Forcem el Govern Collboni a garantir piscines públiques gratuïtes, àrees de joc infantil cobertes i més refugis climàtics aquest estiu

La portaveu adjunta de TriasxBCN, Neus Munté, que ha defensat la proposició que ho reclama al Comissió de Drets Socials, Cultura i Esports, constata que l’executiu va tard i a remolc dels esdeveniments i de les iniciatives dels grups polítics  

El grup municipal de ‘Trias per Barcelona’ a l’Ajuntament ha forçat el Govern municipal de Jaume Collboni a garantir aquest estiu i per combatre la calor piscines públiques gratuïtes, àrees de joc infantil cobertes i més refugis climàtics. La portaveu adjunta de TriasxBCN, Neus Munté, que ha defensat la proposició que ho reclama al Comissió de Drets Socials, Cultura i Esports, ha constatat que l’executiu del PSC va tard i a remolc dels esdeveniments i de les iniciatives dels grups polítics a l’oposició.

La regidora de TriasxBCN Neus Munté ha demanat la paraula a l’inici de la comissió d’aquest matí per expressar la disconformitat del seu grup perquè, després de dos mesos en què les comissions han estat merament administratives a causa de les successives convocatòries electorals, el govern de l’alcalde Collboni no presenti, en cap de les comissions, ni mesures de govern ni informes: “és un reflex de la inactivitat del govern. I lamentem també que es mantingui la tònica del mandat passat, en què el mateix dia de la comissió es convoca una roda de premsa sobre un tema que afecta la mateixa. I és també una mostra de la poca consideració que el govern té per les comissions”.

Ja seguint l’ordre del dia, la portaveu adjunta de TriasxBCN ha defensat una proposició que acorda que el govern municipal:

  1. “Garanteixi la gratuïtat de totes les piscines públiques, tot compensant els gestors corresponents, per al conjunt de la ciutadania durant tot l’estiu.
  2. Garanteixi que aquest estiu es cobrirà una àrea de joc infantil de cada barri, tal i com es van comprometre a fer en el prec acceptat en el Consell Plenari del mes de febrer del 2024 i  també en el passat mandat municipal.  Aquesta informació també apareixerà a la pàgina de jocs infantils de l’Ajuntament de Barcelona.
  3. Que com a mesura per a garantir una Barcelona saludable, publiqui de forma immediata la llista de refugis climàtics per a l’estiu de 2024 i que aquesta llista inclogui refugis climàtics per tots aquells barris que l’estiu passat no en tenien, posant especial èmfasi en les zones de major vulnerabilitat social de la ciutat. De la mateixa manera, que aquesta llista homogeneïtzi la ràtio de refugis climàtics per habitant entre els diferents districtes de Barcelona.
  4. Garanteixi que tots els refugis climàtics es mantindran operatius al llarg de tot l’estiu
  5. Elabori una campanya de comunicació àmplia que inclogui: informació d’on estan els diferents refugis climàtics, les àrees de joc infantil cobertes, consells de salut sobre com evitar els cops de calor i com poder mantenir les llars sense climatitzar a una bona temperatura.”

Neus Munté ha explicat que fa uns dies el seu grup va expressar “la manca d’interès del govern per construir xarxa de refugis climàtics, tot i el context de crisi climàtica d’onada de calor”. No obstant, dies després, “el govern va convocar una roda de premsa per explicar el Pla de Calor, tot i que va ser desconvocada a darrera hora”. Dijous passat Trias per Barcelona va registrar la proposició que avui es debat, i finalment ahir dilluns, la tinent d’Alcalde Laia Bonet feia una roda premsa per presentar el Pla Calor, dos dies després que es posés en marxa. “Per tot plegat, la primera constatació és que van tard i a remolc dels esdeveniments i de les iniciatives dels grups”, ha dit la regidora de TriasxBCN.

Amb la informació que ahir va oferir el govern “podem concloure es que les demandes de la nostra proposició continuen vigents”, ha indicat. “Com és possible la ràtio de refugis climàtics per habitant a alguns districtes de la ciutat sigui d’un refugi per cada 2.200 habitants, mentre que en d’altres, d’un per cada 6.000 habitants?”, ha preguntat Munté. La portaveu adjunta ha recordat que, la setmana passada, TriasxBCN denunciava des del Verdum que Nou Barris, el districte de ciutat amb la renda més baixa i amb una de les densitats de població més altes, es troba en vuitena posició pel que fa a l’esmentada ràtio, lloc que, amb el nou llistat de refugis climàtics, encara manté.

Munté ha exposat que fa uns anys que veiem com, durant el mes d’agost, casals, biblioteques i centres cívics decretats com a refugis climàtics, tanquen les portes, “i això es repetirà”. Trias pe Barcelona reclama que es garanteixi la gratuïtat de totes les piscines públiques, tot compensant els gestors corresponents, per al conjunt de la ciutadania durant tot l’estiu; però l’anunci d’ahir de la Tinenta d’Alcalde de fer les piscines públiques refugis climàtics mantenint els preus públics, però assegurant ajudes a les persones que no s’ho puguin permetre, “farà que els ciutadans que viuen en una situació de vulnerabilitat hauran de demanar un ajut, amb tota la càrrega burocràtica que suposa”.

“Hem de garantir que tots els barris disposaran de refugis climàtics, que s’acabarà amb la disparitat de ràtio entre refugi i habitant que es dona a diferents districtes; i que es complirà la paraula donada per cobrir una àrea de joc infantil de cada barri: sempre se’ns ha dit que si, però no s’ha complert mai”, ha exposat Neus Munté. La iniciativa s’ha aprovat amb el suport de Trias per Barcelona, Barcelona en Comú, ERC i el PP; l’abstenció del PSC i el vot en contra de Vox.

Barcelona, 18 de juny de 2024

ÚLTIMES NOTÍCIES
TEMÀTIQUES
SEGUEIX-NOS!
Desplaça cap amunt