Forcem el govern de Nou Barris a actualitzar el Catàleg del Patrimoni Arquitectònic per protegir elements històrics i culturals no catalogats del districte

Al Plenari del Consell de Nou Barris d’aquest mes de maig, l’executiu del PSC accepta dos precs de Trias per Barcelona i el Casal de Joves de La Prosperitat cedirà un espai al Club d’Atletisme Nou Barris, i s’esmenarà l’acord de cessió d’espai per a Vozes

El Grup Municipal de ‘Trias per Barcelona’ a Nou Barris ha aconseguit que el govern de Jaume Collboni actualitzi el Catàleg del Patrimoni Arquitectònic per protegir elements històrics i culturals no catalogats del districte. Al Plenari del Consell de Nou Barris d’aquest mes de maig, l’executiu del PSC accepta dos precs de TriasxBCN i el Casal de Joves de La Prosperitat cedirà un espai al Club d’Atletisme Nou Barris per a la seva nova oficina, garantint una millor gestió i servei als usuaris de Can Dragó, i s’esmenarà l’acord de cessió d’espai per a l’entitat Vozes, o se li oferirà un centre alternatiu amb les mateixes condicions.

En el ple del districte de Nou Barris d’aquest mes, celebrat ahir dimecres 15 de maig, el grup de Trias per Barcelona, amb Lorena Checa com a consellera i portaveu, i el conseller David Puértolas, va aconseguir aprovar les tres iniciatives presentades pel grup. Lorena Checa va presentar la proposició que acordava:

“Que el govern del districte treballi per a l’actualització del Catàleg del Patrimoni Arquitectònic, específicament aquell situat a Nou Barris, amb l’objectiu de:

  • Incloure’n aquells elements arquitectònics, o no, però que, pel seu valor històric i cultural mereixen ser protegits, i que, actualment no s’inclouen en el catàleg.
  • Elaborar una revisió de les categories que presenten els elements ja catalogats.
  • Iniciar les modificacions corresponents en aquells elements que haurien de presentar una categoria de protecció superior a l’assignada”.

Com va exposar la consellera Checa, el districte de Nou Barris “presenta un ric llegat històric i cultural en el seu patrimoni, testimoni d’allò que ha estat el districte i que li atribueix una identitat inqüestionable”. El districte de Nou Barris té edificis i elements històrics catalogats amb categories inferiors en comparació amb els districtes veïns com Horta-Guinardó i Sant Andreu, “però el patrimoni històric de Nou Barris és igual d’important i mereix una catalogació similar per garantir la seva protecció”, va insistir la portaveu al districte de TriasxBCN. Com a exemple va situar el dipòsit d’aigua del Passatge de l’Esperança, “un element que, sense ser una edificació, forma part del paisatge urbanístic i ciutadà del districte”.

Lorena Checa va alertar que a mesura que es desenvolupen nous plans urbanístics i es construeixen nous edificis, “hi ha el risc de perdre aquests elements històrics, especialment si estan poc o gens protegits”, i va celebrar l’aprovació de la iniciativa, que va comptar amb els vots de Trias per Barcelona, ERC, Barcelona en Comú i PP; mentre que PSC i Vox es van abstenir.

L’executiu socialista sí va acceptar els dos precs presentats pel grup de Trias per Barcelona. En el primer, presentat pel conseller David Puértolas, es reclamava al govern del Districte: “Que, amb el consens de les parts implicades, se cedeixi un espai de l’interior del nou edifici del Casal de Joves de La Prosperitat al Club d’Atletisme Nou Barris, amb la finalitat que aquest esdevingui la nova l’oficina de l’entitat, i per tal que aquesta pugui ser gestionada i oferir servei eficaç als centenars d’infants i joves que són usuaris/res de la Pista d’Atletisme – Centre Esportiu Municipal Can Dragó”.

Com va exposar el conseller Puértolas, el Club d’Atletisme de Nou Barris, actiu des de 1986, “és un referent arreu de la ciutat, amb una important presència en les principals competicions de la Federació Catalana d’Atletisme. És una entitat sense ànim de lucre que fomenta la integració de persones de diferents edats i condicions. El club treballa amb més de 300 infants i joves, oferint atenció tant amb ells, com a les famílies, aportant-los tot un seguit de valors positius que emanen de la pràctica de l’esport”.

Els entrenaments d’aquest club es produeixen a la pista d’atletisme de Can Dragó, però les oficines es troben a Via Favència 446, “fet que dificulta la gestió del club i les relacions amb les famílies”, va exposar Puértolas, que va agrair l’acceptació del prec; “ara, amb aquesta nova oficina es podrà donar una millor atenció a tots els usuaris i usuàries”.

El darrer prec, presentat per la consellera portaveu Checa i que també va ser acceptat, reclamava:  “Que, en acord amb l’entitat Vozes, esmeni el nou acord de col·laboració entre el Districte de Nou Barris i el Consorci d’Educació respecte la cessió d’espai, del Carrer Deià 28-38, on permeti romandre a l’entitat Vozes en idèntiques condicions en la que es troben actualment, o bé, ofereixi un centre alternatiu a l’entitat on pugui desenvolupar les seves activitats en iguals condicions amb què s’hi troben actualment a la planta baixa del Carrer Deià 28-38”.

Checa va explicar que l’entitat Vozes, des de 2004, ofereix formació musical a centenars d’infants i joves, promovent la integració social a Nou Barris. Ha utilitzat diversos espais del districte per a les seves activitats, actualment el Centre de Formació de Persones Adultes Madrid, gràcies a un acord amb el Consorci d’Educació i l’Ajuntament de Barcelona. Aquest acord, que finalitzava el juny de 2020 amb una possible pròrroga d’un any, està en revisió. El nou esborrany del Consorci d’Educació proposa reduir les activitats de Vozes de set a dos dies per setmana, i obligaria l’entitat a signar un conveni on despeses com neteja i manteniment encara estan per determinar.

“El que pretén ser el nou acord de col·laboració entre el Districte de Nou Barris i el Consorci d’Educació respecte a la cessió d’espai de 9 d’abril de 2024, comporta un perjudici irreparable per a la continuïtat i assoliment dels objectius de l’entitat Vozes”, va lamentar la consellera, que va agrair l’aprovació del prec.

 

Barcelona, 16 de maig de 2024

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Email
Print
ÚLTIMES NOTÍCIES
TEMÀTIQUES
SEGUEIX-NOS!
Desplaça cap amunt