Aconseguim que l’executiu municipal informi de les accions previstes per abordar l’exclusió residencial dels joves

El regidor Damià Calvet ho ha defensat a la Comissió d’Ecologia, Urbanisme, Mobilitat i Habitatge amb una proposició que també demana la creació d’un ajut al lloguer destinat a joves, “el present i el futur de la ciutat”

El Grup Municipal de Trias per Barcelona aconsegueix que l’executiu Collboni informi de les accions previstes per abordar l’exclusió residencial dels joves. El regidor Damià Calvet ho ha defensat a la Comissió d’Ecologia, Urbanisme, Mobilitat i Habitatge amb una proposició que també demana la creació d’un ajut al lloguer destinat a joves, “el present i el futur de la ciutat”.

A la Comissió d’Ecologia, Urbanisme, Mobilitat i Habitatge, celebrada aquesta tarda a l’Ajuntament de Barcelona, el regidor Damià Calvet ha presentat una proposició que acorda:

  • Que el Govern Municipal de l’Ajuntament de Barcelona informi, a la propera Comissió d’Ecologia, Urbanisme, Mobilitat i Habitatge, sobre les accions específiques previstes i les que ja està executant per tal d’abordar la situació d’exclusió residencial que pateixen els joves a la ciutat de Barcelona. Que informi també sobre el nombre d’habitatges de lloguer social adjudicats a joves de la reserva del 30% de les adjudicacions i del 25% de l’oferta de la borsa d’habitatges de lloguer.
  • Que posi en marxa i concreti les mesures anunciades en el Pla d’Adolescència i Joventut 2023-2030 en relació a l’habitatge com les promocions específiques d’habitatge dotacional per a joves i l’ajut per la compra de mobiliari o electrodomèstics.
  • Que promogui, des del Consorci d’Habitatge de Barcelona, la creació d’un ajut al lloguer destinat a joves residents a la ciutat, amb unes bases adaptades a la situació actual del mercat de lloguer a Barcelona.

Calvet ha assenyalat que cal impulsar polítiques públiques que permetin els joves, present i futur de la ciutat, viure amb plenitud, emancipar-se i desenvolupar el seu projecte de vida. Durant els darrers vuit anys, ha remarcat, les condicions de vida dels joves lluny de millorar, han anat empitjorant. Segons les dades de l’Observatori Metropolità de l’Habitatge, la meitat dels joves no poden fer front a la compra d’un habitatge ni a un lloguer. Actualment, només 9 dels 73 barris de la ciutat tenen lloguers mitjans per sota dels 750 euros al mes.

Els joves a Barcelona són més de 380.000 persones d’entre 18 i 35 anys que de mitjana tenen uns ingressos inferiors als 25.000 € bruts anuals, que han de destinar més del 60% del seu salari al lloguer, xifra que supera de lluny el llindar dels 30% d’ingressos que es consideren referència per establir si un habitatge és o no accessible. I quant a l’accés a la compra, les dades són encara més preocupants,

“Les polítiques d’habitatge són urgents i requereixen compromís per part de tots els grups, perquè les respostes per ara acumulen fracassos, com el 30% n’és un exemple i l’aplicació de la Ley de la Vivienda en serà una altra”, ha dit.

El regidor de TriasxBCN ha remarcat que “el que proposem avui no és una solució definitiva, sinó una resposta ràpida a una crisi que només fa que empitjorar; necessitem molt més que ajuts directes al lloguer, més que ajuts als electrodomèstics o ajuts a la compra de mobiliari. No n’hi ha prou amb la reserva del 30% de les adjudicacions d’habitatge de lloguer social a joves”.

“Cal que siguem ambiciosos i arribar a grans consensos en matèria d’habitatge, des de les polítiques socials, però també amb solucions des de l’urbanisme, àgil, útil i al servei de les persones”, ha conclòs Calvet.

La proposició s’ha aprovat amb els vots de Trias per Barcelona el PSC, ERC i PP; mentre que Barcelona en Comú i Vox s’han abstingut.

 

Barcelona, 16 de gener de 2024

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Email
Print
ÚLTIMES NOTÍCIES
TEMÀTIQUES
SEGUEIX-NOS!
Desplaça cap amunt