Impulsem una declaració institucional de l’Ajuntament en suport a les persones migrades

La Comissió de Drets Socials, Cultura i Esports acorda per unanimitat una iniciativa que expressa la necessitat de treballar, des del consistori, per posar en valor i fer visible l’aportació de les persones migrades i refugiades a la societat catalana

El Grup Municipal de Trias per Barcelona ha impulsat l’aprovació avui a l’Ajuntament d’una Declaració Institucional en suport a les persones  migrades, tot coincidint amb la commemoració el proper 18 de desembre del Dia Internacional del Migrant. La Comissió de Drets Socials, Cultura i Esports ha acordat amb la signatura de tots els grups municipals, excepte VOX, una iniciativa que també expressa la necessitat de treballar, des del consistori, per posar en valor i fer visible l’aportació de les persones migrades i refugiades a la societat catalana.

El grup municipal de Junts, de la mà del seu regidor Joan Rodríguez Portell ha presentat una Declaració Institucional a la Comissió de Drets Socials, Cultura i Esports de l’Ajuntament d’aquest mes de desembre que se centra en expressar el suport i la solidaritat de la ciutat de Barcelona amb les persones migrades coincidint amb la commemoració el proper 18 de desembre del Dia Internacional del Migrant.

En l’exposició de motius, la Declaració Institucional assenyala que:

Es calcula que al voltant de 281 milions de persones (aproximadament el 3,6% de la població mundial) resideixen fora del seu país d’origen. Sovint moltes d’aquestes persones han de fer front a la denegació dels seus drets més bàsics per part de lleis discriminatòries i règims xenòfobs. El 10 de desembre de 2018, l’ONU va donar un pas decisiu en la lluita pels drets dels migrats amb l’adopció, a Marràqueix (Marroc), del Pacte Mundial per a una Migració Segura, Ordenada i Regular.

Catalunya i la seva capital són terra d’acollida. Malgrat els límits donats per la Llei d’Estrangeria, Barcelona ha desenvolupat, al llarg de les darreres dècades, un important nombre de serveis i programes enfocats a oferir suport a les persones migrades durant el seu procés d’arrelament, vetllant perquè es respectin els seus drets en tot moment.

La població migrada ha assumit un paper clau a l’hora de definir el caràcter i la cultura de Barcelona i Catalunya, a peu entre la tradició i la modernitat, amb influencies mediterrànies però també internacionals, i sempre amb una visió cosmopolita, oberta i compromesa amb el creixement en la diversitat. No donem mai l’esquena a aquest patrimoni. La diversitat és riquesa.

Per tot plegat i en la part executiva de la Declaració, l’Ajuntament de Barcelona acorda:

  1. Treballar, des de l’Ajuntament, per posar en valor i fer visible l’aportació de les persones migrades i refugiades a la nostra societat.
  2. Intensificar el rol de l’Ajuntament en l’acompanyament a les persones migrades durant el procés d’arrelament, tot col·laborant amb moviments socials i el tercer sector.
  3. Desenvolupar programes amb i per al jovent migrat mitjançant la inserció laboral, l’esport, la cultura i les activitats participatives, amb la intenció d’accelerar el procés d’integració.
  4. Millorar la gestió i els procediments dels programes i serveis de titularitat municipal que ofereixen atenció, suport i assessorament a persones migrades.
  5. Reforçar la tasca del Consell Municipal d’Immigració de Barcelona (CMIB) com a òrgan consultiu i de participació de l’Ajuntament en matèria d’immigració.
  6. Traslladar el contingut d’aquesta declaració institucional a l’Àrea Metropolitana de Barcelona, la Diputació de Barcelona, la Generalitat de Catalunya, el Govern d’Espanya, Unió Europea així com l’Associació Catalana de Municipis, la Federació de Municipis de Catalunya i la Federación Española de Municipios y Províncias.

Barcelona, 12 de desembre de 2023

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Email
Print
ÚLTIMES NOTÍCIES
TEMÀTIQUES
SEGUEIX-NOS!
Desplaça cap amunt