Denunciem la inacció dels darrers governs municipals per promoure l’ús del català a la ciutat, especialment entre els joves

El regidor Joan Rodríguez alerta que el català es troba en una  situació minoritària i minoritzada i està deixant de ser eina de cohesió i d’ascensor social a Barcelona

El Grup de TriasxBCN critica la inacció dels darrers governs municipals per promoure l’ús del català a la ciutat, especialment entre els joves. El regidor Joan Rodríguez alerta que el català es troba en una  situació minoritària i minoritzada i està deixant de ser eina de cohesió i d’ascensor social a Barcelona.

Avui s’ha celebrat la primera sessió de la Comissió no permanent d’estudi per fomentar la presència del català en l’entorn digital i en els nous formats tecnològics, i promoure així l’ús de la llengua catalana entre els i les joves de la ciutat, a la que en representació de Trias per Barcelona hi ha assistit el regidor Joan Rodríguez. A la sessió d’avui s’han aprovat els criteris generals de funcionament i el calendari de les sessions, i el govern ha presentat un informe sobre l’estat de la llengua catalana a la ciutat de Barcelona.

Rodríguez ha celebrat la posada en marxa de la comissió, “hi vam donar suport perquè és necessària, les dades són molt preocupants, especialment entre els joves”. Segons el darrer informe de la Plataforma per la Llengua el districte on menys joves parlen català és Nou Barris amb un 5%; Ciutat Vella amb 15,9% i Sarrià- Sant Gervasi, a l’altre extrem, un 45%. “Tenim greu problema si el català  deixa de ser una eina de cohesió social i d’ascensor social”, ha dit i ha afegit que aquesta comissió és necessària per les dades i també “perquè el català és llengua pròpia de Catalunya i la  situació en què llengua del país a la seva capitat és minoritària i està minoritzada, ens obliga a comprometre’ns”.  

El regidor Rodríguez ha destacat el compromís del grup de Trias per Barcelona en els darrers mandats, en aquest punt ha reivindicat la feina feta pels regidors Ferran Mascarell i Elsa Artadi, i ha enumerat un seguit d’iniciatives, precs, proposicions, tant a les comissions com a plenaris de casa gran i de districtes, per incentivar i promoure l’ús del català,

“El nostre compromís és clar, però, davant totes les iniciatives per part dels diferents governs municipals, hem trobat amb bones paraules, vots favorables, però una inacció que ens ha portat a ser on som”, ha assenyalat el regidor afegint que aquesta inacció es va trencar el febrer de 2023, a pocs mesos eleccions, quan el govern va presentar 68 mesures per promoure l’ús del català, “vam celebrar el document, però res a canviat: l’alcalde s’adreça en castellà joves que li parlen català o el Grec promociona preferentment en castellà”.

“No podem defallir en la demanda de major implicació del govern en la defensa i promoció del català. El català no només és la nostra llengua i fet diferencial com a nació, entenem que una llengua pròpia és més que una eina de comunicació, és una llengua configura una mirada pròpia sobre el món, una riquesa que al preservar i protegir. I volem que el català continuï sent garantia d’ascensor social”, ha destacat.

El regidor ha remarcat que l’entorn digital és bàsic, “és en aquest entorn on es generen continguts, es crea, es distribueix i es consumeix cultura; i és on són els joves i hem d’intentar arribar, perquè no tenim un problema de coneixement, sinó que és problema d’ús”.

El regidor ha finalitzat la seva intervenció rebatent els arguments dels grups de la dreta, que atribueixen que la situació del català és la que perquè els independentistes l’han fet  “antipàtica” i ha citat Ovidi Montllor: “hi ha gent a qui no li agrada que es parli, s’escrigui o es pensi en català. És la mateixa gent a qui no li agrada que es parli, s’escrigui o es pensi”. 

 

Barcelona, 6 de juny de 2024

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Email
Print
ÚLTIMES NOTÍCIES
TEMÀTIQUES
SEGUEIX-NOS!
Desplaça cap amunt