Impulsem una declaració institucional de l’Ajuntament en suport i per l’atenció personalitzada a les persones que viuen amb el VIH

El Consell Plenari acorda per unanimitat una iniciativa que, coincidint amb el Dia Mundial de la Sida, expressa la necessitat de seguir treballant des de les institucions per sensibilitzar la població sobre aquesta realitat i que aposta per promoure la PrEP, el tractament retroviral preexpositiu

El Grup Municipal de Trias per Barcelona ha impulsat l’aprovació avui a l’Ajuntament d’una Declaració Institucional en suport i per l’atenció personalitzada a les persones que viuen amb el VIH. El Consell Plenari municipal ha acordat per unanimitat una iniciativa que, coincidint amb el Dia Mundial de la Sida, també expressa la necessitat de seguir treballant des de les institucions per sensibilitzar la població sobre aquesta realitat i que aposta per promoure la PrEP, el tractament retroviral preexpositiu.

El grup municipal de Trias per Barcelona, de la mà del seu regidor Joan Rodríguez Portell, ha presentat una Declaració Institucional al Consell Plenari de l’Ajuntament d’aquest mes de novembre, que s’ha celebrat avui, vinculada a la commemoració el pròxim dia 1 de desembre del Dia Mundial contra la Sida.

En l’exposició de motius, la Declaració Institucional assenyala que:

Des de l’any 1987, l’1 de desembre se celebra el Dia Mundial de la Sida, (Síndrome d’Immunodeficiència Adquirida), que és causada pel VIH (Virus d’Immunodeficiència Humà). El primer cas de SIDA a l’Estat Espanyol es va descriure el 1981 a l’Hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona, pocs mesos després que es descobrissin els primers casos als EEUU.

Una característica fonamental d’aquesta malaltia és el fet que, un cop s’ha produït la infecció per VIH, poden passar mesos fins que el sistema immunitari respongui i, per tant, durant aquest període no s’experimenta cap símptoma tot i que això no impedeix infectar a d’altres persones. Durant aquests mesos, doncs, es poden produir molts contagis i per aquest motiu és tan important la prevenció.

Actualment, a Catalunya, hi ha unes 33.000 persones que viuen amb el VIH. L’accés a la teràpia antiretroviral és una eina fonamental per garantir la seva qualitat de vida i també per prevenir la transmissió, donat que aquesta no es dóna si la persona té una càrrega viral indetectable.

La PrEP (profilaxi preposició) són medicaments que prenen les persones amb risc d’infecció pel VIH per prevenir contraure’l a través de les relacions sexuals o el consum de drogues injectables.

La PrEP és un retroviral preexpositiu, és a dir, que s’administra abans que la persona estigui en contacte amb el virus VIH. Quan es prenen seguint les indicacions adequades, això sí, a cada persona, els medicaments de la PrEP són altament eficaços per prevenir la infecció pel VIH amb una efectivitat de gairebé el 100%. Amb l’administració de la PrEP, doncs, es pot evitar que se segueixin produint contagis.

La PrEP (profilaxi postexposició), en canvi, és útil per a persones que hagin estat exposades al VIH i és adequada, només, per a situacions d’emergència. Per aquest motiu, la PEP s’ha d’iniciar dins les 72 hores posteriors a la possible exposició al VIH. La major diferència entre els dos sistemes és que, en el cas de la PEP, cal tenir consciència que s’ha estat en contacte amb el virus. Òbviament, no s’ha de baixar la guàrdia en la necessitat de fer servir mètodes barrera que a més d’evitar el contagi del VIH evitin el contagi d’altres Infeccions de transmissió sexual (ITS).

Els ens locals són un àmbit d’actuació clau per a la prevenció del VIH així com pel treball d’eliminació de l’estigma, d’inclusió social i de garantia de drets de les persones que viuen amb VIH o Sida. Barcelona ha manifestat en diversos moments de la història el seu compromís en la lluita per eliminar el VIH i per assolir el contagi 0. Tot i que el compromís conjunt de institucions i entitats ha permès rebaixar constantment la seva incidència en els últims anys i assolir els objectius 95-95-95, cal seguir treballant per objectius més ambiciosos i per reduir encara molt més el nombre de noves infeccions.

Per tot plegat i en la part executiva de la Declaració, l’Ajuntament de Barcelona acorda:

Primer.  Commemorar el Dia Mundial de la Sida com a acte simbòlic i significatiu que ens recorda, any rere any, que hem de seguir treballant per sensibilitzar la població sobre aquesta realitat i donar suport i atenció personalitzada a les persones que viuen amb el VIH o la Sida.

Segon.  Reiterar el compromís de la ciutat amb els objectius de la Declaració de Paris i la lluita de Barcelona per aconseguir el contagi 0.

Tercer.  Mantenir el compromís de Barcelona amb l’associació Fast-Track Cities, que és una associació entre ciutats del món i l’associació internacional de proveïdors d’atenció a la SIDA ( IAPAC), el Programa de les nacions unides sobre VIH/SIDA (ONUSIDA) i el programa d’assentaments humans (ONU_Hàbitat) i la ciutat de Paris.

Quart.  Elaborar una campanya informativa d’àmplia difusió sobre la PrEP, en col·laboració amb els centres especialitzats.

Cinquè. Reiterar la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona amb les entitats que treballen en l’àmbit del VIH/Sida a la nostra ciutat des d’una perspectiva comunitària i com a àmbit de representació de persones afectades, que fan una important tasca en la sensibilització, la detecció i el suport.

Sisè. Treballar amb el Departament de Salut per incrementar els recursos d’atenció sanitària per a les persones infectades.

Barcelona, 24 de novembre de 2023

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Email
Print
ÚLTIMES NOTÍCIES
TEMÀTIQUES
SEGUEIX-NOS!
Desplaça cap amunt