc Güell.
– Implementació d’un autobús llançadora des de la Plaça Lesseps fins el Parc Güell.
– Dotar d’informadors la parada de l’autobús de Gran de Gràcia – Lesseps (1116), la sortida del metro de Lesseps i la parada de l’autobús 116 de l’entrada principal del Park Güell (2555).
– Reforçar el servei de l’autobús 116.

– Estudiar la possibilitat de crear un recorregut específic del 116 exclusivament pel barri de la Salut per facilitar la mobilitat dels veïns”.

“El 116, amb capacitat de desplaçar passatge molt limitada perquè està dissenyat i dimensionat per donar servei als barris de muntanya del districte de Gràcia, pateix una gran pressió turística perjudicant els veïns”, va dir el representant de TriasxBCN. La implementació de la Nova xarxa de Bus va modificar els recorreguts de les línies 92 i 55, i per tant, “s’ha de dimensionar la demanda del 116 en funció d’aquests canvis”, va reclamar Folch. Com va explicar Folch, l’autobús de barri 116 dona servei als barris de muntanya de Gràcia on cada cop hi ha una població més envellida i vulnerable; i va agrair l’acceptació del prec “esperem amb candeletes aquestes millores per al benestar dels veïns i les veïnes del barri, que segur que els hi agrairan”.

Demanem l’ampliació de l’àrea d’influència  de la nova escola bressol de l’escola Marillac

Per la seva part, Elisenda Graell va defensar un altre prec de TriasxBCN per reclamar “Que el govern insti a l’Institut Municipal d’Educació (IME) a que quan entri en funcionament la nova escola bressol municipal ubicada a l’antic edifici de l’Escola Marillac, la zona d’influència específica del centre s’ampliï al barri de Camp d’en Grassot i Gràcia Nova (carrer Sant Antoni Maria Claret, Indústria, Còrsega, Nàpols, Sardenya i Sicília)”.

Com va explicar Graell, “al barri de Camp d’en Grassot i Gràcia Nova van néixer 244 infants l’any 2021 i 240 el 2022, barris on no hi ha oferta pública d’escoles bressol municipals i tampoc solars municipals disponibles per ubicar una escola bressol municipal”. Segons informa l’Institut Municipal d’Educació (IME) s’ha adquirit l’antic edifici de l’Escola Marillac, al barri de la Sagrada Família, per ubicar-hi una nova escola bressol municipal. “Demanem ampliar la zona d’influència per donar resposta a les necessitats dels nostres veïns i veïnes, segur que ho agrairan”, va assenyalar Graell, celebrant que el prec fos acceptat.

Finalment, també es va aprovar una Declaració Institucional per l’emergència climàtica, promoguda pel grup Trias per Barcelona i que va ser llegida per la consellera portaveu Carme Lleó.

Barcelona, 25 d’octubre de 2023

ÚLTIMES NOTÍCIES
TEMÀTIQUES
SEGUEIX-NOS!
Desplaça cap amunt