Reclamem reprendre les reunions de la Comissió Estat-Generalitat-Ajuntament per tractar traspassos pendents

El grup municipal ho reclamarà amb una proposició a les comissions de Plenari, on també demanarà la creació de l’Oficina de Digitalització del Comerç Minorista, un pla per a fer de Barcelona una ciutat jugable inclusiva i l’avaluació de les polítiques de mobilitat que han aplicat els Governs d’Ada Colau, entre d’altres

 

El Grup Municipal de Trias per Barcelona demana la convocatòria de la Comissió de Col·laboració Interadministrativa entre el Govern de l’Estat, la Generalitat i l’Ajuntament per reprendre traspassos i millores pendents a la capital catalana. El grup municipal ho reclamarà amb una proposició a les comissions de Plenari d’aquesta setmana, on també demanarà la creació de l’Oficina de Digitalització del Comerç Minorista, un pla per a fer de Barcelona una ciutat jugable inclusiva, i l’avaluació de les polítiques de mobilitat que han aplicat els Governs d’Ada Colau, entre d’altres.

El portaveu del grup de TriasxBCN, Jordi Martí Galbis, ha presentat en roda de premsa les iniciatives que el seu defensarà a les comissions de Plenari, que se celebren demà i dimecres. A la Comissió de Presidència de dimecres al matí, Martí ha explicat que demanarà la represa dels treballs i les reunions de la Comissió de Col·laboració interadministrativa entre el Govern Estatal, la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona, creada el 2006 amb la llei que desenvolupa la Carta Municipal, i que no es reuneix des del mes d’octubre de 2011, quan precisament era l’alcalde de Barcelona Xavier Trias, i Joana Ortega representava el Govern de la Generalitat en tant que vicepresidenta.

“Les condicions són favorables”, ha assenyalat Martí, que ha afegit que “hi ha diferents temes de rellevància i urgència que s’haurien de tractar, com es el cas del traspàs de la caserna del Bruc, la cogovernança amb la Generalitat de Catalunya de Rodalies de Barcelona o l’increment de les aportacions de l’estat en diferents institucions en que participa, entre d’altres”.

El text acorda: “Que l’Ajuntament i l’Alcalde Collboni convoqui la Comissió de Col·laboració Interadministrativa a la major brevetat possible per tal d’avançar en el desenvolupament dels diferents temes que s’han de tractar conjuntament, i que en aquesta nova reunió, com a mínim, es tractin els següents temes:

– El traspàs de la propietat de la caserna del Bruc.

– El traspàs de la propietat de la Comissaria de Via Laietana.

– El traspàs de la propietat dels locals buits de la Seguretat Social.

– La cogovernança amb la Generalitat de Catalunya de Rodalies Barcelona a través de l’ATM.

– La cogovernança amb la Generalitat de Catalunya del Port de Barcelona i l’Aeroport de Barcelona.

– La governança de la Zona Franca.

– El traspàs de la propietat del Palau de Duana.

– L’augment de la dotació pressupostària als ens culturals als quals el Ministeri de Cultura hi és present (MNAC, MACBA, Liceu…)

– La cogovernança de la Biblioteca Central de Barcelona.

– Incrementar les aportacions de l’Estat en les següents institucions en les que participa: Consorci CSIC-IRTA, Institut de Ciències Fotòniques, Parc Científic de Barcelona, Institut d’investigació Biomèdica de Barcelona, Institut de Física d’Altes Energies (IFAE), Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC) i Fons d’Inversió Barcelona Graduate School of Economics (GSE)”.

A la mateixa comissió, TriasxBCN presentarà dos precs, el primer per demanar la concessió de la medalla d’or a títol pòstum per l’historiador barceloní Joan B. Culla, i un altre sobre seguretat que reclamarà al Govern municipal que informi sobre quin és el seu capteniment pel que fa a l’increment dels fets delictius que recullen diferents enquestes oficials, com les del Ministeri de l’Interior o l’enquesta de victimitització de l’Àrea Metropolitana de Barcelona. I és que, com ha recordat Matí Galbis, segons les dades del Ministerio del Interior, a Barcelona des de l’any anterior els delictes sexuals han crescut un 29,3%, els robatoris amb violència han crescut un 9,1%, els robatoris en domicilis han crescut un 26,4%. “La situació està desbocada, anem pel pedregar” ha alertat Martí.

A la Comissió d’Economia i Hisenda, la proposició se centrarà en  el comerç de proximitat i el suport que ha de tenir per a la seva digitalització. Martí ha explicat que el comerç de proximitat és un element bàsic per a la generació de riquesa i de llocs de treball a la ciutat. El comerç on-line s’ha consolidat com un model de consum popular i mostra una tendència creixent, i el petit comerç té el repte de la digitalització tant per la promoció com per la venda dels seus productes.

La proposició del grup de Trias per Barcelona demana al govern municipal “crear l’Oficina de Digitalització del Comerç Minorista com a instrument que permeti la transformació i digitalització del comerç tradicional de la ciutat. Aquesta oficina ha de ser independent del govern municipal, tenir una gestió público- privada i ha de desenvolupar una doble funció.

– En primer lloc, realitzar una atenció personalitzada que permeti acompanyar al petit comerç en el seu procés de digitalització.

– En segon lloc, dur a terme funcions de seguiment del mercat i avaluació de l’impacte normatiu del sector.”

A la mateixa Comissió, la regidora Joan Ortega demanarà en un Prec al Govern posar en marxa urgentment un Pla d’Acció per l’adjudicació de les parades tancades del Mercat de la Boqueria, avui un 10%, i  informi de quines gestions s’han fets amb els comerciants interessats en instal·lar-se en aquest Mercat emblemàtic de la ciutat i perquè estan trigant tants anys a trobar una solució.

