Acordem amb el govern Collboni iniciar la modificació del PEUAT

El regidor Damià Calvet assegura que cal un canvi perquè després de vuit anys d’aplicació de determinades polítiques ideològiques, que barregen el dret a l’habitatge amb l’atac permanent als sectors immobiliari i turístic, ens trobem amb una ciutat amb menys oferta de lloguer i més cara que mai

 

El grup municipal de ‘Trias per Barcelona’ ha acordat avui amb el govern de Jaume Collboni iniciar la modificació del PEUAT (Pla Especial Urbanístics d’Allotjaments Turístics) per regular les llars compartides i permetre projectes singulars d’allotjament turístic. El regidor de TriasxBCN, Damià Calvet, ha assegurat que cal un canvi perquè després de vuit anys d’aplicació de determinades polítiques ideològiques, que barregen el dret a l’habitatge amb l’atac permanent al sector immobiliari i al turístic, ens trobem amb una ciutat amb menys oferta de lloguer i més cara que mai.

La Comissió d’Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat de l’Ajuntament ha aprovat aquesta tarda una proposició de Trias per Barcelona, presentada pel regidor responsable de l’àmbit urbanístic, Damià Calvet, i transaccionada amb l’executiu del PSC, que insta el Govern municipal a: “Que s’iniciï la modificació del PEUAT, almenys en les dues línies d’actuació següents:

En primer lloc, considerant que les llars compartides són una activitat econòmica que permet millorar l’economia familiar de moltes famílies sense afectar a l’oferta d’habitatge, es realitzi una modificació en el PEUAT que inclogui en l’articulat la regulació d’aquesta activitat de la mateixa manera com es contempla el decret 75/2020 de Turisme del 6 d’agost de 2020, que preveu lloguers que no superin els trenta-un dies d’estada amb un màxim de 4 places per habitatge i que requereix que la llicència sigui demanada per la persona que viu l’habitatge, i que aquesta persona hi resideixi durant l’estada.

I que, entre el moment actual i l’aprovació definitiva d’aquesta modificació del PEUAT, es dugui a terme una ordenança municipal que permeti el registre de les llars compartides en els mateixos termes que el mencionat decret.

 

En segon lloc, que es modifiqui el PEUAT de manera que permeti millorar l’oferta d’allotjaments turístics de la ciutat amb projectes singulars que comportin l’augment de l’oferta turística de qualitat, que pugui aportar valor afegit a la ciutat de Barcelona sense contribuir a la seva massificació. I que aquesta modificació inclogui la possibilitat de la implantació d’aquest tipus de projectes a la zona específica 1 i 2, previ a un estudi de cada proposta en particular i la seva viabilitat i impacte en la seva ubicació”.

Damià Calvet ha assenyalat que el PEUAT actual és un document que “se centra en la restricció, en la prohibició, que busca el decreixement econòmic, una teoria oposada a la prosperitat i el creixement econòmic”.  

 

“Cal abordar el fenomen del turisme i dels establiments d’allotjament turístic, activitat que paga impostos i genera ocupació, de manera que aquesta activitat econòmica tingui un retorn positiu per la ciutat i pel barri on es realitzen”, ha dit. També cal minimitzar externalitats negatives, “que en té, i passar de la restricció a la gestió i de la prohibició a l’ordenació, en benefici de la gent”, ha reblat Calvet, que també ha afegit que per aquest motiu es proposa la modificació de PEUAT, en dos sentits. El primer, regular les llars compartides, com fa el govern de la Generalitat: “volem que a Barcelona es pugui fer el mateix que a la resta de país”. I el segon, autoritzar projectes singulars a tota la ciutat perquè el “sector encara sigui millor i sobretot que no perdem oportunitats”.

Com ha assenyalat Damià Calvet, autoritzar establiments singulars és una proposta avalada per exemples internacionals, com es fa a Lisboa o a Dublín. El regidor ha explicat que es podria vincular l’establiment de nous hotels a la zona 1, la més cèntrica de la ciutat, a que part de l’edificació es destinés a un dels equipaments bàsics dels previstos a la MPGM d’equipaments d’allotjament dotacional de Barcelona, aprovada el novembre del 22, i que defineix uns equipaments com particularment importants a Barcelona. Aquesta vinculació es produiria seguint la mateixa tècnica que la MPGM per a incrementar la reserva d’habitatge de protecció en sòl urbà consolidat (la MPGM del 30%), que preveu que en determinades operacions, part de l’edificació hagi de destinar-se a una qualificació urbanística diferenciada (en el cas dels hotels, a equipaments).

“Aquesta aproximació, a més de situar Barcelona en l’estàndard internacional, permetria aconseguir que el PEUAT fos una font de benefici per la ciutat en lloc d’una font permanent de pèrdua oportunitats, risc jurídic i restricció econòmica sense retorn”, ha afegit Calvet.

 

La proposició s’ha aprovat amb els vots favorables de TriasxBCN, PP i VOX; el PSC s’ha abstingut, i Barcelona en Comú i ERC hi han votat en contra. Calvet, després d’escoltar els diferents grups ha afegit, “algunes intervencions neguen la realitat, després de vuit anys d’aplicació de determinades polítiques ideològiques per part de Barcelona en Comú, que barregen el dret a l’habitatge amb l’atac permanent al sector immobiliari i al turístic, el que ens trobem és una ciutat amb menys oferta de lloguer  i més cara que mai. Alguna cosa deuen haver fet malament”.

 

Barcelona, 14 de novembre de 2023

Documents descarregables:

Nota de Premsa

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Email
Print
ÚLTIMES NOTÍCIES
TEMÀTIQUES
SEGUEIX-NOS!
Desplaça cap amunt