Exigim Collboni que eviti anuncis buits en matèria d’habitatge i concreti els cavis al PEUAT, la modificació del 30% i agilitzin la tramitació de llicències

El grup TriasxBCN aconsegueix també aprovar parcialment un altre prec que reclama a l’executiu considerar l’obertura a la ciutat d’un segon centre de l’Escola Municipal de Segones Oportunitats

El grup municipal de ‘Trias per Barcelona’ a l’Ajuntament ha exigit avui a l’Alcalde Jaume Collboni que eviti més anuncis buits en matèria d’habitatge i concreti els cavis al PEUAT, la modificació del 30% i agilitzin la tramitació de llicències. El grup de TriasxBCN ha aconseguit també aprovar parcialment un altre Prec que reclama a l’executiu considerar l’obertura a la ciutat d’un segon centre de l’Escola Municipal de Segones Oportunitats.

Al Consell Plenari d’avui, el regidor del grup de TriasxBCN en l’àmbit de l’urbanisme i l’habitatge, Damià Calvet, ha adreçat un prec a l’alcalde Collboni, que ha estat acceptat per aquest, que reclamava: “Que el Govern Municipal es comprometi a què les mesures que s’impulsin en matèria d’habitatge comptin amb el diàleg i el màxim consens dels grups municipals i sobretot amb els agents del sector (Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, el Col•legi d’Arquitectura Tècnica de Barcelona, l’Associació de Promotors Constructors d’Edificis de Barcelona, la Cambra de la Propietat Urbana de Barcelona i Tercer Sector, entre d’altres) de tal manera que siguin útils per donar resposta a les necessitats d’impuls del sector i a la resolució de les mancances socials del mercat de l’habitatge, i que permetin i no paralitzin la generació d’oferta, tant d’habitatge lliure com d’habitatge protegit”.

Com ha explicat el regidor de TriasxBCN, l’accés a l’habitatge és, segons el CIS, el segon problema més important, vinculat a les necessitats de l’augment de la població, l’emancipació dels joves, l’atenció a l’emergència… i és un problema per falta d’oferta, especialment de lloguer i assequible. “Des de Trias per Barcelona entenem les polítiques d’habitatge com un element clau per la cohesió social, però han de ser polítiques útils i coherents i han de servir per generar més oferta, assequible, i atendre l’emergència habitacional de persones i famílies en risc d’exclusió”, ha remarcat Calvet, que ha explicat que en el darrer any, el seu grup ha presentat diverses iniciatives en matèria d’habitatge, com la modificació de la reserva del 30% d’habitatge de protecció en sòl urbà consolidat; la modificació del PEUAT, per generar més oferta; es va impulsar, amb ERC, la Comissió extraordinària per la regeneració urbana a barris com el Besòs, o una iniciativa per a l’agilització de llicències d’obres.

Calvet també s’ha referit a l’anunci la setmana passada de l’eliminació dels pisos turístics i de la modificació de la reserva del 30%, “que creiem que només ha estat una declaració d’intencions”. “Amb la modificació del 30% anem tard, només va ser un anunci, sense cap document que puguem contrastar amb el sector; i sobre les dades de l’encariment del preu de l’habitatge, les va anunciar com si vostès no fossin corresponsables del fracàs de les polítiques d’habitatge de Barcelona dels darrers anys: la situació crítica de l’habitatge a la ciutat també és responsabilitat seva”, ha dit.

I pel que fa a l’anunci de l’Alcalde de l’extinció de les 10.101 llicències d’habitatges d’Ús Turístic a la ciutat, Damià Calvet ha advertit que “ni seran 10.000 ni seran en cinc anys”. El regidor de Trias per Barcelona ho ha dit en referència a que en cap cas no es pot afirmar que tots aquests habitatges s’incorporaran al mercat residencial i ajudaran a que hi hagi més oferta de lloguer, perquè ara mateix gairebé la meitat de llicències ja no operen; i pel fet que el mateix Decret de la Generalitat que empararia l’extinció de llicències, garanteix que els propietaris puguin sol·licitar una pròrroga de cinc anys.

“Si volen regulacions útils”, ha dit Damià Calvet a l’Alcalde Collboni, “iniciïn la modificació del PEUAT, presentin la modificació del 30%, i agilitzin la tramitació de llicències”. Menys anuncis i més voluntat de diàleg i consens amb el sector per tenir una regulació útil i coherent”, ha conclòs Calvet.

La portaveu adjunta del grup de Trias per Barcelona, Neus Munté, ha presentat avui un altre prec al govern municipal, que reclamava que “obri al llarg del present mandat un segon centre de l’Escola Municipal de Segones Oportunitats, amb l’objectiu d’augmentar significativament el nombre de places ofertades cada curs, així com facilitar-ne l’accés als i les joves de la ciutat d’acord amb criteris de distribució territorial; i que promogui incorporar la informació sobre l’Escola Municipal de Segones Oportunitats de Barcelona a la guia d’estudis postobligatoris del Consorci d’Educació de Barcelona, per tal de donar a conèixer i posar en valor aquest recurs complementari a retornar als estudis postobligatoris”.

Neus Munté ha explicat que l’Escola Municipal de Segones Oportunitats, “és un recurs molt valuós per contribuir que joves que han abandonat els estudis torni a les d’estudis postobligatoris”.  Les dades d’abandonament escolar prematur a Catalunya i a Barcelona, “tot i haver millorat els darrers anys, segueixen sent inacceptables”. Segons diferents estudis, hi ha biaix de gènere, origen i situació socioeconòmica, i en la taxa d’ocupació, la diferència entre tenir o no tenir estudis pot arribar a ser de 27 punts percentuals. La regidora de TriasxBCN ha recordat que fa pocs dies es va celebrar l’acte de lliurament de diplomes de la darrera  promoció als alumnes de l’Escola Municipal de Segones Oportunitats.

“Hi ha una demanda, que ve de lluny, que la ciutat es pugui dotar d’un segon centre per donar sortida i acompanyament a un nombre major de joves”, ha dit Munté. El govern del PSC ha  acceptat el prec de manera parcial, compartint la bona valoració de l’Escola i considerant la perspectiva de replicar a un altre indret ciutat, però no ha volgut posar data a un projecte que està en cartera. Munté ha afegit “ens sentim parcialment satisfets; entenem que hi ha dificultats, però ens quedem amb la voluntat del govern perquè el segon centre de l’Escola de Segones Oportunitats sigui una realitat el més aviat millor”.

Barcelona, 28 de juny de 2024

ÚLTIMES NOTÍCIES
TEMÀTIQUES
SEGUEIX-NOS!
Desplaça cap amunt