A la Comissió de Drets Socials, Cultura i Esports la regidora Neus Munté defensarà una iniciativa que reclama:

“Que abans de finalitzar el mes de gener el Govern presenti públicament un pla per a fer de Barcelona una ciutat jugable inclusiva que inclogui el calendari d’execució, el pressupost destinat i les següents accions prioritàries :

  • Com a urgent i prioritària, la publicació de la llista de parcs infantils de la ciutat de Barcelona que són accessibles i inclusius a la pàgina de l’Institut de persones amb discapacitat, tot especificant el nivell d’accessibilitat, per tal que les famílies puguin consultar i decidir l’opció que els va millor pels seus infants.
  • Una calendarització dels espais de joc de cada districte que seran 100% accessibles i inclusius en aquest mandat, tant pel que fa a les estructures de joc com per l’accés.
  • I l’elaboració i aprovació d’un protocol per garantir que, mentre arribi el moment que tots els infants amb discapacitat de la nostra ciutat tinguin una zona de joc accessible i inclusiva propera al seu domicili, en el cas de que una família sol·liciti un element de joc adaptat a una zona de jocs infantils propera al seu domicili, en un termini no superior a 30 dies l’Ajuntament instal·li aquest element de joc, per garantir el dret a l’oci i al joc dels infants amb discapacitat de la nostra ciutat. Volem que aquest protocol haurà es posi en marxa abans de l’estiu de l’any 2024.”

“Volem donar un impuls definitiu al joc infantil inclusiu a la ciutat de Barcelona”, ha afirmat el portaveu de TriasxBCN, tot recordant que en el passat mandat el seu grup va presentar iniciatives al respecte. “Tornem a insistir als mateixos responsables, eren els mateixos en el mandat passat. Passen els anys i tenim el mapa incomplet d’espais accessibles”, ha assegurat.   

La mateixa Neus Munté defensarà també un Prec per reclamar al Consorci de l’Educació de Barcelona “una moratòria excepcionals en el cas de les adscripcions d’educació primària a educació secundària obligatòria en el curs 2024-2025 per a les famílies amb germans ja escolaritzats a centres de secundària que han vist que han deixat de ser els adscrits als centres d’educació primària”.

Martí ha explicat que la proposició de la Comissió d’Ecologia, Urbanisme, Mobilitat i Habitatge, se centra en la mobilitat, “que avui a Barcelona és un problema”. “Reclamarem una avaluació exhaustiva de les polítiques que han aplicat els Govern d’Ada Colau en aquest àmbit els darrers 8 anys”, ha dit.

El contingut de la iniciativa reclama:

“Donar un  nou impuls a les polítiques de mobilitat tenint en compte les qüestions següents:

– Les polítiques de mobilitat han de tornar a ser un eix prioritari de l’agenda del govern municipal, ja que la mobilitat a la ciutat encara és una de les preocupacions dels barcelonins i uns dels principals problemes a resoldre a Barcelona.

– La millora i el reforç del transport públic com a objectiu principal per tal que aquest sigui una alternativa real al vehicle privat, tant en els viatges urbans, com interurbans, tot vetllant perquè el sistema de transport públic tingui un finançament adequat  i dimensionat a les necessitats de Barcelona i de la seva àrea metropolitana, exigint a les administracions competents les inversions i els recursos necessaris per al seu bon funcionament i oferta.

– La implementació d’una verdadera estratègia per l’electrificació de la flota de vehicles, així com l’ús de les tecnologies per una gestió intel•ligent de les solucions de mobilitat de la ciutat.

– L’avaluació, des del punt de vista de la fluïdesa del trànsit, la contaminació i el seu impacte social i econòmic, de totes aquelles mesures que s’han fet en els darrers vuit anys en l’àmbit de la mobilitat.

– La convocatòria immediata del Pacte de la Mobilitat per tal d’establir grans consensos en l’àmbit de la mobilitat, definir el model de mobilitat de la ciutat per als anys vinents i les línies estratègiques perquè Barcelona sigui referent en solucions de mobilitat sostenible”.

El regidor Damià Calvet presentarà també un prec a l’executiu de Jaume Collboni per accelerar la Rambla Verda pendent a l’avinguda Vallcarca, i que en concret reclama: “Que el Govern Municipal de l’Ajuntament de Barcelona iniciï abans del segon trimestre del 2024 els mecanismes necessaris per al desenvolupament de la MPGM en l’àmbit de l’avinguda de l’Hospital Militar-Farigola, mitjançant els instruments urbanístics que l’adaptin i els procediments necessaris, inclosa l’expropiació i enderroc de les edificacions per qualificació de 6b, per tal de convertir l’avinguda de Vallcarca en l’eix verd contemplat en el planejament”.

El grup de Trias per Barcelona també treballa perquè tots els grups signin i es pugui aprovar a la Comissió de Drets Socials una Declaració Institucional en suport des de l‘Ajuntament a les persones immigrades, coincidint el proper 18 de desembre amb la commemoració del Dia Internacional del Migrant.

“Tot són propostes per continuar impulsant la ciutat, amb caràcter constructiu, perquè la ciutat, amb un govern en minoria i provisional, no s’aturi i per sortir de la deriva dels darrers vuit anys”, ha finalitzat Jordi Martí.

 

Barcelona, 11 de desembre de 2023

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Email
Print
ÚLTIMES NOTÍCIES
TEMÀTIQUES
SEGUEIX-NOS!
Desplaça cap amunt