Forcem l’executiu Collboni a complir amb la Llei de Transparència i reprendre la publicació d’informació detallada sobre l’acció de govern

A la Comissió de Presidència i Règim Interior, la regidora de TriasxBCN Victòria Alsina afirma que per avançar en transparència i bones pràctiques a la capital catalana “ens hi hem d’involucrar tots, però la major responsabilitat recau en el govern municipal”

El grup municipal de ‘Trias per Barcelona’ a l’Ajuntament ha forçat avui l’executiu que encapçala l’alcalde Jaume Collboni a complir amb la Llei de Transparència i reprendre la publicació d’informació detallada sobre l’acció de govern. La regidora del grup de TriasxBCN Victòria Alsina ha afirmat que per avançar en transparència i bones pràctiques a la capital catalana “ens hi hem d’involucrar tots, però la major responsabilitat recau en el govern municipal”.

A la Comissió de Presidència, Seguretat i Règim Interior que s’ha celebrat aquest matí a l’Ajuntament, la regidora Victòria Alsina ha presentat una proposició del grup de TriasxBCN, transaccionada amb el grup de Barcelona en Comú, que acorda:

“Que el Govern Municipal executi la llei de transparència en la seva totalitat i procedeixi, entre altres coses:

  • Publicar i mantenir actualitzada l’acció de govern i l’estat de desenvolupament dels projectes i el compliment de les diferents iniciatives aprovades en els diferents òrgans del consistori.
  • Publicar les agendes, els viatges, els desplaçaments i els allotjaments , i mantenir-les actualitzades, de tots els membres del govern municipal.
  • Publicar al portal de transparència l’agenda pública amb grups d’interès dels alts càrrecs i personal directiu i llocs assimilats de l’Ajuntament de Barcelona.
  • Publicar qualsevol tipus d’activitat formativa dels membres del govern que suposin una despesa per l’Ajuntament de Barcelona, o les entitat de caire públic.
  • Publicar al portal de transparència la llista dels obsequis que reben els diferents membres del govern, així com la persona que els fa l’obsequi.
  • Dotar de recursos econòmics i humans a la Direcció de Serveis d’Anàlisi per tal que pugui realitzar les seves tasques d’anàlisi i investigació de possibles males pràctiques i conductes irregulars de l’administració municipal i del sector públic.
  • Instar al govern municipal a que el Comitè d’Ètica presenti a la Comissió de Presidència l’Informe anual que inclou l’activitat de la Bústia Ètica, que fins ara s’havia presentat cada any.”

Victòria Alsina ha iniciat la seva intervenció agraint la feina que fa, “malgrat el nul interès del govern municipal”, els treballadors i treballadores de la Direcció de Serveis d’Anàlisi i del departament de Transparència per a la bona gestió pública i les sessions de formació que van oferir aquestes darreres setmanes. La regidora Alsina ha denunciat que el PSC ha fet un esforç per minimitzar la feina que s’havia iniciat al 2014 en el mandat de l’alcalde Trias, amb el projecte de  “Govern Obert” per millorar la transparència, la participació i l’obertura de dades públiques. “En el primer mandat de l’alcaldessa Colau hi va haver una certa continuïtat, amb la creació d’una Oficina per a la Transparència i les Bones Pràctiques el 2015”, ha dit la regidora de TriasxBCN, “i Barcelona encapçalava els rànkings de Transparència, però no va seguir així, la tinent l’alcalde Laia Bonet la va dissoldre en plena pandèmia 2020. Mentre que altres institucions han avançat, aquest ajuntament retrocedia”.

Alsina s’ha fet ressò de les queixes de treballadors d’aquest àmbit i també del Síndic de Barcelona, que han alertat de la manca de recursos. “Demanem que es compleixi la legalitat, també més compromís amb la ciutadania i els grups de l‘oposició per tenir més informació sobre l’acció de govern. En el passat es feia, per què ho han deixat de fer deixat de fer?, per què no es compleixen els mínims normatius?”.

“Des de Trias per Barcelona apostem per avançar en la transparència, en les auditories operatives i en facilitar la feina a l’oposició per monitoritzar la feina del govern. Ens hi hem d’involucrar tots, però la major responsabilitat recau en el govern municipal”, ha dit la regidora de TriasxBCN.

La proposició s’ha aprovat per unanimitat; i Alsina ha lamentat que el govern, “tot i votar a favor, no reconegui la necessitat de millorar; les agendes no estan actualitzades, no especifiquen els viatges ni les reunions que fan”. “El govern no té la capacitat de fer la feina que Barcelona es mereix i no té la voluntat d’explicar-ho”, ha conclòs Victòria Alsina.

 

Barcelona, 19  de juny de 2024

ÚLTIMES NOTÍCIES
TEMÀTIQUES
SEGUEIX-NOS!
Desplaça cap amunt